Linkovi

Biden kritikovao Wall Street, dok je branio svoju ekonomsku politiku pred sindikatima


Predsjednik Joe Biden govori u  Philadelphiji 14. juna 2022.
Predsjednik Joe Biden govori u  Philadelphiji 14. juna 2022.

Predsjednik Joe Biden branio je svoj rad na polju ekonomije na konvenciji federacije američkih sindikata u Philadelphiji u trenutku dok na Wall Streetu raste strah od recesije, a predsjednik pokušava da produbi svoje odnose sa sindikatima, i poboljša rejting popularnosti među demokratama.

"Wall Street nije izgradio ovu zemlju, srednja klasa je izgradila ovu zemlju", istakao je Biden, dodajući da ako bi investicioni bankari stupili u štrajk, ne bi se mnogo toga promijenilo u američkoj ekonomiji.

"Ne želim više da čujem laži o nesmotrenoj potrošnji. Mi mijenjamo živote ljudima!", rekao je Biden.

Strahovi da bi Federalne rezerve mogle da uspore rast američke ekonomije u pokušaju da obuzdaju inflaciju doprinijeli su velikom padu berzanskog prosjeka S&P 500, što bi mogla da bude najava recesije.

Biden je govorio pred oko 2.000 članova sindikata, lidera i državnih i lokalnih zvaničnika na Konvenciji Američke federacije rada i Kongresa industrijskih organizacija (AFL-CIO) koja se održava na svake četiri godine, i na kojoj lideri sindikata dogovaraju strategiju za buduće aktivnosti. Federacija sadrži 57 sindikata, odnosno ima članstvo od 12,5 miliona radnika.

Predsjednik je također podsjetio na redove za hranu i radna mjesta zatvorena za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, podstaknute pandemijom Covida-19, i ukazao da je stopa nezaposlenosti danas na rekordno niskom nivou.

"Kakav kontrast... Obični ljudi su po sat vremena čekali u redu na kutiju hrane, dok je predsjednikova politika stvorila više milijardera nego ikada u američkoj historiji", istakao je Biden.

Biden, koga radnički lideri pozdravljaju kao predsjednika koji je prijatelj sindikata, nastavlja da podržava radničko udruživanje i kolektivno pregovaranje, a Bijela kuća računa da će sindikati pomoći demokratama da odnesu pobjedu na novembarskim izborima za Kongres.

Podrška sindikata je bila izuzetno važna za Bidenovu pobjedu u ključnim državama na izborima 2020. Za Bidena je glasalo 57 posto porodica u kojima je neko član sindikata, u odnosu na 40 posto koliko je glasalo za Trumpa, prema podacima organizacije Edison Research.

Predsjednik je smijenio vladine zvaničnike koje sindikati smatraju neprijateljski nastrojenim prema organizovanom radu, ukinuo pravila iz Trumpove ere kojima su oslabljene zaštite za radnike, i formirao radnu grupu Bijele kuće da bi se preokrenuo decenijama dugi trend opadanja broja članova sindikata.

Biden se nedavno sastao sa novom generacijom sindikalnih organizatora u Bijeloj kući, upozorio velike kompanije da će njihovi radnici pokušati da se udruže uz njegovu podršku, i također stao iza inicijative na Capitol Hillu koja omogućava staferima u Kongresu da i sami formiraju sindikat.

Međutim, samo 10,3 posto američke radne snage je zastupao neki sindikat 2021. godine, što je pad od više od 30 posto u odnosu na 1950-te, saopštila je Bijela kuća u februaru. Te brojke su još niže u privatnom sektoru, gdje je članstvo sindikata opalo na 6,1 posto 2021. sa 16,8 posto iz 1983.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG