Linkovi

Rast broja radnih mjesta u SAD veći od očekivanog


ARHIVA - Oglas o zapošljavanju u San Francisku, u Kaliforniji, (Foto: AP/Jeff Chiu, File)
ARHIVA - Oglas o zapošljavanju u San Francisku, u Kaliforniji, (Foto: AP/Jeff Chiu, File)

Broj radnih mjesta u Sjedinjenim Državama se u februaru povećao više od očekivanog u svijetlu pada novih slučajeva Covid 19, ubrzane vakcinacije i dodatne vladine pomoći, što je dovelo do snažnijeg oporavka tržišta rada na kojem se očekuju dodatni rast narednih mjeseci. 

Prošlog mjeseca je dodato 379.000 radnih mjesta nakon rasta od 166.000 u januaru, saopštio je u petak Sekretarijat za rad. U decembru, broj radnih mjesta pao je prvi put za osam mjeseci. Ekonomisti, s kojima je razgovarala agencija Reuters, predviđali su da će u februaru biti 182.000 više radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti pala je na 6,2 odsto sa 6,3 procenata u januaru.

Najnoviji izvještaj o zapošljavanju je takođe podsjetnik da je ekonomski oporavak u Americi, koja je ušla u drugu godinu pandemije koronavirusa, ipak veoma spor, dok su milioni Amerikanaca i dalje bez posla.

Šef Federalnih rezervi Džerom Pauel u četvrtak je bio optimista u pogledu situacije na tržištu rada, ali je upozorio da je malo vjerovatno da će ove godine biti povratka na puno zapošljavanje.

Tržište rada sporo reaguje na smanjenje dnevnog broja zaraženih i hospitalizacija, koje je doprinijelo povećanju potrošnje u januaru i podstaklo ekonomiste da povećaju procentu rasta u prvom kvartalu.

Iako su milioni nezaposleni, kompanije i dalje teško pronalaze radnike, što doprinosi usporenom rastu zapošljavanja. Zbog pandemije, pojedini radnici oklijevaju da se vrate na posao u strahu da bi mogli da budu izloženi koronavirusu.

Pandemija je disproporcionalno pogodila žene koje su primorane da napuste poslove da bi se brinule o djeci, s obzirom na to da je nastava u mnogim školama i dalje na internetu.

Prema podacima Biroa za statistiku, oko 10 miliona majki koje žive sa djecom školskog uzrasta nije aktivno radilo u januaru, što je 1,4 miliona više u odnosu na isti period prošle godine.

Ekonomisti vjeruju da će se oporavak tržišta rada ubrzati tokom proljeća i ljeta, sa povećanjem broja vakcinisanih građana, a očekuje se da će rastu broja poslova doprinijeti i novi paket pomoći od 1,9 milijardi dolara koji se trenutno razmatra u Kongresu.

XS
SM
MD
LG