Linkovi

Sekretarica za finansije: Bez paketa pomoći, američka ekonomija će se oporavljati godinama


Sekretatica za finansije Janet Yellen
Sekretatica za finansije Janet Yellen

Američka sekretarica za finansije Janet Yellen​ izjavila je da će "proći godine" dok se američka ekonomija, razorena koronavirusom, ne vrati na pravi kolosjek ukoliko Kongres ne odobri paket pomoći koji je predložio predsjednik Joe Biden u iznosu od 1,9 hiljada milijardi dolara. Yellen je odbacila tvrdnje republikanaca da je ta cifra suviše visoka. 

Ona je izjavila za CNN da bi, sa usvajanjem paketa pomoći, ekonomija mogla da se vrati na nivo koji se smatra punim zapošljavanjem najveće svjetske ekonomije do 2022. godine, sa stopom nezaposlenosti od 4 posto, nasuprot 6,3 posto iz januara.

“Ljudi strahovito pate širom zemlje", rekla je Yellen, podsjećajući na skoro 10 miliona izgubljenih radnih mjesta zbog pandemije i oko 4 miliona radnika za koje se vjeruje da su odustali od traženja novog posla. Vlada je u petak objavila da su SAD u januaru dodale samo 49.000 novih radnih mjesta.

Oba doma Kongresa, koja tijesnom većinom kontroliše Bidenova Demokratska partija, prošle nedjelje su glasala za budžetska pravila koja bi, ako to bude neophodno, mogla da omoguće demokratama da "proguraju" novi zakon o budžetu po partijskoj liniji i u Senatu i Predstavničkom domu, bez podrške ijednog republikanca u Kongresu.

Biden je izjavio novinarima u petak: "Rekao sam i republikancima i demokratama da bih više volio da svi sarađujemo."

"Ali, ako moram da biram između toga da odmah pomognem Amerikancima koji teško pate ili se uvučem u duge pregovore ili pravim kompromise oko zakona - izbor je lak", rekao je predsjednik. "Pomoći ću Amerikancima koji pate."

Na osnovu sporog oporavka zemlje od velike recesije 2008. i 2009. godine, Biden je rekao: "Ako smo nešto naučili to je da ne možemo da uradimo ništa što bi bilo previše. Možemo samo da uradimo premalo."

Visoki savjetnici Bijele kuće se nadaju da će Kongres usvojiti Bidenov prijedlog do prve nedjelje marta, pre roka - 15. marta - kada ističu sadašnje isplate pomoći u iznosu od 300 dolara nedjeljno nezaposlenim radnicima, pomoći koju su dobili od savezne vlade uz onu, u manjem iznosu od toga, koju dobijaju od svojih država. Biden želi da se federalna pomoć poveća na 400 dolara nedjeljno do septembra.

Grupa od 10 republikanskih senatora sastala se sa Bidenom u Bijeloj kući prošle nedjelje, lobirajući da isplate ostanu na nivou od 300 dolara nedjeljno ali da se okončaju u junu.

Predsjednik Biden i potpredsjednica Kamala Hatris u Bijeloj kući razgovaraju sa grupom republikanskih senatora o paketu pomoći pogođenima koronavirusom.
Predsjednik Biden i potpredsjednica Kamala Hatris u Bijeloj kući razgovaraju sa grupom republikanskih senatora o paketu pomoći pogođenima koronavirusom.

Biden takođ planira da pošalje čekove u iznosu od 1.400 dolara milionima odraslih Amerikanaca, ali Yellen kaže da tek treba da se precizira nivo primanja koji kvalifikuje porodice i pojedince za tu pomoć.

Republikanci koji se protive Bidenovom prijedlogu ukazuju na autorski tekst koji je prošle nedjelje u Washington Postu objavio bivši sekretar za finansije Lawrence Summers​, demokrata, koji je upozorio da bi Bidenov paket pomoći mogao da pokrene "inflatorni pritisak kakav nije viđen za cijelu generaciju."

Republikanski senator Pat Toomey izjavio je u intervjuu za CNN da se SAD ne suočavaju sa "ekonomijom u kolapsu". On je ocijenio da je prerano izglasati još jedan veliki paket pomoći pogođenima.

"Mastilo se još nije osušilo na prethodnom zakonu", rekao je Toomey, misleći na paket u vrijednosti od 900 milijardi dolara koji je tadašnji predsjednik Donald Trump usvojio krajem decembra.

On je dodao da, dok Biden drži sjajne govore o političkom jedinstvu, upravlja sa pozicije snažne ljevice."

XS
SM
MD
LG