Linkovi

Građani Sarajeva odali počast žrtvama genocida u Srebrenici


Bosnia and Herzegovina -- Citizens of Sarajevo in front of the Bosnian Presidency are paying their respect for the 19 Srebrenica genocide victims, who will be buried in Srebrenica on the July 11, in Sarajevo, July 9, 2021.
Bosnia and Herzegovina -- Citizens of Sarajevo in front of the Bosnian Presidency are paying their respect for the 19 Srebrenica genocide victims, who will be buried in Srebrenica on the July 11, in Sarajevo, July 9, 2021.

Građani Sarajeva u petak 9. jula ispratili su tabute sa posmrtnim ostacima 19 identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici.

Tabuti posmrtnih ostataka Srebreničana ubijenih u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija (UN) u julu 1995. godine iz preduzeća ''Gradska groblja'' u Visokom, u centralnoj BiH, biće dovezeni do Potočara, kod Srebrenice gdje će 11. jula biti obavljena kolektivna dženaza i ukop.

Kolona sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava zaustavila se nekoliko puta do Potočara, između ostalog i ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje su im građani odali počast.

Mumin Omerović iz Sarajeva kao historičar svake godine obilazi mjesta stradanja Bošnjaka.

“Suze poteku kada se radi o Srebrenici, kada se radi o ispraćaju. To su sve mladi ljudi koji su strijeljani, ubijani,”, rekao je za Radio Slobodna Evropa.

Među okupljenima su i bh. političari, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić i Šefik Džaferović, te potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Ispraćaju 19 tabuta u vječni smiraj prisustvao je i reisu-l-ulema Husein Kavazavić.

“Dok je svijeta i vijeka do sudnjeg dana, do sudnjeg dana, sjećaćemo se i odavati poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici. To radi cijeli civilizirani svijet i pozivaćemo one koji to nisu učinili da to urade. Ovoj velikoj boli se mora odati poštovanje žao mi je što u BiH nismo na tom nivou, mislim na političke, vjerske, kulturne i intelektualne elite srpskog naroda u Republici Srpskoj (RS) i Republici Srbiji“, rekao je novinarima član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Pozvao je i Tužilaštvo BiH da procesuira sve koji su činili zločine, posebno genocid, te naglasio da ne smije ostati nekažnjen niko ko je učestvovao u jedinom genocidu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Džaferović je apelovao na sve koji bilo šta znaju o lokacijama masovnih grobnica u kojima se nalazi više od 1000 nestalih sa područja Srebrenice da kažu gdje se nalaze kako bi se posmrtni ostaci dostojanstveno sahranili.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari na 26. godišnjicu genocida, među 19 žrtva su i tijela dvojice maloljetnika.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Azmir Osmanović, koji je imao 16 godina kada je ubijen, te sedamnaestogodišnji Fikret Kiverić.

Do sada su u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopani posmrtni ostaci 435 maloljetnika ubijenih u genocidu.

Ove godine će biti ukopana i jedna žena, Zilha Delić koja je imala 24 godine, a najstarija žrtva kojoj će biti klanjana dženaza je Husein Kurbašić koji je u vrijeme genocida imao 63 godine.

Snage Vojske Republike Srpske (VRS) su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), osuđen je u Hagu pravomoćno na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.


  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG