Linkovi

Požari u Californiji: Spasilačke operacije i isključenja struje


Vagtrogasci pokušavaju da ugase požar u zajednici Shaver Lake u Californiji, 7. septembar 2020.(Foto: AP/Noah Berger)
Vagtrogasci pokušavaju da ugase požar u zajednici Shaver Lake u Californiji, 7. septembar 2020.(Foto: AP/Noah Berger)

U Californiji je od požara helikopterima spašeno još ljudi, nakon dramatičnog spašavanja više od 200 osoba tokom prazničnog vikenda i odluke da se isključi struja više od 170.000 stanovnika da bi se spriječilo izbijanje novih požara.

Iz Nacionalne šume Sierra na bezbjedno je prebačeno još 35 ljudi, saopštila je Nacionalna garda Californije. Požar, koji je izbio u petak u području Fresna u centralnoj Californiji, zahvatio je površinu od 549 kvadratnih kilometara, a uništeno je 45 kuća i 20 drugih građevinskih struktura.

U Californiji je ove godine već zapaljeno rekordnih 890.000 hektara zemljišta, dok tek počinje najgori dio sezone požara. Septembar i oktobar su obično najgori mjeseci zbog suhe vegetacije i snažnog vetra.

Prethodni rekord bio je prije samo dvije godine, kada je u najsmrtonosnijem požaru u istoriji Californije poginulo 85 osoba.

Više od 14.000 vatrogasaca pokušava da ugasi 25 požara širom države. Dva od tri najveća plamena u istoriji Californije gore u području San Francisca.

Snažni vjetrovi i visoke temperature rasplamsale su i požare u dijelovima sjeverozapadnog dijela SAD, gdje je u plamenu gotovo uništen gradić Malden u državi Washington i zapaljene desetine hiljada hektara zemljišta.

U Oregonu, nekoliko zajednica je evakuisano, a prvi dan škole odložen dok požari prijete gradovima, prenose lokalni mediji. Oko 100.000 ljudi ostalo je bez struje zbog olujnog nevremena i požara.

U južnom dijelu Kalifornije požari gore u okruzima Los Angeles, San Bernandino i San Diego. Američka služba za šume u ponedjeljak je odlučila da zatvori svih osam nacionalnih šuma u regionu, kao i kampove širom Kalifornije.

“Postojeći požari su opasni, a vjerovatno je izbijanje novih. Vremenski uslovi se pogoršavaju i mi jednostavno nemamo dovoljno resursa da suzbijemo svaki požar", upozorio je Randy Moore iz službe za šume.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom u nedjelju je proglasio vanredno stanje u nekim okruzima zbog požara.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG