Linkovi

Borrell i Varhelyi: U Evropi nema mjesta za poricanje genocida


An aerial view of the Memorial Center in Potocari near Srebrenica, Bosnia and Herzegovina July 6, 2020.
An aerial view of the Memorial Center in Potocari near Srebrenica, Bosnia and Herzegovina July 6, 2020.

Ne može biti nekažnjivosti - genocid je genocid, bilo da je počinjen u Srebrenici ili negdje drugdje, ističe se u izjavi.

"Obilježavajući 26. godišnjicu genocida u Srebrenici, naša zajednička dužnost je da ga se zauvijek sjećamo. U nedjelju [11. juli] bit će ukopano još 19 žrtava. Poštujemo sjećanje na njih i na sve žrtve kao i one koji se još vode kao nestali. Dijelimo tugu sa njihovim porodicama i onima koji su preživjeli, čiji su životi zauvijek izmijenjeni", navodi se u izjavi visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella i evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija, u povodu godišnjice genocida u Srebrenici.

Kako naglašavaju, Evropa također nije zaboravila svoju vlastitu odgovornost zbog nemogućnosti da spriječi genocid u Srebrenici, jedan od najgorih zločina u modernoj evropskoj historiji.

"Srebrenica bolno podsjeća sve nas na potrebu da se čvrsto i odlučno zalažemo za mir, ljudsko dostojanstvo i sve vrijednosti koje čine temelj naše unije. Služenje pravdi i izgradnja boljeg društva najbolji su načini sjećanja na one koji su sistematski i s namjerom ubijani. To je neophodan korak u radu na boljoj zajedničkoj budućnosti svih Evropljana", navodi se.

Ne može biti nekažnjivosti - genocid je genocid, bilo da je počinjen u Srebrenici ili negdje drugdje, ističe se u izjavi.

"Međunarodni sudovi, domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susjednim država trebaju i dalje pružati pravdu za sve žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kao i za članove njihovih porodica. Mir se može graditi samo na pravdi", stoji u izjavi.

Borrell i Varhelyi napominju da politički lideri na zapadnom Balkanu moraju voditi svojim primjerom priznavanjem onog što se dogodilo, odavanjem počasti žrtvama i istinskim promovisanjem pomirenja, sučeljavajući se s korijenima mržnje koji su doveli do genocida.

"U Evropi nema mjesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, koji su u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima. Pokušaji prekrajanja historije su neprihvatljivi", kaže se u izjavi.

U izjavi se dodaje "da je od početka, Evropska unija je projekt usmjeren na prevladavanje tragedija iz prošlosti".

"Budućnost Bosne i Hercegovine je u tom zajedničkom projektu. Ostajemo snažno posvećeni pružanju podrške Bosni i Hercegovini u uspostavljanju društva usidrenog u pluralizmu, pravdi i ljudskom dostojanstvu te izgradnji zajedničke budućnosti u kojoj sukobi i okrutni zločini više nisu zamislivi", navodi se u izjavi Borrella i Varhelyija, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

XS
SM
MD
LG