Linkovi

Zvaničnici: Širom Kalifornije prijeti rasplamsavanje požara


Kalifornijski vatrogasac tokom šumskog požara Glas u Kalistogi, Kalifornija, 2. oktobra 2020. (REUTERS/Stephen Lam)
Kalifornijski vatrogasac tokom šumskog požara Glas u Kalistogi, Kalifornija, 2. oktobra 2020. (REUTERS/Stephen Lam)

Vrući, suhi uslovi i snažni vjetrovi širom Kalifornije prijete da ojačaju ono što je već bila najgora sezona požara u istoriji države, upozorili su zvaničnici u utorak.

Udari vjetra na sjeveru Kalifornije i ekstremne vrućine na njenom jugu stvaraju uslove koji bi mogli da rasplamsaju šumske požare koji su započeli ranije tokom ljeta, kao i da izazovu nove, što dovodi do toga da državne i savezne vlasti pozivaju stanovnike da se pripreme.

Nacionalna meteorološka služba izdala je toplotno upozorenje za širok region Južne Kalifornije pošto su temperature dosezale 90 stepeni Fahrenheita (32 stepena Celzijusa).

Agencija je zatražila od stanovnika da budu oprezni sa svim izvorima vatre.

Snažan vjetar, niska vlažnost

Kalifornijski sekretarijat za šumarstvo i zaštitu od požara (Calfire) saopštio je da bi jak vjetar i niska vlažnost mogli da pojačaju požare u sjevernoj Kaliforniji počev od srijede.

"Iako je postignut dobar napredak na brojnim požarištima, ovo bi moglo da omete napore u stavljanju požara pod kontrolu", rekao je u utorak na Tvitteru Daniel Berlant, zamjenik direktora Calfire-a.

"To znači da će, ako izbije novi požar, ta vatra biti u stanju da gori vrlo brzo."

Kompanija Pacific gas and Electric Pacific (PG&E), koja snabdijeva veći dio Kalifornije, izjavila je u ponedeljak da razmatra proaktivno isključivanje struje u srijedu za čak 50.000 stanovnika države, kako bi ublažila rizik od požara.

Spaljeno preko četiri miliona hektara

Ove godine su požari u Kaliforniji spalili su preko četiri miliona hektara - dvostruko više od nego ukupno 2018. godine, koja je do tada bila rekordna.

Pet od šest najvećih požara u istoriji države dogodilo se 2020. godine.

Trideset i jedna osoba je stradala, a preko 9.200 objekata je uništeno.

Jesen je obično bila najveća sezona požara u Kaliforniji, ali državni zvaničnici kažu da sezona svake godine postaje sve duža.

Stručnjaci kažu da su suša i klimatske promjene zbog fosilnih goriva učinile šume, kojima se loše upravlja, mnogo zapaljivijima, što je dovelo do ekstremnih požarnih aktivnosti.

XS
SM
MD
LG