Linkovi

Trump i Obama aktivno uključeni u kampanju u danima prije izbora


Donald Trump i Barack Obama na Trumpovoj predsjedničkoj inauguraciji, 20. januara 2017. godine.
Donald Trump i Barack Obama na Trumpovoj predsjedničkoj inauguraciji, 20. januara 2017. godine.

Iako nije na funkciji još od 2017. godine, bivšeg predsjednika SAD Baracka Obamu mnogi i dalje posmatraju kao nekoga ko na kraju kampanje može imati važnu ulogu u podsticanju demokrata da izađu na izbore.

"Ova trenutna grupa republikanskih političara nije zainteresovana za rješavanje problema. Oni su zainteresovani da vas učine ljutim, a onda da pronađu nekoga koga će za to okriviti. I nadaju se da će vam odvući pažnju od činjenice da nemaju vlastite odgovore koje mogu ponuditi", rekao je Obama na jednom od skupova.

Među republikancima sa također ističe poznato lice, sa poznatim izjavama.

"Izbori su namješteni i pokradeni. Našu zemlju sada uništavaju. Takmičio sam se dva puta. Dva puta sam i pobijedio“, riječi su Donalda Trumpa, bivšeg predsjednika SAD.

Dok se Amerikanci pripremaju za izborni dan, predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris takođe su aktivni u kampanji, u pokušaju da pomognu demokratama da zadrže tijesnu većinu u Predstavničkom domu i Senatu. Ipak, neki analitičari kažu da predsjednik i potpredsjednica nemaju isti uticaj kao Obama.

"Trump, na primjer, može napuniti ove dvorane za skupove jer je dobar govornik. On to voli i donosi zabavu", kaže Tevi Troy analitičar Dvostranačkog centra za politiku iz SAD. "Obama je dobar govornik, ali ne bih na njega gledao kao na zabavljača. Istovremeno, Biden nije ni dobar govornik ni veoma zabavan. Tako da bi to mogao biti faktor zašto demokrate zapravo ne koriste Bajdena u toj mjeri na kraju kampanje."

Ankete pokazuju da Bidenov rad podržava samo 40% Amerikanaca, tako da je Obama u nekim državama sigurnija opklada.

Obamin cilj je da pokuša zaštititi Bidenovu legislativnu agendu tokom naredne dvije godine njegovog predsjedničkog mandata. Za Trumpa, stvar je lične prirode.

"Riječ je o uzimanju kongresnih mjesta, ali i o postavljanju temelja za predsjedničku trku 2024. godine. Također, o pokušaju da se pokuša pobrinuti da ostane noseći stub Republikanske stranke u budućnosti", kaže William Howell, profesor američke politike sa Univerziteta Chicago

Trump je najpopularniji republikanski pretendent za naredne predsjedničke izbore, uprkos brojnim tužbama koje se odnose na njegove poreze i poslove, optužbama za nedolično ponašanje, ali i istragama o napadu njegovih simpatizera na Capitol 6. januara 2021.

"Prije neki dan su mi poslali poziv na saslušanje. Poslali su mi poziv. Zamislite to. Ti pokvareni ljudi", rekao je Trump.

Izbori koji se održavaju između predsjedničkih obično se smatraju za referendum o administraciji koja je na vlasti, a uz probleme sa inflacijom, Biden je u teškoj poziciji. Ipak, posmatrači kažu da sa Trumpom u centru pažnje, postoji prilika za Bidena da ujedini demokrate i djelimično skrene pažnju sa ekonomije.

"Američka demokratija je pod napadom jer je poraženi bivši predsjednik Sjedinjenih Država odbio da prihvati rezultate izbora 2020. On odbija da prihvati volju naroda. Odbija da prihvati činjenicu da je izgubio", kaže Biden.

Koliko su bivši predsjednici imali uticaj na ishod izbora biće poznato nakon 8. novembra.

XS
SM
MD
LG