Linkovi

Kongresmeni traže istragu o djelovanju federalnih agenata u Portlandu


Federal agents use crowd control munitions to disperse Black Lives Matter protesters at the Mark O. Hatfield United States Courthouse, July 19, 2020, in Portland, Oregon.
Federal agents use crowd control munitions to disperse Black Lives Matter protesters at the Mark O. Hatfield United States Courthouse, July 19, 2020, in Portland, Oregon.

Tri člana američkog Kongresa, Jerold Nadler iz New Yorka, Carolyn Maloney također iz New Yorka, i Bennie Thompson koji predstavlja saveznu državu Mississippi, poslali su pismo Ministarstvu pravosuđa te Ministarstvu za domovinsku sigurnost, izražavajući svoju zabrinutost činjenicom da administracija predsjednika Trumpa koristi savezne snage za uvođenje reda u cilju, kako su naveli, kršenja građanskih prava.

Ovi visoko rangirani demokrati u Kongresu zahtijevaju istragu o tome da li su federalni agenti zloupotrijebili svoje ovlasti za hitne situacije kada su hapsili prosvjednike Portlandu, savezna država Oregon.

Prema navodima iz ovog pisma, agenti FBI-ja su stigli na mjesto prosvjeda u neobilježenim automobilima i počeli hapsiti, pretraživati i odvoditi određeni broj sumnjivih prosvjednika - prije nego su im pročitali njihova prava, čime se krši američki Ustav.

Zamjenik čelnika Ministarstva za domovinsku sigurnost Ken Cuccinelli je izjavio da je tačno da su federalni agenti došli u neobilježenim autima, ali je dodao da je to učinjeno radi bezbjednosti agenata i kako bi se osumnjičeni nasilnici odveli na bezbjednije mjesto.

Međutim, gradonačelnik Portlanda je rekao da grad niti je pozvao federalne agente, niti želi njihovu pomoć.

Predsjednik Trump je poručio putem Twittera da je grad Portland potpuno izgubio kontrolu na nasilnim prosvjednicima, koje je nazvao anarhistima i agitatorima.

I policija Portlanda je prosvjede proglasila nasilnom pobunom nakon što su prosvjednici uništavali automobile, vrijeđali policajce i pokušali zapaliti samu stanicu, sto je spriječeno. Policija Portlanda je tada uhapsila sedam osoba.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG