Linkovi

Hamas ispalio rakete na Jerusalim, Izrael odgovorio udarima na Gazu


Izraelski antiraketni sistem "Čelična kupola" presreće rakete lansirane iz pojasa Gaze na Izrael, 10. maja 2021.
Izraelski antiraketni sistem "Čelična kupola" presreće rakete lansirane iz pojasa Gaze na Izrael, 10. maja 2021.

Ekstremisti iz pokreta Hamas ispalili su desetine raketa na teritoriju Izraela, a sirene sa upozorenjem na vazdušne napade oglasile su se i u Jerusalimu, nakon što su stotine Palestinaca povrijeđene u sukobima sa izraelskom policijom, kod džamije Al Aksa - svetog mjesta i za Jevreje i muslimane.

Raketna paljba dovela je do oštrog izraelskog odgovora i vazdušnih udara u pojasu Gaze. Palestinski zdravstveni zvaničnici kažu da je najmanje 20 ljudi, među kojima devetoro djece, ubijeno u sukobima - koji su jedni od najtežih u posljednjih nekoliko godina.

Premijer Benjamin Netanjahu optužio je Hamas da je prešao "crvenu liniju" raketnim napadom na Jerusalim, na oko 100 kilometara od Gaze, i obećao žestok odgovor.

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da raketni napadi iz Gaze na Izrael moraju da "odmah prestanu" i pozvao obje strane da preduzmu korake ka deeskalaciji.

Ranije u ponedjeljak, kod džamije Al Aksa nastavljeni su sukobi izraelske policije i Palestinaca, na dan kada Izrael obilježava godišnjicu osvajanja dijelova Jerusalima u izraelsko-arapskom ratu 1967.

Izraelski vojnici u okršaju sa palestinskim demonstrantima na ulazu u stari grad u Jerusalimu, 10. maja 2021.
Izraelski vojnici u okršaju sa palestinskim demonstrantima na ulazu u stari grad u Jerusalimu, 10. maja 2021.

Palestinski Crveni polumjesec potvrdio je da je povrijeđeno više od 190 Palestinaca, od kojih je 80 hospitalizovano, a jedna osoba je u kritičnom stanju.

Džamija Al Aksa je mjesto na kome se već danima sukobljavaju Palestinci i izraelska policija u toku muslimanskog praznika Ramazana.

U pokušaju da smanji tenzije zbog Dana Jerusalima, izraelska policija je saopštila da je zabranila jevrejskim organizacijama da dolaze na trg koji Jevreji smatraju svetim mjestom, a na kojem se nalazi džamija Al Aksa.

Ipak, sukobi nisu izbjegnuti, pa su Palestinci gađali izraelsku polciiju kamenjem, a policija uzvratila suzavcem, šok bombama i gumenim mecima.

"Palestinski ekstremisti su planirali da danas prave nerede, ono što vidimo je rezultat toga", napisao je portparol premijera Benjamina Netanjahua na Twitteru.

Tenzije su povišene i zbog najave da bi palestinske porodice koje žive u naselju Šeik Džarah, gdje se nalazi i džamija Al Aksa, mogle da budu iseljene iz svojih domova od strane jevrejskih doseljenika.

O iseljenjima će raspravljati i izraelski Vrhovni sud što bi moglo da uzrokuje nove sukobe. Niži sud je presudio u korist Jevreja koji tvrde da je zemlja na kojoj žive Palestinci njihova.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven poručio je da je "veoma zabrinut" zbog situacije u Jerusalimu i najavljenih iseljenja.

Zabrinutost je izrazio i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG