Linkovi

Požari bijesne duž američke zapadne obale, najmanje 7 žrtava


Požar u Orovilleu u Californiji, 9. septembar 2020. ( Foto: AP/Noah B)
Požar u Orovilleu u Californiji, 9. septembar 2020. ( Foto: AP/Noah B)

Najmanje sedam osoba je poginulo, a stotine domova uništeno, u desetinama velikih šumskih požara koji gore širom zapadne obale SAD, objavili su državni i lokalni zvaničnici, a prenosi agencija Reuters.

U požaru u sjevernoj Californiji, koji su izazvali udari munje, proteklih 48 sati poginule su tri osobe, dok je isti broj stradao u požarima u Oregonu, dok je jednogodišnji dječak poginuo u državi Washington dok je njegova porodica pokušavala da pobjegne od plamena, saopštila je lokalna policija.

U državama na američkom zapadu gori gotovo 100 požara, dok samo u Oregonu oko 3.000 vatrogasaca pokušava da ugasi više od 20 požara.

Istočno od prijestolnice Salema, spasilačke ekipe vraćaju se u uništene zajednice kao što je Detroit gdje su ostavile opremu i predvodile dramatično spašavanje građana planinskim putevima, nakon što vojni helikopteri nisu mogli da evakuišu grad.

Lokalna vatrogasna služba je uoči akcije upozorila građane na Facebooku da se "drže podalje od područja Detroita i Idanha, jer nema resurse da ih spasi ako ne budu mogli da pobjegnu".

Jedan 12-godišnji dječak pronađen je mrtav sa svojim psom u zapaljenom automobilu, a vjeruje se da je poginula i njegova baka nakon što je plamen zahvatio oblast u kojoj su živjeli, oko 80 kilometara južno od Portlanda, saopštila je kancelarija okružnog šerifa.

Vjetrovi jačine 80 kilometara na sat doveli su do brzog širenja požara, koji je zahvatio stotine domova, dok su vatrogasci bili usredsređeni na evakuaciju stanovnika, a ne na gašenje plamena.

Guvernerka Oregona Kate Brown​ rekla je da se njena država suočava sa najvećim gubitkom života u šumskim požarima, s obzirom na to da su neke zajednice uglavnom uništene.

Snimak dronom štete pričinjene u požaru u dijelovima Oregona
Snimak dronom štete pričinjene u požaru u dijelovima Oregona

Fotograf Reutersa je tokom prolaska kroz ugroženo područje vidio nekoliko manjih zajednica koje su izgorjele u požaru, u kojem je poginula najmanje jedna osoba izvan grada Ashland.

Evakuišu se stanovnici širom Oregona, s obzirom na to da požari gore u svakom regionu u toj američkoj državi.

U okrugu Jackson, u južnom dijelu Oregona, naređena je evakuacija gotovo cijelog grada Medforda sa 82.000 stanovnika, oko kojeg gore požari.

U Californiji, zvaničnici navode da je izdata naredba za evakuaciju oko 64.000 ljudi dok vatrogasne ekipe pokušavaju da ugase 28 velikih požara širom dijelova najmnogoljudnije američke države.

San Francisco obavijen dimom
San Francisco obavijen dimom

Oko trećine evakuisanih stanovnika je u okrugu Butte, sjeverno od Sacramenta, gdje je u požaru od 17. avgusta izgorjelo više od 80.000 hektara zemljišta.

Požari gori blizu Paradisea, grada koji je 2018. godine uglavnom uništen u najsmrtonosnijoj vatrenoj stihiji u istoriji Californije koja je te godine odnijela 85 života.

Posmrtni ostaci tri žrtve pronađeni su na dvije odvojene lokacije u ugroženoj zoni, čime je broj preminulih u požarima u Californiji porastao na najmanje 11.

Požari su izazvali i nestanke struje duž zapadne obale. U Oregonu je 60.000 domova i radnji bez električne energije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG