Linkovi

SAD: Strah od recesije i odlaska u prodavnice


Kupac u prodavnici u New Yorku. (Foto: Reuters/Andrew Kelly)
Kupac u prodavnici u New Yorku. (Foto: Reuters/Andrew Kelly)

Inflacija je najveći unutrašnji problem u Sjedinjenim Državama, prema priznanju samog predsjednika Joea Bidena i ocjenama 70 posto anketiranih Amerikanaca.

Dok na Wall Streetu vlada strah od recesije, obični građani strahuju od odlaska u samoposlugu ili na benzinsku pumpu.

Strah od recesije je porastao pošto je američka Centralna banka podigla osnovnu kamatnu stopu za 0,75 procenata - što je najveće povećanje u skoro tri decenije.

“Visoka inflacija donosi značajne teškoće, posebno onima kojima je najteže da plate visoke troškove osnovnih stvari kao što su hrana, smještaj i prevoz”, poručio je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell.

Cijene hrane su porasle za skoro 12 posto, benzin je skoro dva puta skuplji, a cijene avio karata su porasle skoro posto u odnosu na isti period prošle godine.

“Vjerovatno plaćam dobrih 50 do 75 dolara nedjeljno više za osnovne namirnice”, kažu neki od potrošača.

Pošto veliki dio kućnog budžeta sada odlazi na neophodne stavke kao što je benzin, Amerikanci štede na drugim stvarima, pa je maloprodaja u maju opala za 0,3 posto.

Agresivnim povećanjem kamatne stope, Centralna banka želi da pomogne u stabilizaciji cijena, ali to znači da će sve biti skuplje - od kredita za novi auto, preko kredita za kuću, gdje je kamatna stopa već porasla sa 3 posto iz januara na 6 procenata, do kamate na kreditnim karticama…

Predsjednik Biden uputio je pismo direktorima veliki naftnih kompanija i okrivio pohlepu korporacija, uz rat u Ukrajini, za rekordno visoke cijene benzina.

Upozorio je da bi mogao da primjeni svoja izvršna ovlaštenja da se poveća proizvodnja u rafinerijama, ističući da je neprihvatljivo da američke porodice direktno finansiraju profit naftnih kompanija koji je znatno veći od uobičajenog. Međutim, rafinerije već rade skoro punim kapacitetom, a Bijela kuća nije navela mnogo detalja o Bidenovom planu.

“Pozivamo ih da učine pravu stvar, da budu patriote i ne koriste rat kao izgovor”, naglasila je portparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Međutim, Američki institut za naftu okrivio je Bidenovu politiku zalaganja za “zelenu energiju” tvrdeći da je inflaciji doprinijela predsjednikova pogrešna agenda udaljavanja od domaće nafte i prirodnog gasa.

Što se tiče rekordnih profita, kompanije su odgovorile da sada nadoknađuju velike gubitke koje su pretrpjele za vrijeme pandemije, kao što je gubitak od 22 milijarde dolara koji je ExxonMobil prijavio 2020.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG