Linkovi

SAD šalju finansijsku pomoć Palestincima


Stambena zgrada srušena u izraelskim napadima
Stambena zgrada srušena u izraelskim napadima

Američka administracija predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) obavijestila je Kongres ove nedjelje da će poslati finansijsku pomoć od 10 miliona dolara Palestincima sa ciljem promovisanja mira sa Izraelom iako bjesne sukobi između dvije strane.

Kako se sukob intenzivira uprkos američkim pozivima na uzdržanost, administracija je u četvrtak, 13. maja obavijestila Kongres da će pružiti finansijsku pomoć palestinskim grupama na Zapadnoj obali i u Gazi pomogli projekti saradnje i pomirenja sa Izraelcima, prenijela je agencija Asossieted pres (AP).

State Department je 14. maja saopštio da je ova suma dio mnogo većeg iznosa od 100 miliona dolara koju je američka administracija odobrila za Palestince početkom godine, poništivši tako skoro potpuno ukidanje podrške tokom mandata Donalda Trampa (Trump), navodi AP.

AP piše da će novac biti utrošen uglavnom na prekogranične projekte između Izraela i Zapadne obale i Gaze.

Administracija američkog predsjednika ponovila je 14. maja da radi na deeskalaciji izraelsko-palestinskog sukoba i trajnom miru u Gazi.

SAD su ponovile i da Izrael ima pravo na samoodbranu.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima da je administracija usredsređena na diplomatsko okončanje krize.

Nasilje se iz pojasa Gaze proširilo se 14. maja i na Zapadnu obalu, gdje su zabilježeni najveći protesti Palestinaca od 2017. godine.

U sukobima sa izraelskom vojskom ubijeno je 11 Palestinaca, prenijela je agencija AP. Palestinski Crveni polumjesec je saopštio da je ranjeno više od 150 ljudi.

Sukobi su se proširili u danu kada je Izrael napao Gazu artiljerijskom vatrom kao i vazdušnim napadima, u kojima je poginulo 13 osoba, uključujući troje djece, saopštili su lokalni zdravstveni zvaničnici.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG