Linkovi

Jedan čovjek ubijen u sukobu Trumpovih pristalica i demonstranata u Portlandu


Pristalice Donalda Trumpa tokom organizovanog karavana u subotu, 29. avgusta 2020 u Klakamasu, Oregon, na putu ka Portlandu. (AP Photo/Paula Bronstein )
Pristalice Donalda Trumpa tokom organizovanog karavana u subotu, 29. avgusta 2020 u Klakamasu, Oregon, na putu ka Portlandu. (AP Photo/Paula Bronstein )

Jedna osoba je upucana i ubijena kasno u subotu u Portlandu, Oregon, kada se veliki karavan pristalica predsjednika Donalda Trumpa i demonstranata pokreta "Životi crnaca su važni" sukobio na ulicama, saopštila je policija.

Nije jasno da li je pucnjava povezana sa sukobima koji su izbili kada su se karavanu sa oko 600 vozila suprotstavili demonstranti u centru grada. Freelancer AP-a vidio je kako policijsko medicinsko osoblje radi na tijelu žrtve, čini se bijelca.

"Policajci Portlanda čuli su zvuke pucnjave iz oblasti jugoistočne Treće avenije i jugozapadne Ulice Alder. Odgovorili su i locirali žrtvu sa prostrelnom ranom na grudima. Hitna pomoć je odgovorila i utvrdila da je žrtva preminula", kaže se u saopštenju Biroa portlandske policije.

Portland, najveći grad u državi pacifičkog sjeverozapada, Oregonu, mjesto je noćnih protesta već više od tri mjeseca, nakon smrti George Floyda koji je izgubio život tokom policijskog privođenja u Mineapolisu.

Lokalne i federalne snage uhapsile su na stotine ljudi, a prije pucnjave, policija je izvršila nekoliko hapšenja u subotu i savjetovala stanovnicima da izbjegavaju centar grada.

Haotične scene događaju se dva dana nakon što je Trump u govoru na Republikanskoj nacionalnoj konvencji, u sklopu teme "zakon i red" kampanje za njegov ponovni izbor, nazvao Portland slobodarskim gradom koji je prepravljen nasiljem.

Karavan je obilježio treću subotu u nizu tokom koje su se pristalice Trumpa okupile u gradu.

Karavan Trumpovih pristalica okupio se ranije tokom dana u obližnjem tržnom centru, nakon čega se krenulo u grupnu vožnju kroz srce Portlanda. Kada je karavan stigao u grad, demonstrantu su pokušali da ih zaustave na ulicama i blokirajući mostove.

Video snimci sa lica mjesta pokazuju sporadične sukobe, kao i Trumpove pristalice koji pucaju patrone sa bojom iz opreme za "paintball" i koriste suzavac u spreju, dok njihovi suparnici bacaju predmete na Trumpov karavan.

"Bilo je u nekim slučajevima nasilja između demonstranata i kontramitingaša", napisala je Policija Portlanda na Twitteru. "Policajci su intervenisali i u nekim slučajevima izvršili hapšenja".

Demonstranti pokreta "Životu crnaca su važni" obično ciljaju policijske i federalne zgrade tokom svojih protesta. Neki demonstranti pozvali su na smanjivanja budžeta za policiju, dok su gradonačelnik i neki predstavnici crnačke zajednice osudili nasilje, tvrdeći da je kontraproduktivno.

U subotu rano ujutro, zapaljene su vatre ispred zgrade policijskog sindikata, mjesta koje je uobičajeno za održavanje protesta, što je policiju navelo da reaguje.

Eskalacija je iskorištena za paljenje dušeka i drugih ostataka kojima su blokirana vrata zgrade Udruženja policajaca Portlanda, kaže se u saopštenju.

Najmanje jedan kontejner za smeće zapaljen je u obližnjoj ulici.

Komešanje je nastalo nakon sjedenja u predvorju zgrade gradonačelnikovog kondomonijuma u petak uveče.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG