Linkovi

Najvažnije

Federalni agenti započinju povlačenje iz Portlanda

Federal officers advance on members of the "Wall of Moms" group during a Black Lives Matter protest at the Mark O. Hatfield United States Courthouse Wednesday, July 29, 2020, in Portland, Ore. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

Guvernerka sjeveroistočne američke države Oregon, Kate Brown, rekla je da će federalne snage započeti napuštanje grada Portlanda u četvrtak, nakon sporazuma koji je postignut između lokalnih i federalnih zvaničnika.

Federalna vlada poručivala je da je raspoređivanje u Portlandu bilo neophodno kako bi se ponovo uspostavio mir, uz optuživanje lokalnih lidera zbog toga što su dozvolili da aktuelni protesti ugroze federalnu imovinu, uključujući i sudnicu.

Brownova je među liderima koji su kritikovali prisustvo federalnih agenata. U srijedu je rekla da su oni "djelovali kao okupacione snage" i da su "donijeli nasilje".

Gradonačelnik Portlanda Ted Wheeler je rekao: "Njihovo prisustvo je dovelo do pojačanog nasilja i vandalizama u našem gradskom jezgru".

Chad Wolf​, v.d. sekretara za unutrašnje poslove, nije iznio nikakav vremenski raspored povlačenja, ali je rekao da će državni i lokalni organi reda započeti preuzimanje obezbjeđivanja ulica i imovine oko federalnog vlasništva.

"Sekretarijat će nastaviti da održava naše trenutno, uvećano prisustvo saveznih organa reda u Portlandu, sve dok se ne uvjerimo da savezni sud Hetfield više neće biti napadan, kao i sva ostala federalna imovina i da će palata pravde u Portlandu ostati bezbjedna. To je bila naša misija i cilj otkako su počele nasilne, kriminalne aktivnosti", rekao je Wolf.

Savezne snage poslate su u najveći grad u Oregonu kako bi štitile federalni sud nakon više nedjelja demonstracija, od kojih su neke bile nasilne, a koje su izazvane smrću Georgea Floyda tokom policijskog privođenja u Minneapolisu.

A bloodied demonstrator is arrested by federal police during a Black Lives Matter protest at the Mark O. Hatfield United States Courthouse, July 27, 2020, in Portland, Ore.
A bloodied demonstrator is arrested by federal police during a Black Lives Matter protest at the Mark O. Hatfield United States Courthouse, July 27, 2020, in Portland, Ore.

Vremenom su protesti eskalirali, a neki demonstranti su gađali zgradu suda kamenicama, pirotehničkim sredstvima i koristili laserske pokazivače. Federalni agenti su odgovorili suzavcem, pendrecima i hapšenjima.

Federalna vlada objavila je da šalje federalne agente u gradove Cleveland, Detroit i Milwaukee i kao dio napora da se suzbije nasilje i kriminal. Program je već obuhvatio slanje agenata u Chicago, Kansas City, Missouri i Albuquerque u Novom Meksiku ovog mjeseca.

Lideri u nekim gradovima usprotivili su se federalnom prisustvu, ukazujući na primjer Portlanda, dok su im drugi poželjeli dobrodošlicu u partnerstvu sa njihovim lokalnim čuvarima reda.

Gradonačelnik Clevelanda Frank Jackson rekao je u srijedu da je njegov grad iskusio rast nasilnog kriminala, posebno onog uz upotrebu oružja, "i treba nam pomoć naših federalnih partnera kako bi nam pomogli da to stavimo pod kontrolu".

Mike Duggan​, gradonačelnik Detroita, rekao je da grad nije tražio federalnu pomoć, ali da je policija Detroita spremna da nastavi rad sa federalnim agentima na sprovođenju federalnih zakona koji ciljaju na trgovinu oružjem i nasilje bandi.

"Vjerujemo da ne postoji zakonska osnova za intervenciju Sekretarijata za unutrašnje poslove na protestima u Detroitu danas, ili za bilo kakvo pojačano prisustvo agenata Sekretarijata za unutrašnje poslove u našoj zajednici. Današnje saopštenje čini se da poštuje takvu poziciju", navodi Duggan.

Lolani i državni lider zauzeli su sličnu poziciju po pitanju Milwaukeea, uz članove Kongresa, guvernera Milwaukeea i gradonačelnika koji su poslali zajedničko pismo taržeći pojašnjenje koliko će trajati raspoređivanje, koliko će agenata biti angažovano, koje će mjere biti preduzete i ko je odgovoran za nadzor njihovih akcija.

See all News Updates of the Day

Demokratski senator Vornok pobjednik drugog kruga izbora u Džordžiji

Demokratski senator Rafael Vornok (Foto: AP/Brynn Anderson)

Demokratski senator Rafael Vornok pobijedio je u utorak republikanskog protivkandidata i bivšeg fudbalera Heršela Volkera u drugom krugu izbora u Džordžiji, čime su demokrate proširile većinu u Senatu, pokazuju projekcije agencije AP i vodećih američkih televizijskih mreža.

Poslije Vornokove pobjede, demokrate će imati većinu od 51. mjesta u Senatu koji broji 100 članova, nakon što su prethodno obje stranke imale po 50 mjesta. To će demokratama donekle olakšati da potvrđuju Bajdenove kandidate za sudije i položaje u administraciji. Međutim, za usvajanje većine zakona i dalje je potrebna podrška republikanaca.

Vornokova pobjeda učvrstila je status Džordžije kao jedne od ključnih država na predsjedničkim izborima 2024. godine. Demokrate su protekle dvije godine pobijedile u tri trke za Senat u toj američkoj državi, u kojoj je nekada Republikanska stranka imala najveću popularnost, ali u kojoj je predsjednik Džo Bajden pobijedio 2020. godine.

Volkerov poraz predstavlja neuspjeh za bivšeg predsjednika Donalda Tuampa koji se ponovo kandidovao za republikansku predsjedničku nominaciju. Tramp je na proteklim kongresnim izborima podržao Volkera i desetine drugih istaknutih republikanskih kandidata, ali je imao pomiješane rezultate u tijesnim trkama.

Volkerovu kampanju opterećivao je niz optužbi, uključujući i tvrdnje bivših djevojaka - koje je negirao - da ih je ohrabrivao na abortus, iako je javno tražio da se prekid trudnoće proglasi nelegalnim.

Drugi krug izbora u Džoržiji, održan nakon što ni jedan kandidat nije osvojio 50 odsto glasova tokom prvog kruga 8. novembra, najskuplja je izborna trka ovogodišnjeg izbornog ciklusa u koju je utrošeno više od 400 miliona dolara. Prema finansijskim podacima, Vornok je imao jasnu prednost kada je riječ o novcu izdvojenom za kampanju.

Ovo je druga Vornokova pobjeda u drugom krugu izbora za dvije godine - mjesto senatora prvi put je osvojio u januaru 2021. godine.

Vornok je sveštenik u istorijskoj crkvi u Atlanti u kojoj je nekad propovjedao čuveni američki borac za ljudska prava Martin Luter King. I Vornok i Volker su Afroamerikanci.

Volker je optužio Vornoka da podržava politiku koja je dovela do rasta inflacije, a tokom kampanje je izražavao protivljenje učešću transrodnih osoba u ženskim sportovima.

Republikanci su na izborima za Kongres osvojili tijesnu većinu u Predstavničkom domu, ali se nisu ostvarila neka predviđanja o "crvenom talasu" odnosno ubjedljivim pobjedama republikanskih kandidata. Republikanska stranka takođe nije osvojila većinu u Senatu.

Crnački glasači u Džordžiji biraju između dvojice drastično različitih kandidata

Heršel Voker, republikanski kandidat za senatora iz Džordžije (levo) i demokratski kandidat, aktuelni senator Rafael Vornok.

Obojica su odrasla na američkom jugu, poslije nastanka pokreta za građanska prava, i - ko god da pobijedi - ući će u istoriju kao prvi crnac iz Džordžije izabran da služi pun mandat u Senatu. Ipak, Vornok i Voker nude veoma drugačije vizije zemlje - i kada je riječ o pitanjima rase i rasizma.

Rafael Vornok je prvi crnački senator iz Džordžije, pošto je probio rasnu barijeru u jednoj od prvobitnih 13 američkih država, pobjedom na vanrednim izborima u januaru 2021, skoro 245 godina posle osnivanja američke nacije.

Sada se nada da će osvojiti pun šestogodišnji mandat u drugom krugu izbora koji se u Džordžiji održava u utorak. Protivkandidat mu je takođe crnac - republikanac Heršel Voker.

Crni glasači kažu da biraju između drastično različitih opcija: Vornok, sveštenik u crkvi Martina Lutera Kinga u Atlanti, odražava tradicionalne liberalne ideje o crnačkom iskustvu u Americi, dok Voker, legendarna američkog fudbala sa Univerziteta Džordžije, govori jezikom bjelačkog kulturnog konzervativizma i, između ostalog, ismijava Vornokova tumačenja Kinga.

ARHIVA -Republikanski kandidat za Senat Heršel Voker baca loptu pristalici na predizbornom mitingu 29. novembra 2022. u Griznborou u Džordžiji.
ARHIVA -Republikanski kandidat za Senat Heršel Voker baca loptu pristalici na predizbornom mitingu 29. novembra 2022. u Griznborou u Džordžiji.

“Republikanci su izgleda mislili da mogu da kandiduju Heršela Vokera i zbune crnačke birače", kaže Brajs Beri, predsjednik Mladih demokrata Džordžije i student četvrte godine na koledžu Morhaus, slavnoj crnačkoj školi gdje su diplomirali i Martin Luter King i Rafael Vornok.

Stojeći ispod spomenika Kingu na kampusu, Beri nastavlja: "Nismo se zbunili".

Drugi crnački birači postavljaju pitanja o Vokerovoj prošlosti - njegovim lažnim tvrdnjama o poslovnim i profesionalnim dostignućima, navode da je bio nasilan prema bivšoj supruzi, i načinu na koji je, kao kandidat, nespretno odgovarao na neka pitanja o javnoj politici. Vokera prate i navodi dvije bivše djevojke da im je finansirao abortus, iako se kao politički kandidat protivi abortusu. Neki kažu da vjeruju da republikanski lideri pokušavaju da iskoriste Vokerovu slavu u toj državi kao osvajača cijenjenog Hajsmenovog trojfeja i nacionalnog prvenstva kada je igrao kao bek za "Buldoge iz Džordžije".

Kako možete da dozvolite sebi, kao jednom crncu, da budete iskorišteni na taj način?", pita Anđela Herd, vladina radnica iz Džonzboroa. "Mislim da treba da više budete u dodiru sa svojim ljudima umjesto da se iz čiste koristi povezujete sa nekima".

Čak i neki crnački konzervativci koji podržavaju Vokera smatraju da je njegova kandidatura propuštena prilika da se proširi republikanski dodir sa važnim dijelom biračkog tela, koji i dalje većinski glasa za demokrate.

Ne mislim da je iskustvo Heršela Vokera takvo da prosječan crni Amerikanac može da se identifikuje sa njim", kaže Evion Ebru, 34-godišnja agentkinja nekretninama koji živi u gradu Marijeta i podržava Vokera od njegove kampanje na stranačkim izborima unutar Republikanske partije.

Vornok je osvojio oko 37.000 glasova više od Vokera na novembarskim opštim izborima na kojima je glasalo oko 4 miliona stanovnika te države. AP VoteCast, ispitivanje kojim je obuhvaćeno više od 3.200 birača u toj državi, pokazalo je da je Vornok osvojio 90% crnačkih glasova. Za Vokera je, međutim, glasalo 68% bijelih birača.

Podaci anketiranja VoteCast sa drugog kruga izbora 2021. pokazali su da su crni birači pomogli Vornoku da pobijedi tadašnju senatorku Keli Lofler, i da su činili skoro trećinu glasačkog tijela, što je nešto više od udjela glasova crnaca na opštim izborima 2020.

Vornokovi saradnici iz kampanje su poslije toga izjavili da će morati da okupi multi-rasnu koaliciju glasača, uključujući mnoge umjerene bijele glasače, kako bi bio ponovo izabran 2022.

Ebru i dalje vjeruje da Voker može da osvoji drugi krug, ali da to mora da uradi uz pomoć uobičajene, većinske bijele grupe republikanskih birača koje motiviše lojalnost stranci, i naglasak koji 60-godišnji kandidat stavlja na kulturna pitanja. Njegov izborni štab, smatra ona, "nije dovoljno ispričao priču o Heršelovom životu i objasnio kako on može da pomogne običnim ljudima."

Umjesto toga, Voker i Vornik pričaju svoje priče na veoma razlitiči način.

Vornok ne koristi često fraze kao što su "crnačka crkva" ili "crnačko iskustvo", ali te institucije i ideje prožimaju njegove govore.

ARHIVa - Senator Rafael Vornik, demokrata, rukuje se sa biračima pred rano glasanje 27. novembra 2022.
ARHIVa - Senator Rafael Vornik, demokrata, rukuje se sa biračima pred rano glasanje 27. novembra 2022.

Senator ponekad ističe da bi drugi "voljeli da me predstave i kaže da sam prvi crni senator iz Džordžije". Kaže da su birači iz Džordžije uradili "nevjerovatnu stvar" 2021. godine, ali dodaje da je tu više riječ o rezultatima politike koju su demokrate vodile u Senatu. Rođen 1969. godine, sebe naziva "sinom pokreta za građanska prava", i govori o Kingovoj želji o uspostavljanju inkluzivnog, složnog društva. Ističe svoj dosadašnji rad u Senatu na suzbijanju mortaliteta majki, ističući da je to ozbiljan problem među crnkinjama. Govori o svojoj majci, koja je "rukama koje su nekada brale tuđi pamuk glasala za svog najmlađeg sina da postane američki senator."

Moja priča je moguća samo u Americi", zaključuje Vornik.

Voker je, s druge strane, direktniji kada sebe identifikuje na osnovu rase, što često čini uz humor.

Možda ste primijetili da sam crnac", kaže svojoj skoro potpuno bijeloj publici. Ali ta uzgredna šala je uvod u njegovu kritiku društva - i njegovog političkog rivala - za koje kaže da su previše zaokupljeni razgovorima o rasi i rasizmu.

Moj protivkandidat kaže Amerika treba da se izvini zbog toga što je bijela", kaže Voker u većini govora u kampanji, što je tvrdnja zasnovana na nekim od Vornokovih propovijedi u kojima se pominje institucionalni rasizam.

ARHIVA - Republikanski kandidat Heršel Voker na mitingu u Kentonu u Džordžiji, 10. novembra 2022.
ARHIVA - Republikanski kandidat Heršel Voker na mitingu u Kentonu u Džordžiji, 10. novembra 2022.

Voker pominje Kinga - "velikog čovjeka" - rečenicom iz njegovog govora iz 1963 "Imam san" - i optužuje Vornoka da "pokušava da nas podijeli na osnovu rase".

Voker je takođe kritikovao škole za koje kaže da insistiraju na učenju "kritičke teorije rase". "Ne dozvolite nikome da vam kaže da ste rasista", izjavio je u avgustu na skupu "Žene za Heršela", kome je prisustvovala Alveda King, nećaka ubijenog aktiviste za građanska prava, koja je konzervativni evanđelista.

Voker kritikuje Vornoka da je protiv snaga reda i zakona, ali bez ikakvog konteksta o policijskom ubistvu crnačkih građana. "Želim da podržim naše muškarce i žene u plavim uniformama", izjavio je na mitingu u Forsajtu.

Voker je novinarima govorio o svojim uspomenama na koledž, kada je bio student prve godine na Univerzitetu Džordžije, samo deset godina nakon što je fudbalski program integrisao prve crne igrače koji su dobili sportsku stipendiju. Međutim, kada publici govori o svojim sportskim i profesionalnim uspjesima, ne aludira na rasu i umjesto toga govori o religiji. "Bog me je blagoslovio", kaže kada pominje svaki svoj uspjeh.

ARHIVA -Senator Rafael Vornok, demokratski kandidat, na mitingu u Atlanti 1. decembra 2022.
ARHIVA -Senator Rafael Vornok, demokratski kandidat, na mitingu u Atlanti 1. decembra 2022.

Nasuprot tome, Vornok govori o svom djetinjstvu u Savani, u kraju gdje vlada subvencioniše smještaj za siromašnije građane, o tome kako je izabrao Morhaus zbog Kinga, i dobio federalnu stipendiju kao pomoć da plati studije.

Dojal Sidel, 66-godišnji crni penzioner iz Daglsavila, kaže da mnogi crni birači ne mogu da se povežu sa Vokerovim idejama. "Samo zato što potičete iz neke zajednice ne znači da razumijete tu zajednicu", kaže on.

Senator Tim Skot iz Južne Karoline, jedini crni republikanac u Senatu, otvoreno govori o teškoćama koje je njegova porodica imala u vrijeme segregacije, priča kako njegov deda nikada nije naučio da čita i piše, i ističe svoj status jednog crnog Amerikanca u istoriji koji je izbran u oba doma Kongresa.

"U jednom životnom vijeku, naša porodica je od branja pamuka došla do Kongresa", rekao je Skot na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji 2020.

Na koledžu Morhaus, lider mladih demokrata Beri kaže da bi Voker mogao da pronađe neke crnačke konzervativce i nezavisne birače. Ali morao bi da se pojavi.

"Vidite senatora Vornoka u predgrađima, u republikanskim četvrtima", kaže Beri. "Heršel Voker nikada nije došao na naš kampus. On ne vodi kampanju koja bi nagovijestila da želi da zastupa sve građane Džordžije."

Objašnjenje: Šta je "pobunjenička zavjera"

ARHIVA - Crtež umjetnika prikazuje suđenje vođi Čuvara zakletve Stjuartu Roudsu, u sredini, i četvorici drugih optuženih u Vašingtonu, 6. oktobar 2022.(Foto: AP Dana Verkouteren)

Osuđujući u utorak vođu paravojne organizacije Stjuarta Roudsa u vezi sa napadom na američki Kapitol 6. januara 2021. godine, Sekretarijat za pravosuđe je prvi put u posljednje više od dvije decenije uspešno upotrijebio krivičnu optužbu poznatu kao "pobunjenička zavjera".

Rouds, osnivač Čuvara zakletve, antivladine grupe sastavljene uglavnom od vojnih veterana i bivših policajaca, proglašen je krivim za krivično djelo kovanja zavjere i podsticanja pobune, zajedno sa Keli Megs, šeficom ogranka grupe na Floridi.

Troje ostalih pripadnika Čuvara zakletve, kojima je suđeno zajedno sa Roudsom, oslobođeni su optužbe za pobunu, ali su proglašeni krivima za druge optužbe, uključujući ometanje zvaničnog postupka.

Svih petoro suočava se sa kaznom od najmanje 20 godina zatvora.

Evo šta treba da znate o krivičnom djelu kovanja zavere i podsticanja pobune, i značaju presude na suđenju Čuvarima zakletve.

Šta je pobunjenička zavjera?

Usvojena poslije Američkog građanskog rata 1861-1865, optužba za pobunjeničku zavjeru uključuje dva elementa - zavjeru i pobunu. Zavjera je sporazum dvoje ili više ljudi da počine zločin. Pobuna se definiše kao podsticanje ili zagovaranje pobune protiv uspostavljene vlasti.

Federalni zakon, prema kojem su optuženi Čuvari zakletve, definiše pobunjeničku zavjeru kada dve ili više osoba planiraju "da zbace, sruše ili unište silom vladu Sjedinjenih Država ili da pokrenu rat protiv njih ili da se suprotstave silom protiv vlasti…"

Krivično djelo kovanja zavere i podsticanja pobune je među mnoštvom zločina koji se odnose na pokušaje rušenja vlade, ratovanja protiv Sjedinjenih Država ili nezakonitog suprotstavljanja njihovom autoritetu, kaže je Džordan Straus, bivši federalni tužilac koji je sada generalni direktor u Krolu, konsultantskoj kompaniji za bezbjednost.

"U bukvalnom, pravnom smislu, to nije ustavni zločin izdaje, ali je tamo visoko sa izdajom, u smislu težine", rekao je Straus.

Koliko je rijetko krivično gonjenje u vezi sa zavjerom?

Pobunjeničku zavjeru je oduvijek bilo teško pravno goniti. Posljednji put kada su tužioci uspješno primijenili odredbe bio je 1995. godine kada su Omar Abdel Rahman i devetoro njegovih saradnika osuđeni za pobunu iz zavjere i druge optužbe u vezi sa zavjerom za bombardovanje znamenitosti Njujorka.

Međutim, najnovije vladino krivično gonjenje za pomenuto djelo nije uspjelo. Federalni sudija je 2012. godine odbacio optužbe za pobunu protiv pripadnika hrišćanske milicije sa sjedištem u Mičigenu zbog planiranja ubistva policajca. Sudija je utvrdio da tužioci nisu uspjeli da dokažu da su "optuženi postigli konkretan sporazum da se nasilno suprotstave vladi Sjedinjenih Država".

"Možete počiniti mnogo zločina i gotovo obavezno morate da počinite mnogo zločina do i na putu do činjenja pobunjeničke zavjere, ali da bi to bila buntovna zavjera, ona zaista mora da bude protiv SAD-a", kaže Straus.

Napad 6. januara izazvao je internu debatu među federalnim tužiocima o tome da li je akcija desničarskih grupa optuženih za planiranje napada predstavljala krivično djelo kovanja zavjere i podsticanja pobune.

Na kraju su tužioci utvrdili da imaju dovoljno dokaza da optuže grupu, a porota se složila u pogledu dvojice optuženih, rekao je Straus. "U suštini, ako imate zakone u knjigama, ali ih ne sprovodite, mnogi ljudi počinju da se pitaju zašto imate zakone u knjigama".

Šta su tužioci morali da predstave da bi dobili presude?

Rouds je uhapšen u januaru 2022. i optužen zajedno sa još 10 članova Čuvara zakletve. To je bila najteža optužba podignuta protiv grupe optuženih od 6. januara.

Da bi dobili osuđujuću presudu, tužioci su morali da dokažu da su Rouds i drugi zajedno planirali da blokiraju Kongres da potvrdi izbor Džoa Bajdena 6. januara 2021.

"Dakle, morali su da ustanove da postoji sporazum između dvoje ili više ljudi da nasilno pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi izbore 6. januara kroz napad na Kapitol," kaže Rendal Elijason, bivši federalni tužilac, a sada profesor prava na Univerzitetu Džordž Vašington.

Iako je Rouds ostao ispred Kapitola tokom napada, tužioci su sudu objasnili da je on počeo da se priprema za napad odmah nakon predsedničkih izbora, podstičući svoje sljedbenike da putuju u Vašington, kupujući oružje i opremu i pripremajući "brzu reakciju" da se rasporede, u slučaju da budu potrebni.

"Proglasivši Roudsa i Megs krivim za krivično djelo kovanja zavjere i podsticanja pobune, porota je "odlučila da su kolovođe odgovorne za konkretni dogovor i plan, a da su ostalo troje, više sljedbenici," rekao je Elijason.

Kakav je uticaj presude na ostale procese za 6. januar?

Drugoj grupi čuvara zakletve optuženih za pobunjeničku zavjeru i druge zločine počinje suđenje u ponedeljak. Nakon toga slijedi suđenje grupi ekstremno desničarskih Ponosnih momaka, uključujući njihovog vođu Enrikea Tarija.

Dok svaki pravni slučaj opstaje ili propada na osnovu sopstvenih činjenica, najnovija presuda "daje vjetar u leđa tužiocima," rekao je Elijason. "Ako ste vi odbrana, možda se osjećate manje dobro u pogledu svojih šansi,"ističe on.

Biden spreman da razgovara sa Putinom, ali ne sada. I Putin je voljan da pregovora, ali po zahtjevima Moskve

Kombinovana fotografija ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je "otvoren za pregovore" o Ukrajini, ali Zapad mora da prihvati zahtjeve Moskve, saopšteno je iz Kremlja dan pošto je američki predsjednik Joe Biden izjavio da je spreman da razgovara sa Putinom o okončanju rata.

Rusija je saopštila da zapadni zahtjevi da se potpuno povuče iz Ukrajine kao preduslov za bilo koje buduće razgovore u suštini isključuju mogućnost takvih pregovora.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov je naglasio da je ruski predsjednik otvoren za pregovore ali da je zapadni zahtjev da Moskva prvo povuče vojnike iz Ukrajine - neprihvatljiv.

Poslije nekoliko sati privatnih razgovora sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o Ukrajini i drugim temama, američki predsjednik Biden je izjavio da je spreman da razgovara sa Putinom, ali samo uz konsultacije sa saveznicima iz NATO.

Dodao je da je spreman da razgovara "ako Putin pokaže da je zainteresovan da se nađe način da se okonča rat", dodajući da ruski lider "to još nije pokazao".

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby u petak je pojasnio da Biden ne namjerava da sada razgovara sa Putinom zato što još ne postoje uslovi za to.

"Jednostavno nismo sada u situaciji gdje razgovori izgledaju kao koristan pristup", rekao je Kirby.

Putin je u petak ujutru telefonom razgovarao sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Kako je saopšteno iz Scholzovog kabineta, kancelar je Putinu jasno prenio da je "što prije potrebno pronaći diplomatsko rješenje, što uključuje povlačenje ruskih vojnika".

U saopštenju izdatom iz Kremlja poslije razgovora sa Scholzom, Putin je ponovo okrivio Zapad da podstiče Ukrajinu da produžava rat snabdijevajući je oružjem. Putin je izjavio da su nedavni napadi na ukrajinsku infrastrukturu bili "neminovni" nakon što je Ukrajina navodno bombardovala ključni most na krimskom poluostrvu i energetska postrojenja.

Američki predsjednik Biden nije direktno razgovarao sa Putinom od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. U martu, Biden je ruskog predsjednika opisao kao "kasapina", koji "ne može ostati na vlasti".

"Postoji jedan način da se ovaj rat završi - da se Putin povuče iz Ukrajine", rekao je Biden u četvrtak. "Bolesno je to što radi. Ako traži način da okonča rat, ništa nije učinio."

Predsjednik SAD DJoe Biden i predsjednik Francuske Emmanuel Macron hodaju pored vozila tokom sastanka u Washingtonu, 30. novembra 2022.
Predsjednik SAD DJoe Biden i predsjednik Francuske Emmanuel Macron hodaju pored vozila tokom sastanka u Washingtonu, 30. novembra 2022.

Macron je rekao da je uvjeren da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu uz veću vojnu i humanitarnu pomoć.

"Riječ je o našim vrijednostima", rekao je francuski lider. "Veoma je važno da SAD podržavaju Ukrajinu."

Biden je rekao da SAD "nikada neće tražiti od Ukrajine da pravi kompromis" da okonča rat bez saglasnosti vlade u Kijevu.

Ranije, prije njihovih privatnih razgovora, Biden je, pozdravljajući Macrona u prvoj državnoj posjeti jednog stranog lidera otkad je preuzeo položaj, rekao: "Francuska i Sjedinjene Države se suočavaju sa ambicijom Vladimira Putina".

"Savez između naše dvije nacije ostaje od suštinskog značaja za našu odbranu", rekao je Biden. "SAD nisu mogle da traže boljeg partnera od Francuske".

On je opisao Francusku kao najstarijeg saveznika i nepokolebljivog partnera u cilju slobode.

Macron je, govoreći tokom sunčanog, ali prohladnog jutra u Washingtonu, rekao: "Dok se rat vraća na evropsko tlo sa ruskom agresijom protiv Ukrajine i u svjetlu višestrukih kriza sa kojima se suočavaju naše nacije i društva, moramo još jednom jednom da postanemo braća po oružju".

Rekao je da Washington i Pariz "dijele istu vjeru u slobodu i demokratske vrijednosti".

Escobar: Političari u BiH sarađuju sa kriminalcima

Escobar: Političari u BiH sarađuju sa kriminalcima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Gabriel Escobar, kada je u pitanju BiH, osvrnuo na pitanje korupcije, najnovijih odluka visokog predstavnika, i izazova sa kojima se ta zemlja suočava.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG