Linkovi

Guvernerka Oregona: Država "na ivici" zbog požara 


Američka zastava ispred kuće uništene u požaru "Biči Krik" blizu Oregona, 14. septembra 2020.
Američka zastava ispred kuće uništene u požaru "Biči Krik" blizu Oregona, 14. septembra 2020.

Guvernerka Oregona Kate Brown izjavila je da su šumski požari koji su uništili stotine hektara zemljišta i zbrisali cijele zajednice - doveli njenu državu "na ivicu" kapaciteta. 

Brown je novinarima u ponedeljak uveče rekla da je tražila od predsjednika Donalda Trumpa da proglasi stanje prirodne katastrofe u državi na sjeverozapadu Amerike, što bi oslobodilo dodatne federalne resurse za vatrogasce i drugo osoblje za vanredne situacije. Predsjednik je, prošle nedjelje, već proglasio federalnu vanrednu situaciju za Oregon.

Andrew Phelps, direktor državne agencije za vanredne situacije, izjavio je da je potvrđeno da je deset osoba izgubilo život, a 22 se još vode kao nestale. Meterolozi predviđaju pljuskove u Oregonu u četvrtak, što bi moglo da pomogne vatrogascima da obuzdaju požare i raščiste vazduh od dima koji je prekrio državu od kad su izbili šumski požari.

Zvaničnici za zaštitu životne sredine opisuju kvalitet vazduha u Oregonu kao "opasan" i "veoma nezdrav." Vidljivost je u nekim dijelovima manja od 500 metara, navodi Nacionalna meterološka služba, što znači da je vožnja opasna.

U požarima koji su izbili posle više nedelja rekordno visokih temperatura i suhih vjetrova, uništeno je više od milion hektara zemlje u Oregonu, državi Washington i Californiji. Ukupno, najmanje 35 ljudi je nastradalo u požarima u tri države.

Tokom posjete Californiji, gdje je razgovarao sa državnim zvaničnicima o požarima, predsjednik Trump je još jednom odbacio zabrinutost da su klimatske promjene katalizator za sve veći broj i intenzitet požara. Umjesto toga, ponovo je apelovao na zapadne države da na bolji način održavaju svoje šume.

Predsednik Tramp sluša guvernera Kalifornije Gevina Njusoma na brifingu na aerodromu u Sakramentu u Kaliforniji, 14. septembra 2020.
Predsednik Tramp sluša guvernera Kalifornije Gevina Njusoma na brifingu na aerodromu u Sakramentu u Kaliforniji, 14. septembra 2020.

"Kada drvo padne, poslije kratkog vremena postane veoma suho - kao šibica", rekao je Trump po dolasku na aerodrom. "A mogu i da eksplodiraju. I lišće, kada ostavljate suho lišće na zemlji, to je samo gorivo za požare."

Međutim, na brifingu, demokratski guverner Gavin Newsom, koji je otvoreni kritičar predsjednika Trumpa, primijetio je da je 56% zemljišta u Kaliforniji u vlasništvu federalne države, te da federalna vlada, zajedno sa državom, ima veliku odgovornost da poboljša održavanje šuma.

Newsom je, takođe, pomenuo Trumpov otvoreni skepticizam prema klimatskim promjenama.

Snažno smo uvjereni da su vreli dani još vreliji, suhi dani još suhlji", kazao je guverner. "Nešto se dogodilo sa vodovodnim sistemom svijeta, i polazimo sa stanovišta nauke da su klimatske promjene stvarne. Molimo vas da poštujete različita mišljenja o fundamentalnom pitanju klimatskih promjena."

Trump se, po svemu sudeći, složio sa Newsomom ali je predvidio da će "klima početi da se hladi."

Kada ga je sekretar za prirodne resurse Kalifornije Wade Crowfoot ponovo pitao za stav o klimatskim promjenama, Trump je rekao: "Zapravo, mislim da nauka ne zna."

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden govori o klimatskim promenama i požarima na zapadu Amerike, u Vilmingtonu u državi Delaver, 14. septembra 2020.
Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden govori o klimatskim promenama i požarima na zapadu Amerike, u Vilmingtonu u državi Delaver, 14. septembra 2020.

Prije Trumpovog sastanka, bivši potpredsjednik Joe Biden, opisao je Trumpa kao "klimatskog palikuću" u govoru koji je održao u svojoj državi Delaver. Rekao je da je Trumpov pristup da ignoriše činjenice i "poriče realnost", što je opisao kao "kompletenu predaju pred efektima klimatskih promjena."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG