Linkovi

Pregled ključnih međuizbora kroz historiju


Capitol Hill
Capitol Hill

Međuizbori izbori u SAD-u često se doživljavaju kao referendum o politici sadašnjeg predsjednika. Dok se predsjednik bira svake četiri godine, izbori u sredini mandata održavaju se dvije godine nakon predsjedničkih izbora ili na polovici predsjedničkog mandata.

Dok predsjednik nije na glasačkom listiću, cijeli Zastupnički dom se bira, kao i otprilike trećina Senata, zajedno s brojnim guvernerskim i državnim zakonodavnim položajima.

Ovdje je pogled na neke od utjecajnijih izbora na sredini mandata u posljednjih 150 godina, koji su svi doveli do promjene stranke koja je kontrolirala Zastupnički dom.

Biraju svi predstavnici u Zastupničkom domu, te 34 od 100 senatora u Senatu.

Međuizbori 2018.

Bivši predsjednik Donald Trump
Bivši predsjednik Donald Trump

Kada je 2016. izabran predsjednik Donald Trump, Republikanska stranka je kontrolisala Predsjedništvo i oba doma Kongresa. Nakon izbora 2018., republikanci su izgubili 42 mjesta u Zastupničkom domu zajedno sa svojom većinom. Iako su uspjeli zadržati kontrolu nad Senatom, njihov gubitak doma imao je duboke posljedice za predsjednika.

Zastupnički dom pod kontrolom demokrata otvorio je niz istraga protiv Trumpa i kasnije u dva odvojena navrata izglasao njegov opoziv. Senat pod republikanskom kontrolom oba puta ga je oslobodio.

Međuizbori 2010.

Bivši predsjednik Barack Obama
Bivši predsjednik Barack Obama

Kada je predsjednik Barack Obama prvi put preuzeo dužnost 2009, demokratie su kontrolirale Predsjedništvo i oba doma Kongresa, uključujući većinu od 60 mjesta u Senatu. Dvije godine kasnije, Republikanska stranka, potpomognuta konzervativnim pokretom Tea Party, osvojila je većinu u Zastupničkom domu. Demokratska stranka izgubila je 64 mjesta u Zastupničkom domu — što je najveći gubitak na sredini predsjedničkog mandata u domu od 1948.

Demokrate su također izgubili mjesta u Senatu, ali su zadržali tijesnu većinu. Rezultat je bio da demokrate nisu vladale Kongresom u Obaminih sljedećih šest godina na dužnosti.

Međuizbori 1994.

Bivši predsjednik Bill Clinton
Bivši predsjednik Bill Clinton

Dvije godine nakon prvog mandata predsjednika Billa Clintona, čelnik Predstavničkog doma republikanaca Newt Gingrich pomogao je svojoj stranci da preuzme kontrolu nad Domom po prvi put u 40 godina s konzervativnom agendom izloženom u njegovom "Ugovoru s Amerikom". Demokrate su izgubile i Zastupnički dom i Senat, budući da su glasači podržali ciljeve ugovora o smanjenju poreza i smanjenju vlade.

Clinton je imao napet odnos s novim Kongresom, s raspravama oko potrošnje koje su dovele do dugih zatvaranja vlade. Ali dvije su se strane udružile kako bi usvojile reformu socijalne skrbi i uravnotežen budžet.

Međuizbori 1946.

Bivši predsjednik Harry S. Truman
Bivši predsjednik Harry S. Truman

Tijekom sredine mandata 1946, republikanci su iskoristili nezadovoljstvo javnosti poslijeratnom ekonomskom politikom demokratske administracije Harryja Trumana kako bi osvojili oba doma Kongresa. Izbori su okončali 14 godina pune demokratske kongresne većine koja je započela izborom Franklina D. Roosevelta 1932. tijekom Velike depresije.

Među novim članovima Kongresa izbranim 1946. bili su dvojica budućih predsjednika - demokrata John F. Kennedy i republikanac Richard Nixon.

Međuizbori 1894.

1Grover Cleveland
1Grover Cleveland

Najveći gubitak mjesta u Zastupničkom domu od početka modernog stranačkog sustava sredinom 1800-ih dogodio se tijekom izbora na sredini mandata 1894. Demokrate su izgubili 125 mjesta, što je u to vrijeme bilo 35% ukupnog članstva Doma.

Republikanci su pridobili veliki broj glasača na jugu, srednjem zapadu i zapadu optužujući demokratsku administraciju predsjednika Grovera Clevelanda za gospodarsku depresiju zemlje. Izbori su uveli republikansku kontrolu nad Zastupničkim domom sljedećih 16 godina.

XS
SM
MD
LG