Linkovi

Ponovo raste nezaposlenost u SAD


Koverte programa pomoći Sekretarijata za ekonomske mogućnosti Floride.
Koverte programa pomoći Sekretarijata za ekonomske mogućnosti Floride.

Broj nadoknada za nezaposlene u Sjedinjenim Državama je ponovo u porastu, i povećao se u odnosu na prethodnu sedmicu, drugu nedjelju zaredom, saopštio je Sekretarijat za rad.

Nedavni nagli rast broja slučajeva koronavirusa predstavlja novu prijetnju najvećoj svjetskoj ekonomiji a ukupno 778.000 nezaposlenih radnika je podnijelo nove prijave za nadoknade, što je 30.000 više u odnosu na prethodnu nedjelju.

To je šesta uzastopna nedjelja da je broj nezaposlenih bio ispod 800.000 ali je ostao iznad najviše brojke zabilježene od 1960-ih pa do početka pandemije. To je takođe prvi put od jula da je broj zahtjeva porastao nedjelju za nedjeljom.

Ukupno 6,1 milion radnika je i dalje nezaposleno, što znači da je stopa nezaposlenosti u novembru već drugu nedjelju 4,1%, saopštio je Sekretarijat za rad.

Ovakva stopa nezaposlenosti je značajno poboljšanje u odnosu na najnižu stopu od početka pandemije - 14,7% u aprilu. Međutim, sa po milion novih slučajeva koronavirusa nedjeljno u posljednje dvije nedelje, guverneri i lokalne vlasti uvode nove restrikcije na poslovne aktivnosti, nakon što su slične mjere ukinuli prije mjesec dana kada se činilo da je virus oslabio.

Nove restrikcije mogle bi da znače da će još više američkih radnika biti otpušteno narednih nedjelja, kako prodavnice smanjuju radno vrijeme, restorani se zatvaraju a umjetnički centri otkazuju predstave i koncerte uživo. Hladnije zimsko vrijeme u SAD takođe znači manje skupova na otvorenom.

Brojni zdravstveni stručnjaci pozivaju Amerikance da ostanu kod kuće ove nedjelje uoči praznika Dana zahvalnosti, kada milioni ljudi putuju da bi posjetili rođake. Mnogi su poslušali savjet ali milioni nisu - zbog čega su aerodromi širom zemlje prepuni ove nedjelje.

Novoizabrani predsednik Džo Bajden saopštava sastav svog kabineta u Vilmingtonu u Delaveru, 24. novembra 2020.
Novoizabrani predsednik Džo Bajden saopštava sastav svog kabineta u Vilmingtonu u Delaveru, 24. novembra 2020.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden pozvao je da se usvoji novi paket pomoći pogođenima koronavirusom do kraja godine, tri nedjelje prije nego što bude inaugurisan 20. januara. Takva mjera bi uključila novu rundu čekova na 1.200 dolara većini odraslih Amerikanaca i djelimično obnavljanje federalne pomoći nezaposlenima, povrh manje velikodušne pomoći koju im dodjeljuju pojedinačne države.

Međutim, sudbina takvog zakona je, u najboljem slučaju, neizvjesna i možda on neće biti usvojen prije nego što Biden stupi na položaj. Demokratski i republikanski članovi Kongresa ne slažu se oko iznosa pomoći i pitanja kome tačno treba da bude namijenjena. Demokrate žele veliku pomoć državama i lokalnim vladama, republikanci to žele u znatno manjoj mjeri.

Sekretarijat za trgovinu je prije mjesec dana objavio da se američka ekonomija povećala po godišnjoj stopi od 33,1% od jula do septembra, a u srijedu je potvrdio tu brojku. Američka ekonomija se u periodu od aprila do juna smanjila za 31,4% kako je prvi talas pandemije koronavirusa udario zemlju.

neki potrošači su prestali da kupuju u prodavnicama ili jedu u restoranima
neki potrošači su prestali da kupuju u prodavnicama ili jedu u restoranima

Međutim, analitičari vjeruju da će se američki ekonomski rast usporiti u posljednjem tromjesečju godine, posebno ako se restrikcije za firme povećaju, kao što je novo ograničenje broja gostiju u restoranima.

Vladini zvaničnici nisu bili spremni da poslovne aktivnosti ograniče kao što su u radili u periodu od marta do juna. Međutim, kako se virus širi, neki guverneri koji su odbijali da uvedu restrikcije sada uvode nove mjere.

Pored toga, neki potrošači su prestali da kupuju u prodavnicama ili jedu u restoranima, a mnogi događaji u domenu zabave su otkazani već mjesecima, što doprinosi stopi nezaposlenosti.

XS
SM
MD
LG