Linkovi

Trump otvoreno prihvaća i pojačava QAnonove teorije zavjere


FILE - In this Nov. 5, 2020, file photo, Jacob Anthony Chansley, who also goes by the name Jake Angeli, a Qanon believer speaks to a crowd of President Donald Trump supporters outside of the Maricopa County Recorder's Office where votes in the…
FILE - In this Nov. 5, 2020, file photo, Jacob Anthony Chansley, who also goes by the name Jake Angeli, a Qanon believer speaks to a crowd of President Donald Trump supporters outside of the Maricopa County Recorder's Office where votes in the…

Nakon što je godinama namigivao QAnonu, Donald Trump otvoreno prihvaća neutemeljenu teoriju zavjere, čak i dok broj zastrašujućih događaja iz stvarnog svijeta povezanih s njom raste.

U utorak je, koristeći svoju platformu Truth Social, republikanski bivši predsjednik ponovno objavio svoju sliku s Q iglom na reveru s natpisom "Oluja dolazi". U QAnonovoj predaji, "oluja" se odnosi na Trumpovu konačnu pobjedu, kada će on navodno ponovno preuzeti vlast, a njegovim protivnicima će se suditi i potencijalno pogubiti, na televiziji uživo.

Dok Trump razmišlja o još jednoj utrci za predsjednika i postaje sve odlučniji u republikanskom predizbornom procesu tijekom izbora u sredini mandata, njegovi postupci pokazuju da on to ne samo da se distancira od političkog ruba, već i pozdravlja.

Objavio je desetine nedavnih postova povezanih s Q-om, za razliku od 2020., kada je tvrdio da iako ne zna mnogo o QAnonu, ne može opovrgnuti njegovu teoriju zavjere.

Pritisnut QAnonovim teorijama da Trump navodno spašava naciju od sotonističkog kulta trgovaca djecom za seks, ustvrdio je da ne zna, ali je upitao: "Treba li to biti loša stvar?"

"Ako mogu pomoći da se svijet spasi od problema, voljan sam to učiniti", rekao je Trump.

Trumpove nedavne objave uključivale su slike u kojima se opisuje kao mučenik koji se bori protiv kriminalaca, psihopata i takozvane duboke države. U jednom sada obrisanom postu od kraja avgusta ponovno je objavio "q drop", jednu od zagonetnih objava na ploči za poruke za koje pristaše QAnona tvrde da potječu od anonimnog državnog službenika s dopuštenjem za strogo povjerljive podatke.

Trumpov glasnogovornik nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Čak i kada se njegove objave nisu izravno odnosile na teoriju zavjere, Trump je povećao broj korisnika koji to čine. Analiza Associated Pressa pokazala je da je od gotovo 75 računa koje je Trump podijelio na svom Truth Social profilu u proteklom mjesecu, više od trećine njih promoviralo QAnon dijeleći slogane, videozapise ili slike pokreta. Otprilike 1 od 10 uključuje QAnon jezik ili poveznice u svoje biografije profila.

Ranije ovog mjeseca, Trump je izabrao pjesmu QAnon da zatvori skup u Pennsylvaniji. Ista se pjesma pojavljuje u jednom od njegovih nedavnih predizbornih videa i nosi naziv "WWG1WGA", akronim koji se koristi kao poklič pristalica Q-a koji znači "Gdje idemo jedan, idemo svi".

Online, pristaše Q-a uživali su u Trumpovoj pažnji.

“Da, mrzitelji!” napisao je jedan komentator na anonimnoj QAnon oglasnoj ploči. “Trump je ponovno potvrdio Q meme. I činit će to opet, sve više i više njih, iznova i iznova, dok (zvjezdica)svi (zvjezdica) konačno ne shvate. Rugajte nam se koliko god hoćete! Uskoro će Q biti posvuda!”

"Trump šalje jasnu poruku, patriote", napisao je QA nepovezani račun na Truth Socialu. “On je ovo ponovno potvrdio s razlogom.”

Bivši predsjednik možda traži solidarnost sa svojim najvjernijim pristašama u trenutku kada se suočava s eskalirajućim istragama i potencijalnim izazivačima unutar vlastite stranke, prema Mii Bloom, profesorici na Sveučilištu Georgia State koja je proučavala QAnon i nedavno napisala knjigu o skupini.

"Ovo su ljudi koji su uzdigli Trumpa do statusa mesije, gdje samo on može zaustaviti ovu kabalu", rekao je Bloom za AP u četvrtak. "Zato vidite toliko mnogo slika (u online QAnon prostorima) Trumpa kao Isusa."

Na Truth Socialu, QAnon-povezani računi pozdravljaju Trumpa kao heroja i spasitelja i ocrnjuju predsjednika Joea Bidena uspoređujući ga s Adolfom Hitlerom ili vragom. Kada Trump podijeli sadržaj, čestitaju jedni drugima. Neki računi ponosno pokazuju koliko ih je puta Trump "citirao" u svojim objavama.

Korištenjem vlastitog jezika za izravno obraćanje pristalicama QAnona, Trump im govori da su cijelo vrijeme bili u pravu i da dijeli njihovu tajnu misiju, prema Janet McIntosh, antropologinji sa Sveučilišta Brandeis koja je proučavala QAnonovu upotrebu jezika i simbola .

To također omogućuje Trumpu da podrži njihova uvjerenja i njihovu nadu u nasilni ustanak, a da to nije izričito rekao, rekla je, navodeći njegovu nedavnu objavu o "oluji" kao posebno zastrašujući primjer.

"Oluja dolazi" je skraćenica za nešto stvarno mračno što on ne izgovara naglas, rekao je McIntosh. “Ovo je način da ukaže na nasilje, a da na njega eksplicitno ne poziva. On je princ uvjerljivog poricanja.”

Bloom je predvidio da bi Trump kasnije mogao pokušati plasirati robu vezanu uz Q ili možda zatražiti od sljedbenika QAnona da doniraju za njegovu pravnu obranu.

Bez obzira na motiv, rekao je Bloom, to je nepromišljen potez koji hrani opasan pokret.

Sve veći popis kriminalnih epizoda povezan je s ljudima koji su izrazili potporu teoriji zavjere, za koju su američki obavještajni dužnosnici upozorili da bi mogla izazvati još više nasilja.

Pristaše QAnona bili su među onima koji su nasilno upali u Kapitol tokom neuspjele pobune 6. januara 2021.

U novembru 2020. dvojica muškaraca odvezla su se na mjesto za prebrojavanje glasova u Philadelphiji u Hummeru ukrašenom naljepnicama QAnon i napunjenom puškom, 100 komada streljiva i drugim oružjem. Tužitelji su tvrdili da su se pokušavali miješati u izbore.

Prošle godine, muškarac iz Kalifornije koji je rekao vlastima da ga je QAnon prosvijetlio optužen je za ubistvo svoje dvoje djece jer je vjerovao da imaju zmijski DNK.

Prošlog mjeseca, žena iz Kolorada proglašena je krivom za pokušaj otmice svog sina od udomiteljske obitelji nakon što je njezina kći rekla da se počela družiti s pristašama QAnona. Ostali sljedbenici optuženi su za ekološki vandalizam, ispaljivanje kuglica s bojom na vojne rezerviste, otmicu djeteta u Francuskoj, pa čak i ubistvo mafijaškog bossa iz New Yorka.

U nedjelju je policija smrtno ustrijelila muškarca iz Michigana za kojeg kažu da je ubio svoju ženu i teško ranio kćer. Preživjela kći rekla je za The Detroit News da vjeruje da je njezinog oca motivirao QAnon.

“Mislim da je uvijek bio sklon (mentalnim problemima), ali stvarno ga je srušilo kada je čitao sve one čudne stvari na internetu”, rekla je za novine.

Istog vikenda muškarac iz Pennsylvanije koji je ponovno objavio QAnon sadržaj na Facebooku uhapšen je nakon što je navodno upao u Dairy Queen s pištoljem, rekavši da želi pobiti sve demokrate i vratiti Trumpa na vlast.

Glavne platforme društvenih medija, uključujući YouTube, Facebook i Twitter, zabranile su sadržaj povezan s QAnonom te su suspendirale ili blokirale račune koji ga žele širiti. To je prisililo velik dio aktivnosti grupe na platforme koje imaju manje moderacije, uključujući Telegram, Gab i Trumpovu posrnulu platformu, Truth Social.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG