Linkovi

Biden kritikovao naftne kompanije zbog rekordnih cijena goriva i profita


Predsjednik Joe Biden govori o inflaciji tokom posjete luci u Los Angelesu, 10. jun 2022. (Foto: AP/Damian Dovarganes)
Predsjednik Joe Biden govori o inflaciji tokom posjete luci u Los Angelesu, 10. jun 2022. (Foto: AP/Damian Dovarganes)

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je zatražio od naftnih kompanija da objasne zašto ne isporučuju više goriva na tržište i tako zaoštrio retoriku o naftnoj industriji dok se suočava sa pritiskom zbog rasta cijena, prenosi agencija Reuters.

Biden je uputio pismo direktorima kompanija Marathon Petroleum, Valero Energy i ExxonMobil i optužio ih da smanjuju proizvodnju da bi povećali profit, navodi se u kopiji u koju je Reuters imao uvid. Pismo je poslato i kompanijama Phillips 66, Chevron i Shell, rekao je neimenovani zvaničnik Bijele kuće za Reuters.

"U ratno doba, marže rafinerija daleko iznad normalnih čije troškove direktno snose američke porodice nisu prihvatljive", napisao je Biden, i dodao da smanjenje prerade dovodi do bržeg rasta cijena goriva od povećanja cena nafte.

Američke energetske kompanije bilježe rast profita u trenutku kada je ruska invazija na Ukrajinu doprinijela problemima sa zalihama što je dovelo i do rasta cijena sirove nafte na iznad 100 dolara po barelu. Potražnja je također i dalje snažna, uprkos rekordnim cijenama benzina.

Američke rafinerije rade gotovo punim kapacitetom i kažu da ne mogu mnogo da urade da bi udovoljile Bidenovim zahtjevima.

"Naše rafinerije rade punom parom", rekao je u utorak za Reuters potpredsjednik u Chevronu Bruce Niemeyer, prije nego što je objavljeno Bidenovo pismo.

Biden smatra da izostanak akcije u naftnoj industriji umanjuje napore njegove administracije da ublaži posljedice ruske invazije na Ukrajini, kao što su puštanje nafte iz strateških rezervi i miješanje goriva sa jeftinijim etanolom.

Predsjednik je prošlog petka optužio američku naftnu industriju, a naročito ExxonMobil, da koristi nestašice zaliha da poveća profit.

Biden je intenzivirao napade na naftne kompanije u trenutku kada su cijene na pumpama rekordne - više od 5 dolara po galonu (3,8 litara) - a inflacija najveća u posljednjih 40 godina. Biden je za rast cijena nafte primarno okrivio rusku invaziju na Ukrajinu.

Sekretarica za energiju Jennifer Granholm planira da održi vanredni sastanak o tome kako rafinerije mogu da odgovore na više cijene, najavio je Biden, tražeći odgovor od naftnih kompanija prije toga.

"Mi nismo protiv profita", rekla je Granholm za kablovsku mrežu MSNBC, ali je dodala da povećanje zarade od 225 posto svake godine znači da je nešto drugo uzrok.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG