Linkovi

Blinken: Narod SAD se sjeća žrtava genocida u Srebrenici


Secretary of State Antony Blinken arrives at a G-20 foreign ministers meeting in Matera, Italy.
Secretary of State Antony Blinken arrives at a G-20 foreign ministers meeting in Matera, Italy.

Narod Sjedinjenih Država pridružuje se građanima Bosne i Hercegovine u sećanju na preko 8.000 žrtava genocida u Srebrenici, poručio je danas (11. jul) američki državni sekretar Antony Blinken povodom 26. godišnjice od genocida u Srebrenici, gradu na istoku BiH.

U saopštenju objavljenom na sajtu State Departmenta, se navodi da SAD stoje sa porodicama onih koji su izgubili svoje voljene i sa onima koji neumorno traže pravdu.

“Tragični događaji iz prošlosti podsećaju na potrebu zajedničkog rada na boljoj budućnosti, koja uključuje sve građane u Bosni i Hercegovini i koja je stabilna i prosperitetna”, navodi se u saopštenju.

Blinken navodi da Sjedinjene Države duboko cijene svoje dugogodišnje prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom, te da SAD ostaju nepokolebljivi partner u izgradnji demokratske Bosne i Hercegovine.

“Dok razmišljamo o ovoj godišnjici, ponovo potvrđujemo svoju posvećenost radu na sprječavanju budućih zvjerstava”, saopštio je Blinken.

U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice, danas je sahranjeno 19 žrtava srebreničkog genocida.

Tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine snage Vojske Republike Srpske ubile oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Pred Tribunalom u Hagu na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti u Hagu su osuđeni nekadašnji predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Radovan Karadžić, te glavni komandant VRS Ratko Mladić.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG