Linkovi

Biden se nada sastanku sa Putinom u junu u Evropi


Predsjednici SAD i Rusije Joe Biden i Vladimir Putin.
Predsjednici SAD i Rusije Joe Biden i Vladimir Putin.

Predsjednik SAD Joe Biden rekao je u utorak da bi volio da održi predloženi samit sa ruskim liderom Vladimirom Putinom tokom posjete Evropi u junu.

"To je moja nada i očekivanje. Radimo na tome", rekao je Biden novinarima poslije govora o vakcinaciji protiv koronavirusa u SAD.

Biden planira da prisustvuje samitu G7 u Cornwallu u Engleskoj od 11. do 13. juna, a zatim da se u Briselu sastane sa liderima Evropske unije i učestvuje na samitu NATO 14. juna.

Američki zvaničnici rade sa ruskim kolegama na organizaciji samita Bidena i Putina u nekoj trećoj zemlji, tokom Bidenovog prvog puta u inostranstvo na položaju predsjednika SAD.

Međutim, još nije poznato da li će biti postignut dogovor o samitu.

Moskva i Washington se dugo spore u pogledu niza pitanja, ali su se odnosi dodatno pogoršali nakon što je Biden u jednom intervjuu rekao da vjeruje da je ruski predsjednik Vladimir Putin "ubica".

Sjedinjene Države su ovog mjeseca uvele sankcije Rusiji zbog navodnih štetnih aktivnosti, uključujući miješanje u prošlogodišnje američke izbore, cyber napade i "maltretiranje" susjedne Ukrajine. Moskva je na američke sankcije uzvratila svojim kaznenim mjerama protiv SAD.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG