Linkovi

Biden razgovarao sa Putinom o Ukrajini


Predsjednici SAD i Rusije, Joe Biden i Vladimir Putin
Predsjednici SAD i Rusije, Joe Biden i Vladimir Putin

Predsjednik SAD Joe Biden u utorak je razgovarao telefonom sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, i direktno mu prenio zabrinutost u pogledu raspoređivanja ruskih vojnih snaga na granici sa Ukrajinom.

"Predsjednik Biden naglasio je da su SAD čvrsto posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Predsjednik je izrazio zabrinutost u pogledu iznenadnog grupisanja ruskih vojnih snaga na okupiranom Krimu i na granicama Ukrajine i pozvao Rusiju da deeskalira tenzije", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Dodaje se da je Biden rekao Putinu da će Amerika "odlučno djelovati u odbrani svojih nacionalnih interesa" u vezi sa ruskim cy napadima i miješanjem u izbore.

Biden je također predložio samit u nekoj trećoj zemlji "narednih mjeseci" na kojem bi se razgovaralo o nizu američko-ruskih pitanja, istče se u saopštenju Bijele kuće.

Iz Kremlja je saopšteno da je razgovor održan na američku inicijativu i da je Biden izrazio spremnost da nastavi dijalog o globalnoj bezbjednosti, te da je prenio Putinu da želi da normalizuje odnose i sarađuje u vezi sa pitanjima kontrole naoružanja, iranskog nuklearnog programa, Afganistana i klimatskih promjena, prenosi novinska agencija RIA.

Biden je razgovarao sa Putinom u svjetlu kršenja primirja u istočnoj Ukrajini, gdje traje sukob proruskih separatista i ukrajinskih snaga od ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine.

U borbama u istočnoj Ukrajini poginulo je više od 14.000 ljudi, a napori da se postigne političko rješenje su zastali.

Ukrajina i zapadni zvaničnici izražavaju zabrinutost zbog sve češćih kršenja prekida vatre, a svakodnevno ze izvještava o ukrajinskim vojnim žrtvama. Gubitke su pretrpjeli i pobunjenici.

Kijev je takođe saopštio da je Rusija rasporedila 41.000 pripadnika svojih snaga na granici sa istočnom Ukrajinom i još 42.000 na Krimu.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je raspoređivanje većeg broja trupa dio vježbi spremnosti vojnih snaga u odgovoru na, kako je naveo, prijetnje iz NATO-a. Dodao je da će manevri u zapadnoj Rusiji trajati još dvije sedmice.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG