Linkovi

Američki FED rekordno podigao kamatnu stopu - šta to znači za građane?


Prodavnica u državi Illionis
Prodavnica u državi Illionis

Američka centralna banka Federalne rezerve (FED), podigla je kratkoročnu referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine procenta, što je najviše od 1994. FED tim potezom pokušava da zaustavi rast inflacije koja je najveća u proteklih 40 godina.

Kao posljedice se očekuju usporen ekonomski rast i povećanje nezaposlenosti. Također, ne očekuje se da se inflacija brzo smanji. Mnogi Amerikanci bi, zbog poteza FED-a, mogli skuplje da plaćaju gorivo, hranu i skoro sve ostalo.

Cijene na tržištu nekretnina su od početka panedmije porasle za 38 posto jer su u početku troškovi kredita bili manji, a zahtjev za kupovinom nekretnina veći.

Ali, rate kredita za nekretnine su počele da rastu kada je FED krajem prošle godine nagovijestio da će povećati kamatne stope.

"Rate kredita će rasti i u narednih nekoliko nedjelja, a najgore tek dolazi jer se očekuje da maksimalno porastu tek sredinom naredne godine", kaže ekonomista Matthew Pointon.

Očekuje se da poskupe i krediti za automobile, osim ako nisu unaprijed definisane kamate, kao i troškovi održavanja kreditnih kartica.

Akcije na berzama su pale nakon odluke FED-a, jer su investitori zabrinuti da će takva monetarna politika uvesti američku ekonomiju u recesiju, ove ili sljedeće godine.

Šta će se dalje dešavati sa akcijama, zavisiće od toga koliko investitori vjeruju da će FED moći da spusti inflaciju, a ne ugrozi mnogo rast.

"Kada neizvjesnosti dodate povećane troškove energenata i hrane, dobijate okruženje koje će još neko vrijeme biti nestabilno", kaže ekonomista Marvin Loh.

Cijene hrane i goriva se neće smanjiti poslije odluke FED-a. Poslije povećanja kamatne stope, očekuje se manja tražnja za kreditima jer će biti skuplji, što će značiti da će i građani i biznisi gledati da smanje troškove.

Američka centralna banka je također saopštila da se nada da kompanije neće otpuštati radnike. Stopa nezaposlenosti je trenutno na najnižem historijskom nivou - 3,6 posto i procjenjuje se da na svakog radnika idu dva prazna radna mjesta. Zato FED očekuje da poslodavci mogu samo da zatvore neupražnjena radna mjesta, bez da otpuštaju radnike.

Mnogi, ipak, brinu.

"Ako naša monetarna politika uspori ekonomiju, svi ćemo platiti cijenu", kaže Lindsay Owens, izvršna direktorica organizacije Groundwork Collaborative.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG