Linkovi

Birači zabrinuti za integritet kongresnih izbora


Žena ostavlja glasački listić u okrugu Maricopa, u Phoenixu u Arizoni, 1. novembra 2022.
Žena ostavlja glasački listić u okrugu Maricopa, u Phoenixu u Arizoni, 1. novembra 2022.

Jedan od brojnih izazova koji prate ovogodišnje izbore za američki Kongres su lažni nalozi na društvenim mrežama, strani i domaći, koji pokušavaju da kod američkih birača izazovu uznemirenost i sumnje u integritet glasačkog sistema u SAD.

Tokom većeg dijela 2022. godine, na lažnim nalozima na društvenim medijima, za koje se vjeruje da potiču iz Rusije - vladalo je zatišje, primjećuje obavještajni analitičar Brian Liston, koji dodaje da se to promijenilo u avgustu, kako su se približavali američki kongresni izbori. On kaže da je u to vrijeme uočeno da su počeli da se pojavljuju nalozi koji govore o izbornoj prevari, manipulisanju glasačkim listićima i sličnim stvarima, kao i da će demokrate pokušati da ukradu izbore.

Liston sarađuje sa mrežom istraživača, stručnjaka za cyber bezbjednost, vladinih agencija i drugih koji prate društvene medije, web stranice, državne medije i saopštenja agencija za sprovođenje zakona kako bi pratili koordinisane kampanje dezinformacija, koje potiču od američkih protivnika kao što su Rusija, Kina i Iran.

Stranice sa lažnim vijestima organizacija povezanih sa tim vladama promovišu priče o Americi koje izazivaju podjele i zatim takve priče promovišu lažne ličnosti na društvenim medijima, koje se pretvaraju da su Amerikanci. Ruski operativci, na primjer, šire tvrdnje o tome da se glasačkom sistemu ne može vjerovati, kaže Liston, dodajući da kineski operativci, sa druge strane, ističu veliki broj objava na internetu u kojima se izražava zabrinutost oko integriteta kao dokaz da američka demokratija ne funkcioniše.

"Koliko god da pričaju o negiranju izbora i prevari birača, i dalje sam zabrinut da bi možda ti nalozi na dan izbora pokušali da izazovu neku vrstu nasilja ili uznemiravanja biračkih radnika na biralištima i slično. Zato mi pratimo tu vrstu razgovora", naglašava Liston.

U saveznoj državi Arizoni, na jugozapadu zemlje, matematičar Dylan Murphy zabrinut je zbog mogućih posljedica dezinformacija na internetu na stvarni svijet. On kaže da strani akteri mogu da šire dezinformacije i teorije zavjere putem društvenih medija i da na neki način izazivaju sukobe među Amerikancima što se ne bi desilo bez njihovog uplitanja.

"Novo je da smo uočili više direktnih akcija koje su rezultat teorija zavjere, kao što su naoružani ljudi koji se pojavljuju kod glasačkih kutija ovdje u Arizoni", kaže on.

Arizona je imala mnogo problema na predsjedničkim izborima prije dvije godine, sa republikanskim ponovnim prebrojavanjem glasova u okrugu Maricopa koji je na kraju potvrdio pobjedu Joea Bidena. Mnoge pristalice Donalda Trumpa i dalje govore da su izbori ukradeni, a među njima je i kandidatkinja republikanaca iz Arizone za guvernera Kari Lake.

Izborni zvaničnici okruga Maricopa kažu da mašine za prebrojavanje glasačkih listića nisu povezane na internet. Oni strimuju uživo ubacivanje glasačkih listića u kutije i njihovo prebrojavanje.

"Pored fizičkog obezbjeđenja, imamo i obezbjeđenje glasačkih listića i procesa, sa dvopartijskim odborima, posmatračima iz političkih partija i provjerama tokom čitavog procesa kako bismo bili sigurni da je svaki glasački listić uzet u obzir i da se broje samo važeći listići", kaže Megan Gilbertson iz odjeljenja za sprovođenje izbora okruga Maricopa.

Glasačica iz Arizone Mirriam Mitchel smatra da je u pitanju više od kontrole nad Kongresom.

"Nekad pobjeđujemo, nekad gubimo, a osjećali smo da je trebalo da pobijedimo, ali ipak pratimo demokratski proces. Obavljamo prenos vlasti kako treba. To je jedina stvar koja je sjajna u Americi, a to je naš demokratski proces. I toga treba da se držimo", ističe Mitchel.

U Arizoni je u toku prijevremeno glasanje.

XS
SM
MD
LG