Linkovi

Najnovije

Federalni agenti započinju povlačenje iz Portlanda

Federal officers advance on members of the "Wall of Moms" group during a Black Lives Matter protest at the Mark O. Hatfield United States Courthouse Wednesday, July 29, 2020, in Portland, Ore. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
Federal officers advance on members of the "Wall of Moms" group during a Black Lives Matter protest at the Mark O. Hatfield United States Courthouse Wednesday, July 29, 2020, in Portland, Ore. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

Guvernerka sjeveroistočne američke države Oregon, Kate Brown, rekla je da će federalne snage započeti napuštanje grada Portlanda u četvrtak, nakon sporazuma koji je postignut između lokalnih i federalnih zvaničnika.

Federalna vlada poručivala je da je raspoređivanje u Portlandu bilo neophodno kako bi se ponovo uspostavio mir, uz optuživanje lokalnih lidera zbog toga što su dozvolili da aktuelni protesti ugroze federalnu imovinu, uključujući i sudnicu.

Brownova je među liderima koji su kritikovali prisustvo federalnih agenata. U srijedu je rekla da su oni "djelovali kao okupacione snage" i da su "donijeli nasilje".

Gradonačelnik Portlanda Ted Wheeler je rekao: "Njihovo prisustvo je dovelo do pojačanog nasilja i vandalizama u našem gradskom jezgru".

Chad Wolf​, v.d. sekretara za unutrašnje poslove, nije iznio nikakav vremenski raspored povlačenja, ali je rekao da će državni i lokalni organi reda započeti preuzimanje obezbjeđivanja ulica i imovine oko federalnog vlasništva.

"Sekretarijat će nastaviti da održava naše trenutno, uvećano prisustvo saveznih organa reda u Portlandu, sve dok se ne uvjerimo da savezni sud Hetfield više neće biti napadan, kao i sva ostala federalna imovina i da će palata pravde u Portlandu ostati bezbjedna. To je bila naša misija i cilj otkako su počele nasilne, kriminalne aktivnosti", rekao je Wolf.

Savezne snage poslate su u najveći grad u Oregonu kako bi štitile federalni sud nakon više nedjelja demonstracija, od kojih su neke bile nasilne, a koje su izazvane smrću Georgea Floyda tokom policijskog privođenja u Minneapolisu.

A bloodied demonstrator is arrested by federal police during a Black Lives Matter protest at the Mark O. Hatfield United States Courthouse, July 27, 2020, in Portland, Ore.
A bloodied demonstrator is arrested by federal police during a Black Lives Matter protest at the Mark O. Hatfield United States Courthouse, July 27, 2020, in Portland, Ore.

Vremenom su protesti eskalirali, a neki demonstranti su gađali zgradu suda kamenicama, pirotehničkim sredstvima i koristili laserske pokazivače. Federalni agenti su odgovorili suzavcem, pendrecima i hapšenjima.

Federalna vlada objavila je da šalje federalne agente u gradove Cleveland, Detroit i Milwaukee i kao dio napora da se suzbije nasilje i kriminal. Program je već obuhvatio slanje agenata u Chicago, Kansas City, Missouri i Albuquerque u Novom Meksiku ovog mjeseca.

Lideri u nekim gradovima usprotivili su se federalnom prisustvu, ukazujući na primjer Portlanda, dok su im drugi poželjeli dobrodošlicu u partnerstvu sa njihovim lokalnim čuvarima reda.

Gradonačelnik Clevelanda Frank Jackson rekao je u srijedu da je njegov grad iskusio rast nasilnog kriminala, posebno onog uz upotrebu oružja, "i treba nam pomoć naših federalnih partnera kako bi nam pomogli da to stavimo pod kontrolu".

Mike Duggan​, gradonačelnik Detroita, rekao je da grad nije tražio federalnu pomoć, ali da je policija Detroita spremna da nastavi rad sa federalnim agentima na sprovođenju federalnih zakona koji ciljaju na trgovinu oružjem i nasilje bandi.

"Vjerujemo da ne postoji zakonska osnova za intervenciju Sekretarijata za unutrašnje poslove na protestima u Detroitu danas, ili za bilo kakvo pojačano prisustvo agenata Sekretarijata za unutrašnje poslove u našoj zajednici. Današnje saopštenje čini se da poštuje takvu poziciju", navodi Duggan.

Lolani i državni lider zauzeli su sličnu poziciju po pitanju Milwaukeea, uz članove Kongresa, guvernera Milwaukeea i gradonačelnika koji su poslali zajedničko pismo taržeći pojašnjenje koliko će trajati raspoređivanje, koliko će agenata biti angažovano, koje će mjere biti preduzete i ko je odgovoran za nadzor njihovih akcija.

See all News Updates of the Day

Povlačenje Bidena iz predsjedničke utrke unosi veću neizvjesnost u svijet

Joe Biden
Joe Biden

Povlačenje Joea Bidena iz američke predsjedničke utrke unosi veću neizvjesnost u svijet u trenutku kada se zapadni lideri bore s ratovima u Ukrajini i Gazi, odlučnijom Kinom u Aziji i usponom krajnje desnice u Evropi.

Tokom pet decenija karijere u politici, Biden je razvio opsežne lične odnose sa više stranih lidera čemu nijedna od potencijalnih zamjena na listi demokrata ne može parirati. Nakon njegovog saopštenja, poruke podrške i zahvalnosti za dugogodišnju službu stizale su izbliza i iz daljine.

Opseg vanjskopolitičkih izazova s kojima se suočava sljedeći američki predsjednik jasno pokazuje koliko je ono što se dešava u Washingtonu značajno za ostatak planete.

Izrael

S obzirom da se potpredsjednica Kamala Haris smatra potencijalnom zamjenom za Bidena, Izraelci su se u nedjelju trudili da shvate šta bi njena kandidatura značila za njihovu zemlju dok se suočava sa sve većom globalnom izolacijom zbog svoje vojne kampanje protiv Hamasa.

Izraelske ljevičarske dnevne novine Haaretz objavile su priču u kojoj se pomno ispituje Harrisova podrška Izraelu, ukazujući na njenu reputaciju Bidenovog „lošeg policajca” koji je glasno opominjao Izrael zbog njegove ofanzive u Gazi. Posljednjih mjeseci otišla je dalje od Bidena u pozivu na prekid vatre, osuđujući izraelsku invaziju na Rafah i izražavajući užas zbog broja poginulih civila u Gazi.

„Odlaskom Bidena, Izrael je izgubio možda posljednjeg cionističkog predsjednika”, rekao je Alon Pinkas, bivši izraelski generalni konzul u New Yorku. „Novi kandidat demokrata će promijeniti dinamiku.”

Bidenova čvrsta odbrana Izraela od Hamasovog napada 7. oktobra ima svoje korijene u njegovoj poluvjekovnoj podršci zemlji kao senatora, potpredsjednika, a zatim predsjednika. Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant zahvalio je Bidenu na njegovoj „nepokolebljivoj podršci Izraelu tokom godina”.

„Vaša nepokolebljiva podrška, posebno tokom rata, bila je od neprocjenjive vrijednosti”, napisao je Gallant na društvenoj platformi X.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog pohvalio je Bidena kao „simbol neraskidive veze između naša dva naroda” i „pravog saveznika jevrejskog naroda”. Nije bilo hitne reakcije premijera Benjamina Netanyahua, saveznika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, čija je historija srdačnih odnosa s Bidenom bila pod pritiskom tokom rata između Izraela i Hamasa.

Ukrajina

Svaki demokratski kandidat bi vjerovatno nastavio Bidenovo naslijeđe čvrste vojne podrške Ukrajini. Ali frustracija Bidenovom administracijom je porasla u Ukrajini i Evropi zbog sporog tempa američke pomoći i ograničenja upotrebe zapadnog oružja.

„Većina Evropljana shvaća da će Ukrajina sve više biti njihov teret”, rekla je Sudha David-Wilp, direktorica berlinskog ureda njemačkog Marshall fonda, istraživačkog instituta. „Svi se trude da se pripreme za sve moguće ishode.”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na X da poštuje „tešku, ali snažnu odluku” Bidena da odustane od kampanje, te je zahvalio Bidenu na pomoći „u sprječavanju (ruskog predsjednika Vladimira) Putina da okupira našu zemlju”.

Trump je obećao da će okončati ruski rat protiv Ukrajine u jednom danu ako bude izabran – što je u Ukrajini izazvalo strahove da bi Rusiji moglo biti dozvoljeno da zadrži teritoriju koju zauzima.

Trumpov potpredsjednički izbor, senator iz Ohaja JD Vance, među najglasnijim je protivnicima Kongresa američke pomoći Ukrajini i dodatno je podigao ulog za Kijev.

Rusija je u međuvremenu odbacila važnost trke, insistirajući na tome da će Moskva nastaviti u Ukrajini, bez obzira na to šta se dogodilo.

„To je to za Bidena”, rekao je Dmitrij Medvedev, zamjenik šefa Savjeta bezbjednosti Rusije kojim predsjedava predsjednik Vladimir Putin, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

„Ciljevi specijalne vojne operacije će biti postignuti”, dodao je, koristeći izraz Kremlja za rat u Ukrajini.

Kina

Posljednjih mjeseci i Biden i Trump pokušali su pokazati biračima koji se najbolje mogu suprotstaviti rastućoj vojnoj snazi i ratobornosti Pekinga i zaštititi američkih preduzeća i radnika od jeftinog kineskog uvoza. Biden je povećao carine na električna vozila iz Kine, a Trump je obećao da će uvesti carine od 60 posto na sve kineske proizvode.

Trumpova doktrina „Amerika na prvom mjestu” pogoršala je tenzije s Pekingom. Ali sporovi su se nastavili i u Bidenovom mandatu.

Zvanična reakcija Kine na predsjedničku utrku u SAD bila je oprezna.

„Izbori u SAD su unutrašnja politika SAD-a. Nemam komentar na ovo”, rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning.

Iran

Sa iranskim zastupnicima širom Bliskog istoka koji su sve više upleteni u rat Izraela i Hamasa, SAD se suočava sa regionom u neredu.

Jemenski Huti, koje podržava Iran, prvi put su prošle sedmice napali Tel Aviv, što je izazvalo uzvratne izraelske udare unutar ratom razorenog Jemena. Uzavrele tenzije i prekogranični napadi između libanonske militantne grupe Hezbolah koju podržava Iran i izraelske vojske izazvali su strah od sveopšteg regionalnog požara.

Hamas, koji također dobija podršku od Irana, nastavlja borbu protiv Izraela čak i devet mjeseci nakon rata u kojem je ubijeno 38.000 Palestinaca i raseljeno preko 80% stanovništva Gaze.
SAD i njihovi saveznici optužili su Iran za proširenje svog nuklearnog programa i obogaćivanje uranijuma na nivo od neviđenih 60 posto, što je blizu nivoa za oružje.

Nakon što se tadašnji predsjednik Trump 2018. povukao iz značajnog nuklearnog sporazuma Teherana sa svjetskim silama, Biden je rekao da želi preokrenuti jastrebovski antiiranski stav svog prethodnika. Ali Bidenova administracija je zadržala ozbiljne ekonomske sankcije protiv Irana i nadgledala neuspjele pokušaje ponovnog pregovaranja o sporazumu.

Iznenadna smrt Ebrahima Raisija - tvrdokornog štićenika vrhovnog vođe - u padu helikoptera dovela je novog reformistu na mjesto predsjednika Irana, stvarajući nove mogućnosti i rizike. Masoud Pezeshkian je rekao da želi pomoći Iranu da se otvori prema svijetu, ali je zadržao prkosan ton prema SAD-u.

Evropa i NATO

Mnogi Evropljani su bili sretni što su vidjeli kako Trump odlazi nakon svojih godina omalovažavanja Evropske unije i potkopavanja NATO-a. Trumpov naizgled preziran stav prema evropskim saveznicima u prošlomjesečnoj predsjedničkoj debati nije učinio ništa da ublaži te zabrinutosti.

Biden je, s druge strane, podržavao bliske američke odnose sa liderima bloka.

Ta bliskost je bila jasno vidljiva nakon Bidenove odluke da odustane od trke. Poljski premijer Donald Tusk nazvao je Bidenov izbor „vjerovatno najtežim u vašem životu”.

Britanski premijer Keir Starmer rekao je da poštuje Bidenovu „odluku zasnovanu na onome što vjeruje da je u najboljem interesu američkog naroda”.

Bilo je i izljeva naklonosti irskog premijera Simona Harrisa, koji je Bidena nazvao „ponosnim Amerikancem s irskom dušom”.
Pitanje može li NATO održati svoj zamah u podršci Ukrajini i obuzdavanju ambicija drugih autoritarnih država ovisi o niti ovih predsjedničkih izbora, kažu analitičari.

„Oni ne žele da vide Donalda Trumpa kao predsjednika. Dakle, postoji dosta olakšanja, ali i dosta nervoze” zbog Bidenove odluke da odustane, rekao je Jeremy Shapiro, direktor istraživanja Evropskog vijeća za vanjske odnose. „Kao i mnogi u Sjedinjenim Državama, ali možda i više, oni su zaista prilično zbunjeni.”

Meksiko

Bliski odnos između Meksika i SAD-a obilježen je posljednjih godina nesuglasicama oko trgovine, energije i klimatskih promjena.

Otkako je predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador preuzeo vlast 2018. godine, obje zemlje su našle zajednički jezik po pitanju migracije – Meksiko je otežavao migrantima prelazak svoje zemlje do američke granice, a SAD ne vrši pritisak na druga pitanja.

Administracija Lopeza Obradora zadržala je tu politiku dok je Trump bio predsjednik i nastavila je u Bidenovom mandatu.

U petak je meksički predsjednik nazvao Trumpa „prijateljem” i rekao da će mu pisati kako bi ga upozorio da ne obećava zatvaranje granice ili okrivljuje migrante za unos droge u Sjedinjene Države.

„Dokazat ću mu da migranti ne nose drogu u Sjedinjene Države”, rekao je, dodajući da „zatvaranje granice ništa neće riješiti, a u svakom slučaju, to se ne može učiniti”.

Podržana od Bidena, Kamala Harris traži podršku demokrata da stane na crtu Trumpu. Obama i Pelosi šute

Kamala Harris
Kamala Harris

Potpredsjednica Kamala Harris ne gubi vrijeme za pokretanje svoje predsjedničke kampanje 2024, tražeći podršku kolega demokrata uz podršku predsjednika Joea Bidena nakon što se povukao iz utrke zbog zabrinutosti za svoje godine i zdravlje.

Zvaničnici njene kampanje i saveznici uputili su stotine poziva u ime Harris u nedjelju, pozivajući delegate na konvenciji Demokratske stranke sljedećeg mjeseca da se pridruže njenom nominovanju za predsjednika na izborima 5. novembra protiv republikanca Donalda Trumpa.

Više izvora je reklo da su pozivi, čiji je cilj blokiranje potencijalnih demokratskih protivnika, počeli gotovo odmah nakon što je 81-godišnji Biden napustio utrku.

Istovremeno, predsjednici demokratskih državnih partija podržali su Harris u telefonskom razgovoru, reklo je nekoliko učesnika.

Harris je razgovarala s guvernerom Pennsylvanije Joshom Shapirom, potencijalnim potpredsjednikom, liderom demokrata u Predstavničkom domu Hakeemom Jeffriesom i predsjedavajućim Crnog kluba u Kongresu Stevenom Horsfordom, rekao je izvor upoznat s tim.

Harris, 59-godišnja žena crnkinja i Amerikanka azijskog porijekla, stvorila bi potpuno novu dinamiku s Trumpom (78), nudeći živopisan generacijski i kulturni podijeljeni ekran. Nikada žena nije izabrana za predsjednika Sjedinjenih Država.

"Harris će biti lakše pobijediti nego Joea Bidena", rekao je Trump za CNN ubrzo nakon Bidenove objave.

Biden, najstarija osoba koja je ikada bila u Ovalnom kabinetu, rekao je da će ostati na predsjedničkoj funkciji do isteka njegovog mandata 20. januara 2025. godine, dok je podržao Harris da se kandiduje za predsjednika umjesto njega.

Bijela kuća je saopćila da će se Harris obratiti na Južnom travnjaku u ponedjeljak na događaju koji proslavlja NCAA timove za koledžsko prvenstvo 2023-24.

Suočavajući se sa sve većim pitanjima o njegovoj mentalnoj oštrini, Biden je prvi predsjednik koji je odustao od nominacije svoje stranke za reizbor od predsjednika Lyndona B. Johnsona tokom Vijetnamskog rata u martu 1968. godine.

Bidenovo povlačenje ostavlja njegovoj zamjeni manje od četiri mjeseca za vođenje kampanje. Istaknute demokrate, uključujući potencijalne Harrisine izazivače , kao što je guverner Kalifornije Gavin Newsom, odmah su podržale potpredsjednicu.

"Moja namjera je zaslužiti i osvojiti nominaciju", rekla je Harris u izjavi. "Učinit ću sve što je u mojoj moći da ujedinim Demokratsku stranku - i ujedinim našu naciju - da pobijedim Donalda Trumpa."

Uprkos podršci, razgovori o otvorenoj konvenciji kada se demokrate okupe u Chicagu 19. i 22. augusta nisu u potpunosti utihnuli.

Bivša predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi i bivši predsjednik Barack Obama nisu najavili podršku, iako su oboje hvalili Bidena.

Druga dva potencijalna izazivača - guverner Michigana Gretchen Whitmer i guverner Kentuckyja Andy Beshear - nisu spomenuli potpredsjednicu u svojim izjavama.

S obzirom na to da su demokrate zagazile na nepoznatu teritoriju, predsjednik Demokratskog nacionalnog komiteta Jaime Harrison rekao je da će stranka uskoro objaviti sljedeće korake u procesu nominacije.

Ono što je sigurno je da je Bidenovo povlačenje ponovo preoblikovalo takmičenje u Bijeloj kući koje je više puta uzdrmano tokom posljednjih mjesec dana.

Dana 27. juna, Bidenov loš nastup u debati s Trumpom naveo je mnoge demokrate da ga nagovore da odustane. Zatim je 13. jula naoružani muškarac pokušao da ubije bivšeg predsjednika Trumpa.

A prošle sedmice Trump je imenovao tvrdolinijaškog republikanskog američkog senatora J. D. Vancea (39) za svog potpredsjedničkog kandidata.

Vođa za prava na abortus

Bivši državna tužiteljica Kalifornije i bivši američka senatorica, Harris se bezuspješno kandidirala za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke 2020. godine.

Biden je osvojio nominaciju, izabrao Harris za svog potpredsjednicu, a potom je pobijedio Trumpa.
Harris je otvoreno govorila o pravima na abortus, što je pitanje koje odjekuje među mlađim glasačima i naprednjacima.

Očekuje se da će se uglavnom pridržavati Bidenovog vanjskopolitičkog plana o pitanjima poput Kine, Irana i Ukrajine, ali bi mogla postići oštriji ton s Izraelom zbog rata u Gazi ako bude na vrhu liste demokrata i pobijedi na izborima u novembru.

Zagovornici tvrde da bi ona podstakla te glasače, učvrstila podršku crnaca i donijela oštre debatne vještine kako bi se pokrenuo politički slučaj protiv bivšeg predsjednika.

Ali neke demokrate su bili zabrinute zbog kandidature Harris, dijelom zbog težine duge historije rasne i rodne diskriminacije u Sjedinjenim Državama.

Ankete pokazuju da Harris nema bolji statistički učinak od Bidena protiv Trumpa.

Promjena u posljednjoj minuti

Biden, koji je rekao da će se obratiti naciji ove sedmice, nije viđen u javnosti otkako je prošle sedmice bio pozitivan na COVID-19. Bio je u izolaciji u svojoj kući u Rehoboth Beachu, Delaware.

"Iako je moja namjera bila da tražim reizbor, vjerujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se fokusiram isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja svog mandata", napisao je Biden na X-u.

Republikanci u Kongresu tvrdili su u nedjelju da bi Biden trebao odmah podnijeti ostavku na mjesto predsjednika, čime bi se Bijela kuća predala Harris, a predsjedavajući Zastupničkog doma Mike Johnson, republikanac, bio bi sljedeći po redu.

"Ako nije sposoban kandidirati se za predsjednika, kako je sposoban vladati upravo sada? Mislim, ostalo je još pet mjeseci u ovoj administraciji. To je stvarna briga i opasnost za zemlju", rekao je Johnson za CNN u nedjelju prije Bidenovog povlačenja.

Tokom kampanje 2020, Biden je sebe opisao kao most ka sljedećoj generaciji. Neki su to protumačili kao da će služiti jedan mandat, biti tranziciona ličnost koja je pobijedila Trumpa i vratila njegovu stranku na vlast.

Ali Biden je odlučio da traži reizbor, vjerujući da može ponovo pobijediti Trumpa. Njegova kampanja je već bila teška i naišla je na velike probleme nakon što je njegov nastup u debati izazvao ozbiljnu zabrinutost u vezi sa njegovom sposobnošću da pobijedi na izborima ili ostane na mjestu predsjednika još četiri godine.

Sa Kamalom Harris, demokrate bi se kladile protiv američke historije seksizma, rasizma

Kamala Karris
Kamala Karris

Demokratska stranka će prihvatiti historijski rizik ako se sada okrene potpredsjednici Kamali Harris da postane predsjednički kandidat, kladeći se da crna žena može pobijediti rasizam, seksizam i vlastite pogrešne korake kao političara kako bi pobijedila republikanca Donalda Trumpa.

Predsjednik Joe Biden (81) objavio je u nedjelju da završava kampanju za reizbor, dok ostaje na mjestu predsjednika do kraja svog mandata. U zasebnom postu na X-u, nekadašnjem Twitteru, podržao je Harris.

"Moja prva odluka kao stranačkog kandidata 2020. bila je da izaberem Kamalu Harris za svoju potpredsjednicu. I to je bila najbolja odluka koju sam donio", napisao je Biden. "Danas želim da pružim punu podršku i podršku da Kamala bude kandidat naše stranke ove godine."

Bidenova odluka dolazi nakon sedmica pritiska demokratskih zakonodavaca i donatora koji su se plašili da mu nedostaje mentalna i fizička izdržljivost da pobijedi i služi još četiri godine.

U više od dva stoljeća demokratije, američki birači izabrali su samo jednog crnog predsjednika i nikada ženu, zbog čega se i neki crnci zapitaju može li Harris probiti najteži plafon u američkoj politici.

"Da li će njena rasa i pol biti problem? Apsolutno", rekla je LaTosha Brown, politički strateg i suosnivačica Black Voters Matter Funda.

Harris će se suočiti sa drugim velikim izazovima: ako bude kandidat, imala bi jedva tri meseca da vodi kampanju i ujedini stranku i donatore iza sebe. Ali mnoge demokrate su uzbuđene zbog njenih šansi.

Harris (59) je dvije decenije mlađa od Trumpa i lider je u stranci za prava na abortus, što je pitanje koje odjekuje kod mlađih glasača i u progresivnoj bazi demokrata. Zagovornici tvrde da bi ona podstakla te glasače, učvrstila podršku crnaca i donijela oštre debatne vještine kako bi se procesuirao politički slučaj protiv bivšeg predsjednika.

Njena kandidatura bi predstavljala kontrast s Trumpom i njegovim potpredsjedničkim kolegom, senatorom J. D. Vanceom, dvojicom bijelaca na listi republikanaca, rekla je Brown.

"To za mene odražava američku prošlost. Ona odražava američku sadašnjost i budućnost", rekla je Brown.

No, uprkos tome što je u posljednjih nekoliko sedmica zaradila pohvale za svoju snažnu odbranu Bidena, neke demokrate su i dalje zabrinute zbog njene nestabilne prve dvije godine na funkciji, kratkotrajne kampanje za nominaciju demokrata 2020. i - možda najviše od svega - težine duge historije rasne i rodne diskriminacije u Sjedinjenim Državama.

"Nema sigurne opcije"

U hipotetičkom međusobnom okršaju, Harris i Trump su bili izjednačeni sa po 44% podrške u anketi Reuters/Ipsos od 15. do 16. jula, sprovedenoj neposredno nakon pokušaja atentata na Trumpa. Trump je vodio Bidena 43% prema 41% u istoj anketi, iako je razlika od 2 procentna poena bila unutar granice greške od 3 procentna poena.

Prema anketama Five Thirty Eight, 38,6 posto Amerikanaca odobrava Harris, dok 50,4 posto ne odobrava. Biden ima 38,5 posto odobravanja i 56,2 posto neodobravanja.

"Ako mislite da postoji konsenzus među ljudima koji žele da Joe Biden ode da će podržati Kamalu - potpredsjednicu Harris - prevarili biste se", rekla je predstavnica Alexandra Ocasio-Cortez, pristalica Bidena, na Instagramu. "Ne postoji sigurna opcija."

Sjedinjene Države su 2008. godine izabrale Baracka Obamu, prvog i jedinog crnog predsjednika. Jedina žena, Hillary Clinton, izgubila je od Trumpa 2016. godine.

Pristalice Harris, prve žene i prve crne i južnoazijske osobe koja je bila potpredsjednica, tvrde da je ona već izdržala nepravedne napade vezane za njenu rasu i spol i da je spremna na više.

"Amerika ima historiju rasizma, seksizma, tako da sam siguran da će to biti faktor u ovoj priči, faktor u njenoj kampanji", rekao je Jamal Simmons, bivši Harrisin saradnik.

Ali, rekao je da postoji i druga strana: crni birači bi mogli biti podstaknuti ako se Harris stavi na prvo mjesto, a žene, uključujući i neke koje žale što nisu glasale za Clintonovu 2016, također bi je podržale.

"Također je istina da će ona imati koristi od svoje rase i svog pola, da bi se mnogi Afroamerikanci mogli okupiti za njenu kandidaturu", rekao je.

Harris je više poznata od drugih demokratskih lidera koji su bili potencijalni predsjednički kandidati, rekao je. Guverner Kalifornije Gavin Newsom i guvernerka Michigana Gretchen Whitmer su među onima o kojima se u demokratskim krugovima govori kao o mogućim zamjenama.

"Iako ona ima mane i mane kao i svi, mi znamo te mane, tako da možete jasno izgraditi kampanju. Svi drugi kandidati su potpuna nepoznanica", rekao je Simons.

Jedan bivši demokratski poslanik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da misli da je Harris veći rizik zbog svog dosjea nego zbog rase.

Harris je na početku svog potpredsjedničkog mandata mučila fluktuacija osoblja i pokazala je mali napredak u svom portfelju zaštite prava glasa i zaustavljanja migracije iz Centralne Amerike.

"Mislim da je rasa samo dodatni faktor ili faktor koji pogoršanja", rekao je bivši poslanik. "Sve od toga će biti kockanje, ali mi se sviđaju šanse za drugog kandidata, čak i ako to znači da je Kamala na vrhu liste."

"Patrijarhat je paklena droga"

Kritičari su optužili Trumpa da koristi rasistički i seksistički jezik, eksplicitno i kodirano. 2020. rekao je da je "čuo" da Harris, američka državljanka rođena u Kaliforniji, nije kvalifikovana da bude kandidat za potpredsjednicu.

Na skupu u Michiganu u subotu, Trump je govorio o tome kako se Harris smije.

"Zovem je Kamala koja se smije", rekao je Trump. "Jeste li ikada gledali kako se smije? Ona je luda."

Trumpova kampanja rekla je da demokrati koriste "klasične dezinformacije" o njegovom rječniku i spomenula je Harrisin spor s Bidenom u debati 2019. o prevozu školskih autobusa i njezinu kritiku Bidena zbog saradnje sa segregacionistima u Senatu.

Nadia Brown, direktorica programa ženskih i rodnih studija na Univerzitetu Georgetown, rekla je da uprkos usponu crnih političkih lidera i dalje postoji primjetna nevoljkost da se žene prihvate u ključnim rukovodećim ulogama.

"Patrijarhat je paklena droga", rekla je Brown. "S rasizmom, mi to znamo. Raspoloženje koje ne vidimo kao artikulirano izraženo je prava suzdržanost da imamo crnu ženu za vođu."

Harrisin položaj u stranci se poboljšao njenim agresivnim zalaganjem za reproduktivna prava nakon što je Vrhovni sud 2022. godine odbacio presudu Roe protiv Wadea, koja je štitila pravo žena na abortus.

Biden joj je pripisao zasluge da je pomogla da se spriječi "crveni val" republikanskih pobjeda na ovogodišnjim izborima na sredini mandata, a Harris je prošla kroz zemlju kao glavni glasnogovornik kampanje o pravima na abortus.

Harris bi također mogla naslijediti Bidenovu snažnu podršku među crnim glasačima, koji su mu pomogli da se kandiduje za demokratsku nominaciju 2020.

Ali ako se stranka na kraju udruži oko Harris, mogla bi dobiti kritike od glasača koji kažu da su demokratski lideri prikrili Bidenove slabosti.

"Nekako sam završila s demokratama. Mnogi su znali za Bidenovo stanje i skrivali ga. Kamala je bila dio toga", rekla je Gina Gannon, 65, penzionerka u saveznoj državi Georgiji, koja je glasala za Trumpa 2016. i Bidena 2020.

Šta poslije odustajanja Bidena - šanse Kamale Harris i kako će izgledati kampanja?

Jill i Joe Biden, Kamala Harris i njen suprug Douglass Emhoff na balkonu Bijele kuće, 4. jula 2024. (Foto: AP/Evan Vucci)
Jill i Joe Biden, Kamala Harris i njen suprug Douglass Emhoff na balkonu Bijele kuće, 4. jula 2024. (Foto: AP/Evan Vucci)

Vijest da je američki predsjednik Joe Biden poslije višenedjeljnog unutarstranačkog pritiska odlučio da se povuče iz predizborne trke stavila je tačku na priču koja je, uz atentat na republikanca Donalda Trumpa, bila glavna tema u američkoj javnosti posljednjih nedjelja.

Istovremeno, Bidenova odluka je otvorila pitanje da li će ga na mjestu predsjedničkog kandidata zamijeniti Kamala Harris, aktuelna potpredsjednica Sjedinjenih Država, kao i da li demokrate imaju dovoljno vremena da reorganizuju kampanju i povećaju šanse za pobjedu u novembru.

Biden je, poslije objavljivanja odluke o povlačenju, ubrzo podržao Harris za predsjedničku kandidatkinju demokrata, a to su do nedjelje veče uradile i mnogi drugi uticajni pripadnici stranke.

Stručnjaci sa kojima je Glas Amerike razgovarao navode da je Biden mogao i drugačije da „tempira” konačnu odluku o pojavljivanju na glasačkom listiću, kao i da očekuju još intenzivniju kampanju narednih mjeseci, ali i da bi šansu u Demokratskoj stranci sada mogla da dobiju nova lica.

„Proteklih nedjelja se postepeno pojačavao pritisak na predsjednika, od članova njegove stranke, ljudi iz Predstavničkog doma, senatora, guvernera, članova drugih institucija. Odluci su doprinijele i ankete koje ne samo da su pokazivale da Biden zaostaje za Trumpom na nacionalnom nivou i u ključnim državama već, podjednako važno, da je većina demokratskih glasača došla do tačke da želi da se on povuče iz trke”, kazao je za Glas Amerike Alan Abramowitz, počasni profesor političkih nauka na Univerzitetu Emory u Atlanti.

Biden je u pismu, objavljenom na društvenoj mreži X, naveo da će ostati predsjednik i glavnokomandujući do kraja mandata u januaru 2025. godine i da će se obratiti naciji tokom nedjelje.

Harris, bivša senatorka i sekretarica za pravosuđe Kalifornije, u saopštenju je navela da joj je čast što ima Bidenovu podršku i da joj je namjera da „zasluži i osvoji” nominaciju demokrata.

Za Charlesa Kupchana, višeg saradnika u washingtonskom Savjetu za međunarodne odnose (CFR), Bidenova odluka je „hrabra, teška, ali i neophodna”, jer se povećavao pritisak članova stranke i donatora, a pitanje njegovih godina dominiralo je vijestima.

„Moja pretpostavka je da će se, pošto ju je Biden podržao, Harris pojaviti kao nova predsjednička kandidatkinja. Ona će izabrati guvernera jedne od ključnih država da joj bude kandidat za potpredsjednika. To će biti ratifikovano na Demokratskoj konvenciji. A nas čeka trka ka novembru”, objašnjava Kupchan.

On ocjenjuje da će kampanja sada postati „sve žešća i da će države koje su možda čvrsto bile u Trumpovoj koloni sada da se vrate u neizvjesnu”.

Kupchan smatra i da slijedi borba republikanaca i demokrata za neodlučne birače, pogotovo u ključnim državama poput Michigana, Wisconsina i Pennsylvanije, uz ocjenu da je republikanac Donald Trump to najavio izborom senatora iz Ohioa J.D. Vancea za potpredsjedničkog kandidata.

„Amerikanci sada imaju dobar, jasan izbor pred sobom. Vance i Trump, mnogo više su neoizolacionisti. Demokrate, bez obzira ko završi na listiću, mnogo su više internacionalističke, za savezništvo, za Ukrajinu. A sada mislim da ćemo vidjeti jednu vrstu žestokog, direktnog takmičenja koje Amerikanci zaslužuju”, smatra Kupchan.

Uprkos zabrinutosti demokrata da nema mentalne kapacitete za drugi mandat, te sve većem zaostatku u anketama za Trumpom, Biden je do današnjeg saopštenja insistirao da će ostati u trci.

Prema izvoru, na koji se poziva Reuters, Biden je u subotu uveče rekao saradnicima da planira da ostane u trci, da bi promijenio mišljenje u nedjelju popodne.

Za Anne Danehy, profesoricu strateške komunikacije Bostonskog univerziteta, Bidenova odluka je bila neizbježna, ali smatra da je za Demokratsku stranku loše to što su unutarstranačka neslaganja gotovo bez filtera izlazila u javnost prethodnih nedjelja.

„Mislim da zaista više nije imao izbora, ne samo zbog pritiska ljudi u stranci, već i zbog svog razumijevanja onoga što se događa, pa Covid, debata. Ne razumijem baš zašto je stranka javno obznanjivala pozive da se povuče i ne znam šta se dešavalo iza kulisa”, objasnila je Danehy.

Ukoliko izaberu Hraris za predsjedničku kandidatkinju, demokrate će se naći u sličnoj situaciji kao 2016, kada se u trci za mesto u Bijeloj kući takmičila, pa izgubila od Trumpa - Hillary Clinton.

„Mislim da je tada bilo više razloga što je Clinton izgubila, a ne mislim da je činjenica da je žena uzrok poraza. I ne očekujem ni da kod Kamale Harris to bude problem”, odgovara Danehy na pitanje da li je američko društvo spremno za ženu šeficu države.

Četiri dana uoči najave da odustaje od predsjedničke trke, Biden je treći put bio pozitivan na Covid, što ga je primoralo da skrati predizbornu posjetu Nevadi i vrati se kući u Delaware gdje je u izolaciji. Do sada ga je više od 35 demokratskih članova Kongresa pozvalo da odustane od trke.

„Bilo bi bolje da je donio tu odluku ranije, možda već poslije kongresnih izbora 2022. što bi dalo vremena da se održe primarni izbori sa pravom konkurencijom, gdje bi se više demokrata kandidovalo, uključujući i potpredsjednicu Harris. Ali sada je prekasno za to. Situacija nije idealna, ali mislim da još ima dovoljno vremena za Harris pošto će ona naslijediti organizaciju Bidenove kampanje i veliku količinu novca koja je prikupljena”, ocjenjuje profesor Alan Abramowitz.

On dodaje i da mu djeluje da kod demokrata preovlađuje mišljenje da je, uprkos svim Bidenovim slabostima poslije debate i anketama u kojima Trump vodi, republikanski kandidat dostižan.

„Vide da ima značajne slabosti, i da - iako je veoma popularan u republikanskoj bazi glasača – ta baza nije dovoljno velika da se pobijedi na predsjedničkim izborima. Ono što smo vidjeli na konvenciji posebno kod Trumpovog govora je bilo da nije načinio mnogo pokušaja da privuče glasače van svoje baze… Ništa nije sigurno, ali mislim da će se demokrate osjećati bolje u pogledu svojih šansi, sada kada se Biden povukao”, smatra Abramowitz.

Odlukom o povlačenju Biden je svakako ispisao stranice američke historije, jer je postao prvi aktuelni predsjednik koji je odustao od kandidature za drugi mandat od kako je to učinio Lyndon Johnson u martu 1968. godine.

„Biće ovo značajna tačka u historiji, iako glasači imaju kratko pamćenje i neke stvari brzo zaboravljaju, kako se odvijaju dan za danom”, kaže profesorica Anne Danehy.

U prvoj reakciji na Bidenovu odluku, Trump je za televiziju CNN rekao da misli da će lakše da pobijedi Harris nego Bidena.

„Mislim da će politika generalno postati važnija u kampanji, jer je do sada u vijestima skoro u potpunosti dominirao Biden i pitanje njegove kandidature. Sada kada je to riješeno, imaćemo kampanju koja se usredsređuje na probleme, u kojoj će demokrate i republikanci moći da iznesu svoje platforme i debatuju direktno. S obzirom na ulog novembarskih izbora, to je vrsta debate i jasnog izbora koje američki narod zaslužuje”, kaže Kupchan.

Tokom stranačkih izbora, Biden je osvojio skoro 3.900 delegata koji bi trebalo da formalno biraju predsjedničkog kandidata na stranačkoj konvenciji u Chicagu u augustu. Samo par sati pošto je aktuelni predsjednik SAD objavio odluku o povlačenju, počele su da stižu poruke podrške za Harris od stranačkih kolega poput guvernera Kalifornije Gavina Newsoma, koga su mediji čak pominjali i kao mogućeg rivala za funkciju, ali i bivšeg šefa države Billa Clintona i njegove supruge Hillary, koja je bila predsjednički kandidat demokrata 2016.

„Ne znamo tačno kako će se odvijati stvari u narednim nedjeljama. Možda će napraviti nezvaničnu anketu prije demokratske konvencije. Mislim da ćemo vidjeti kako se Demokratska stranka sabira prilično brzo, što je važno, jer partija nije ideološki jedinstvena. Postoje jako progresivno i jako centrističko krilo. Posljednja stvar koju demokrate žele jeste neorganizovana rasprava, što se pretvara u ideološku debatu unutar stranke. Zato je važno što je Biden podržao Kamalu Harris“, ocjenjuje Kupchan.

Za očekivati je, u nastavku kampanje, predviđa profesorica Ann Danehy, da Harris dobije znatno više prostora u medijima, ali i bude češća meta kritika Donalda Trumpa i republikanaca.

„Bidenova strategija u osnovi bila je da kaže glasačima - nemojte da izaberete Trumpa. Više se nije pričalo o tome zašto neki misle da je Biden bolji kandidat. Radilo se zaista o glasanju protiv Trumpa. I mislim da je to bila strategija koja im je bila potrebna”, analizira Danehy.

Smatra da bi strategija demokrata sada mogla da se okrene, ukoliko Harris zaista postane kandidatkinja za predsjednicu.

„Moraće da predstave Harris biračima, jer iako je potpredsjednica, nije bila super vidljiva i ne znam koliko je glasači poznaju. Također, ako do toga dođe, očekujem veoma zanimljivu debatu. Ona je tužiteljica i mogla bi mnogo više da napadne Trumpa zbog njegovih komentara. Sa druge strane, očekujem da je republikanci napadnu i prije nego što je demokrate ozvaniče i definišu kao kandidatkinju”, zaključila je Danehy.

Povlačenje Bidena: Kako reaguju demokrate, republikanci, svjetski lideri

Biden je objavio svoju odluku o odustajanju od predsjedničke kandidature.
Biden je objavio svoju odluku o odustajanju od predsjedničke kandidature.

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je odustao od predsjedničke kandidature za drugi mandat u Bijeloj kući. U pismu objavljenom na društvenoj mreži X naveo je da će ostati na položaju predsjednika do kraja mandata, a da će se zemlji obratiti tokom nedjelje.

Podržao je potpredsjednicu Kamalu Harris za predsjedničku kandidatkinju.

Brzo su usliijedile brojne reakcije.

Bivši predsjednik Donald Trump je u telefonskom razgovoru za CNN, nekoliko minuta nakon Bidenove objave, ocijenio da je Biden bio najgori predsjednik u historiji i da misli da će lakše pobijediti Harris nego što bi to bio slučaj da je Biden ostao u trci.

Na svojoj društvenoj mreži je naveo da "pokvareni Joe Biden nije podoban da se kandiduje za predsjednika i nije podoban da bude na tom položaju".

"Svi oko njega, uključujući njegovog ljekara i medije, znali su da nije sposoban da bude predsjednik, i nije bio", napisao je Trump na platformi Truth Social.

"Ako Joe Biden okonča kampanju za reizbor, kako može da oprravda ostanak na položaju predsjednika", tvitovao je uoči Bidenove odluke republikanski kandidat za potpredsjednika J.D. Vance.

Trumpova kampanja odmah je počela napade na Kamalu Harris, tvrdeći da će ona biti "gora" za Amerikance od Bidena za kojeg je navela da je "opasan" za zemlju.

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer poručio je da je Biden izvanredan predsjednik, lider i ljudsko biće.

"Njegova odluka naravno nije bila laka, ali je ponovo na prvo mjesto stavio svoju zemlju, stranku i našu budućnost", naveo je Schumer u saopštenju.

Lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Hakeem Jeffries također je poručio da je Biden jedan od "najuspješnijih i najznačajnijih lidera u američkoj historiji".

"Za kraće od jednog mandata, spasio je zemlju od pandemije koja se dešava jednom u 100 godina, vratio ekonomiju sa ivice recesije, uveo značajne zakone za prosječne Amerikance i spasio našu demokratiju tako što je porazio glavnokomandujućeg pobunjenika", naveo je on.

Bivši predsjednik Barack Obama, za vrijeme čijeg mandata je Biden bio potpredsjednik, poručio je u saopštenju da je Biden jedan od predsjednika koji je ostavio najviše traga. Također je izrazio uvjerenje da će demokratski lideri utvrditi proces iz kojeg će izaći "izvanredan kandidat".

Bivši predsjednik Bill Clinton i bivša prva dama i demokratska kandidatkinja 2016. godine Hillarr Clinton zahvalili su Bidenu na "svemu što je postigao" i podržali Harris.

Predsjedavajući Predstavničkog doma republikanac Mike Johnson pozvao je Bidena da podnese ostavku na položaj predsjednika.

“Ako Joe Biden nije podoban da se kandiduje za predsjednika, onda nije podoban da služi kao predsjednik. Mora odmah da podnese ostavku na položaj. 5. novembar ne može dovoljno brzo da dođe", naveo je Johnson u saopštenju.

Slično je poručila i jedna od vodećih republikanki u donjem domu Kongresa, Elise Stefanik.

Pojedini republikanci zatražili su od Bidenovog kabineta da smijeni predsjednika pozivajući se na 25. amandman američkog Ustava. Malo je vjerovatno da će se to dogoditi s obzirom na to da su u kabinetu zvaničnici koje je Biden imenovao.

Međutim, dvoje umjerenih republikanskih senatora - Lisa Murkowski sa Alaske i Miyt Romney iz Utaha - poručili su da poštuju Bidenovu odluku i da je ona u najboljem interesu zemlje.

Trumpov sin Donald Trump mlađi na X-u je naveo da je Harris liberalnija i manje kompetentna od Bidena, da je bila zadužena za pogranična pitanja i da se na granici dogodila "najgora invazija imigranata".

Bidena su podržali guverneri Kalifornije i Michigana Gavin Newsom i Gretchen Whitmer, koji su se ranije pominjali kao mogući predsjednički kandidati umjesto Bidena.

Newsom je na X-u naveo da je Biden lider koji je "postigao nevjerovatne rezultate za sve Amerikance".

"Moj posao na ovim izborima ostaće isti: da uradim sve da se izaberu demokrate i zaustavi Donald Trump", poručila je Whitmer na X-u.

Bidena su pozdravili i članovi njegovog kabineta, koji je ocijenili da je ostvario historijske uspjehe.

Državni sekretar Antony Blinken poručio je da mu je životna čast što je radio za Bidena protekle 22 godine.

Šef Pentagona Lloyd Austin naveo je u saopštenju da je Biden "obezbijedio mjesto u američkoj historiji kao jedan od najvećih predsjednika kada je riječ o spoljnoj politici".

Ispred Bijele kuće su se u nedelju veče okupile desetine graađana, uzvikujući "Hvala ti Joe".

Nezavisni predsjednički kandidat Robert F. Kennedy pohvalio je Bidenovu "dugu karijeru u javnoj službi" i poručio da je tokom nje pokazao " izvanredno ponašanje i empatiju".

Kennedy je na konferenciji za novinare zatim održao svoj tradicionalni predizborni govor, u kojem je dvije stranke optužio da su im prioritet interesi korporacija.

Oglasili su se i pojedini strani lideri.

Poljski premijer Donald Tusk poručio je na X-u da je Biden "mnogo puta donio teške odluke koje su učinile Poljsku, Ameriku i svijet bezbjednijim, i demokratiju i slobodu snažnijim".

"Znam da ste se vodili istim principima kada se objavili najnoviju odluku. Možda najtežu u životu", napisao je Tusk.

Njemački kancelar Olaf Scholz ocijenio je da je Biden postigao mnogo za "svoju zemlju, Evropu i svijet".

"Zahvaljujući njemu, transatlantska saradnja je bliska, NATO snažan i Amerika dobar i pouzdan paretner za nas. Njegova odluka da se ne kandiduje ponovo zaslužuje priznanje", naveo je njemački kancelar.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da poštuje Bidenovu "snažnu" odluku i da mu je zahvalan na "nepopustljivoj" podršci Ukrajini.

Kanadski premijer Justin Trudeau nazvao je Bidena "izvanrednim čovjekom" i partnerom Kanađana.

Izraelski predsjednik Isaacc Herzog zahvalio je Bidenu na podršci Izraelu, a australijski premijer Anthony Albanese na liderstvu.

Britanski premijer Keir Starmer naveo je da poštuje odluku američkog lidera i da je Biden donio odluku za koju vjeruje da je u najboljem interesu "američkog naroda".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pozvao je Ruse "da prate što će se dogoditi" na američkim izborima u novembru, nakon što se Biden povukao iz trke.

Prema tabloidu Life.ru, bliskom Kremlju, Peskov je rekao da "ima još četiri mjeseca do izbora" i da je to "dug period, tokom kojeg mnogo može da se promijeni".

Učitajte još

XS
SM
MD
LG