Linkovi

Kosovo rezolucijom osudilo genocid u Srebrenici


Kosovski parlament usvojio je rezoluciju kojom se osuđuje genocid u julu 1995. u Srebrenici, u Bosni.

Za rezoluciju glasalo je 89 zastupnika, dok su glasanje bojkotirali zastupnici Srpske liste koji su napustili sjednicu kada je započela rasprava o rezoluciji.

Inicijativu za usvajanje ove rezolucije u kosovskoj skupštini pokrenula je bošnjačka koalicija VAKAT.

Bahrim Šabani iz ove koalicije rekao je da će usvajanje rezolucije imati višestruki značaj i za Bošnjake.

„Pomoći će i da se, pored žrtava u Srebrenici i u celoj Bosni i Hercegovini, ne zaborave ni žrtve na Kosovu i da ova Rezolucija i Dan sećanja na genocid u Srebrenici, budu primer za buduće generacije, da one budu sredstvo pomirenja među narodima, a ne sredstvo otuđivanja i zaoštravanja”.

Tekst usvojene rezolucije "najoštrije osuđuje genocid srpskog režima u Srebrenici nad pripadnicima bosanskog naroda i sva kršenja ljudskih prava".

Rezolucijom se također osuđuje "svaka tendencija namjernog i javnog negiranja genocida u Srebrenici, s ciljem ocrnjivanja žrtava i prikrivanja motiva počinjenih zločina", te se 11. juli proglašava danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

U julu 1995., snage bosanskih Srba okupirale su Srebrenicu, grad koji su Ujedinjeni narodi proglasili sigurnom zonom. Više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka pogubljeno je, a njihova tijela bačena u masovne grobnice na tom području. Bio je to najgori događaj u Europi od Drugog svjetskog rata, a sudovi Ujedinjenih naroda proglasili su ga genocidom.

Suci UN-a presudili su početkom prošlog mjeseca potvrdili kaznu doživotnog zatvora za bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Optužbe protiv njega uključuju i masakr u Srebrenici.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da će rezolucija i tužba protiv Srbije za genocid koji Kosovo priprema pridonijeti sprječavanju događaja u budućnosti kao što se dogodilo u Srebrenici.

„Danas podržavamo rezoluciju povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici. Ovo je plemenita i pravilna akcija i prije svega naša ljudska univerzalnost naše želje za pravdom. Genocid u Srebrenici najveći je masakr u Evropi od Drugog svjetskog rata. Godinama se sjećamo da je Srebrenica pozivala na pravdu. 2016. godine otišao sam u Srebrenicu na poziv ‘Majki Srebrenice’. Srebrenica je bila puna grobova i spomen obilježja“, rekao je Kurti koji je optužio srpsku vojsku za genocid u Srebrenici.

Vučić: Poplava rezolucija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući odluku Skupštine Kosova da donese rezoluciju o Srebrenici, rekao da je on već najavio da će poslije takvog dokumenta u Crnoj Gori krenuti "poplava rezolucija" u regionu, prenosi Fonet.

Crnogorski parlament usvojio je rezoluciju o Srebrenici 17. juna.

"Iznenađujuće je bilo da je Podgorica bila revnosnija od Prištine", istakao je Vučić i dodao da će se "nastaviti te rezolucije i da će Srbija moći da ih izbjegne u nekim parlamentima prijateljskih zemalja".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG