Linkovi

Raste broj prijava za pomoć nezaposlenima u SAD


FILE - Job seekers line up outside the Mississippi Department of Employment Security WIN Job Center in Pearl, Mississippi, Aug. 31, 2020.

Broj američkih građana prijavljenih za pomoć nezaposlenima povećan je prošle sedmice na 885.000 – što je najveći nedeljni porast od septembra, pokazuju podaci koje je objavio američki Sekretarijat za rad.

Brojke ukazuju da su mnogi poslodavci primorani da otpuštaju radnike usljed antipandemijskih mjera koje poslovanju nameću ograničenja – a potencijalne mušterije da ostanu u svojim domovima, izveijstila je agencija AP.

Globalna pandemija koronavirusa izazvala je ozbiljne zdravstvene i ekonomske poteškoće širom Sjedinjenih Država.

U martu i aprilu ukinuto je 22 miliona radnih mjesta pošto su zaustavljene redovne poslovne aktivnosti i preduzete mjere suzbijanje pandemije. Bruto domaći proizvod nacije drastično je gubio na vrijednosti – stigavši do godišnje stope od 31,4%.

Ekonomski oporavak imao je snažan zamajac i bio je podstaknut paketom državne pomoći u iznosu od dvije hiljade milijardi dolara. Međutim, na usporavanje je uticao porast broja novooboljelih od COVID-19 i nemogućnost da se Kongres usaglasi o novom paketu pomoći.

Tempo otvaranja novih radnih mjesta se kontinuirano smanjivao - sa 4,8 miliona novih radnih mJesta u junu na 1,8 miliona u julu, 1,5 miliona u avgustu, 711.000 u septembru, 610.000 u oktobru i 245.000 u novembru.

XS
SM
MD
LG