Linkovi

Trump i njegovo troje djece optuženi za finansijske malverzacije


Bivši predsjednik Donald Trump sa sinom, Donaldom mlađim, i kćerkom Ivankom, u Washingtonu, 10. septembra 2013.
Bivši predsjednik Donald Trump sa sinom, Donaldom mlađim, i kćerkom Ivankom, u Washingtonu, 10. septembra 2013.

Državna tužiteljica New Yorka optužila je bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovo troje odrasle djece za "brojne slučajeve prevare i pogrešnog predstavljanja", u građanskoj istrazi poslovne prakse bivšeg američkog predsjednika.

Prema tužbi koja je podnijeta sudu na Manhattanu, Trumpova organizacija je optužena za krivična djela u pripremi godišnjih izvještaja o finansijskom stanju u periodu između 2011. i 2021. godine. Kao optuženi su takođe imenovani Trump organizacija, sinovi bivšeg predsjednika Donald Trump mlađi i Eric, kao i kćerka Ivanka.

Tužiteljka Letitia James izjavila je da su Trump i njegova organizacija pogrešno predstavljali vrijednost svojih nekretnina kako bi dobijali povoljne kredite i poreske olakšice. Dodala je da je podatke o krivičnim djelima proslijedila federalnim tužiocima na Manhattanu kao i američkoj Poreskoj službi.

"Uz pomoć svoje djece i direktora Trump organizacije, Donald Trump je lažno 'napuhavao' vrijednost svoje imovine za više milijardi dolara da bi se obogatio i prevario sistem", saopštila je tužiteljica.

Letitia James, državna tužiteljica New Yorka, na konferenciji za novinare 21. septembra 2022.
Letitia James, državna tužiteljica New Yorka, na konferenciji za novinare 21. septembra 2022.

Tužba Letitije James je jedan od najvećih pravnih udaraca za Trumpa od kada je napustio položaj u januaru 2021. On razmatra da se ponovo kandiduje za predsjednika 2024. godine.

Tužiteljica je rekla novinarima da traži da se optuženi odreknu svih sredstava koje su stekli putem prevare, čija se vrijednost procjenjuje na 250 miliona dolara. U tužbi se također traži da se Trumpu i njegovoj kompaniji zabrani da upravljaju kompanijama u državi New York, a Trump organizaciji zabrani učešće u transakcijama nekretnina. Tužiteljica više od tri godine vodi građansku istragu Trumpovog poslovanja.

Bivši predsjednik, republikanac, odbacio je odgovornost za bilo kakvo krivično djelo i opisao istragu Letitije James kao politički motivisani "lov na vještice." James je demokrata. Trumpova organizacija je optužbe James nazvala "neosnovanim."

Tužba podignuta u srijedu je bila nastavak kontroverzne istrage tokom koje je tužiteljica optužila Trumpa, njegovu kompaniju i neke članove porodice da su primjenjivali taktike odlaganja da bi ignorisali obavezujuće sudske pozive i izbjegli da svjedoče pred njenim timom.

Trump je 10. augusta odbio da odgovara na pitanja u dugom razgovoru iza zatvorenih vrata u kancelariji državne tužiteljice, pozivajući se više od 400 puta na svoje ustavno pravo na šutanje, kako ne bi sebe doveo u kompromitujući položaj.

Donald Trump Mlađi i Ivanka Trump su pristali da daju iskaz tek kada su dobli obavezujući poziv.

Eric Tramp pozvao se na pravo na šutnju više od 500 puta, kada je dao iskaz 2020. godine.

Trump se suočava sa brojnim pravnim problemima od kako je napustio Bijelu kuću. Federalni istražni biro (FBI) je sproveo pretres njegove rezidencije Mar-a-Lago na Floridi u okviru istrage o tome kako je Trump čuvao predsjednička dokumenta, uključujući i klasifikovani materijal.

U Georgiji, Trump je pod istragom zbog pokušaja da preokrene rezultate na predsjedničkim izborima 2020. U svim istragama koje se vodi on poriče odgovornost.

Građanska istraga koju vodi Letitia James je odvojena od krivične istrage zbog izbjegavanja plaćanja poreza koja se vodi protiv Trumpove organizacije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG