Linkovi

Dim od požara na zapadu SAD postaje i zdravstveni problem


Grad Pasadena u Kaliforniji je pod dimom
Grad Pasadena u Kaliforniji je pod dimom

Najgori vazduh na svijetu u proteklom periodu nije bio u Kini ili Indiji, već na zapadu SAD, gdje nedjeljama bukte požari koji su vazduh ispunili dimom i pepelom.

Vazduh u Portlandu, Oregonu, ove nedjelje je bio na vrhu liste najgorih u svijetu, prema kompaniji IQAir.com.

Zalilv u kojem je San Francisko već je 30 dana uzastopno pod upozorenjem zbog izuzetno lošeg kvaliteta vadzuha, i to je najduži period do sada.

Goldem gejt most u San Francisku se skoro ne vidi od pepela u vazduhu
Goldem gejt most u San Francisku se skoro ne vidi od pepela u vazduhu

Od SAD, do Brazila, Australije i Arktika, klimatske promjene doprinose širenju požara i zagađenosti vazduha koja je posljedica toga.

Naučnici kažu da zagađen vazhuh može biti i smrtonosan. Jedna velika studija pokazala je da su sitne čestice u vazduhu, poznate kao PM2.5 peti po redu uzrok smrti širom svijeta.

Ali, ove studjie su rađene kada je izloženost zagađenom vazduhu dugoročna i malo toga je poznato šta se dešava u organizmu kada se vazduh poslije požara udiše nekoliko nedjelja ili mjeseci,

Zabrinjava to što šumski požari više nisu izolovani incidenti.

"Uočavamo porast požara, njihovu ozbiljnost i učestalost", kaže Kit Bejn iz Centra za istraživanje vazduha u Kaliforniji,

"Postavlja se pitanje šta se dešava kada svakog ljeta sve više i više udišemo takav vazduh?

Dim u vazduhu u Oregonu
Dim u vazduhu u Oregonu

Dim koji uzrokuju požari sastoji se od gasova i čestica koje na mnoge načine mogu da naškode zdravlju.

Ozon iritira oči, nos i grlo, može da izazove upale koje vode do astme ili utiču na druge organe.

Ali, mnogo opasnije su čestice PM2.5.

"Razlog zbog kojeg su toliko štetne je njihova veličina, toliko su male da ih možemo udahnuti, idu pravo u pluća i u krvotok. Odatle mogu da nanesu štetu brojnim organima", kaže Mari Prunicki, istraživačica sa Stenford Univerziteta.

Zagađenje vazduha je uzrok četvrtine ukupnog broja srčanih udara i šlogova širom svijeta, u 29 odsto slučajeva uzrok raka pluća, više od dvije petine smrti od hronične opstruktivne bolesti pluća i jedne od šest fatalnih respiratornih infekcija, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Naučnici su nedavno utvrdili i povezanost zagađenosti vazduha sa neurološkim bolestima i Alzhajmerovom bolešću.

Takođe, studije su pokazale da se 15 do 20 odsto više srčanih i moždanih udara dogodi kada je u vazduhu dim. Pod najvećim rizikom su stariji, djeca, trudnice i hronični bolesnici.

San Francisko se ne vidi od dima
San Francisko se ne vidi od dima

Ali, nisu svi jednako pogođeni. Istraživači koji prate stanje onih koji su preživjeli požare u Kaliforniji, kažu da neke grupe posebno pogađa zagađen vazduh, dok druge uopšte ne.

Studije o tome kako dim iz vazduha utiče na organizam se i dalje sprovode.

XS
SM
MD
LG