Linkovi

Sukob u Gazi: Raste broj žrtava


Palestinci evakuiraju djevojčicu iz ruševina uništene zgrade u stambenoj četvrti Rimal grada Gaze 16. maja 2021. godine,
Palestinci evakuiraju djevojčicu iz ruševina uništene zgrade u stambenoj četvrti Rimal grada Gaze 16. maja 2021. godine,

Broj stradalih u području Gaze porastao je na 181, uključujući 47-oro djece. Sa druge strane, od prošlog ponedeljka kada su se sukobi razbuktali, u Izraelu je poginulo deset osoba - uključujući dvoje djece.

Nedjelja

U najnovijem izraelskom vazdušnom napadu na Gazu stradalo je 26 Palestinaca, potvrdilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. Izrael je ranije saopštio da je bombardovana kuća jednog od lidera Hamasa.

Izraelski vazdušni udari i artiljerijska paljba u Gazi trajaće koliko god bude trebalo, rekao je premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

"Ne možete se sakriti, ni iznad ni ispod zemlje. Niko nije zaštićen", rekao je Netanjahu obraćajući se liderima Hamasa u Gazi. Zahvalio je i predsjedniku SAD Joe Bidenu na podršci.

Biden je u telefonskom razgovoru sa Netanjahuom osudio raketne napade koje izvodi Hamas i ponovio da Izrael ima pravo da se brani od Hamasa i terorističkih grupa. Takođe je izrazio zabrinutost zbog bezbjednosti novinara i istakako da oni moraju biti zaštićeni, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Američki predsjednik je razgovarao i sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i prenio mu da je Amerika angažovana da se diplomatski riješi konflikt, ali da Hamas mora da prestane da raketira Izrael. Ponovio je i stav da podržava pregovore o stvaranju dvije države i da je to najbolji način rješavanja sukoba.

Izraelske snage na granici sa Gazom
Izraelske snage na granici sa Gazom

Subota

Egipat je 15. maja, u subotu, otvorio svoju kopnenu granicu sa pojasom Gaze i poslao deset vozila hitne pomoći na tu palestinsku teritoriju radi evakuacije i liječenja Palestinaca ranjenih u izraelskim napadima, izjavio je jedan neimenovani egipatski izvor.

Otvoren je granični prelaz iz Rafe, jedini koji iz pojasa Gaze vodi u svijet, a nije pod kontrolom Izraela, naveo je Frans pres i podsjetio da je ta zemlja uvela blokadu nad palestinskom enklavom prije 14 godina.

Jedan bezbjednosni zvaničnik na granici je rekao da je to "izuzetna" odluka jer prelaz obično ostaje zatvoren tokom praznika, uključujući muslimanski praznik Eid al-Fitr (Ramazanski bajram) koji je počeo u srijedu, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Kako je navedeno, tri bolnice u Egiptu se pripremaju da prime ranjenike iz Gaze, gdje je tokom petodnevnih sukoba s izraelskom vojskom poginulo 139 ljudi, uključujući 39 djece, a gotovo 1.000 je ranjeno.

U Izraelu je poginulo devet osoba, uključujući dvoje djece i jednog vojnika.

Zgrada u Gazi, u kojoj su smještene kancelarije Associated Pressa (AP) i Al Jazeere, urušila se nakon što su ja gađale izraelske snage u subotu, 15. maja, javlja BBC.

Zgrada je prethodno evakuisana nakon što je vlasnik dobio upozorenje od Izraela prije napada, javlja novinska agencija Reuters. U zgradi su, sem medija, bili i mnogobrojni privatni stanovi i kancelarije.

Izraelska vojska je u Twitter poruci potvrdila da je gađala zgradu, ali je navela da je u njoj bila smještena „vojna imovina“ Hamasa, koji je stanare koristio kao „živi štit“.

U izraelskom udaru na zapadni dio pojasa Gaze u subotu ujutru, 15. maja, ubijeno je 10 članova jedne porodice, uglavnom djece, saopštila je palestinska hitna pomoć.

Kako je navedeno, osmoro djece i dvije žene poginuli su u trospratnoj zgradi u izbjegličkom logoru Al Šati, prenio je Frans pres (AFP).

Asošiejted pres (AP) ocjenjuje da je to najsmrtonosniji pojedinačni udar od ponedjeljka uveče, kada su počeli najnoviji sukobi izraelske vojske i militantnog Hamasa na vlasti u Gazi.

Said Alghul koji živi u blizini rekao je da su izraelski borbeni avioni bombardovali kuću sa najmanje tri bombe, a da nisu unaprijed upozorili stanare. Spasioci su koristili buldožer da uklone ruševine u potrazi za preživjelima.

Ubrzo potom Hamas je ispalio rakete na jug Izraela u odgovoru na vazdušni udar.

Nasilje je probudilo strah od nove palestinske „intifade“ ili pobune u vrijeme kada godinama nije bilo mirovnih pregovora. AP podsjeća da Palestinci u subotu obilježavaju Dan Nakbe (katastrofe), kada je 700.000 ljudi protjerano iz svojih domova u današnjem Izraelu tokom rata 1948. godine. To otvara mogućnost za još veće nemire.

A Palestinian boy pulls a cart carrying his brother and their belongings as they flee their home during Israeli air and artillery strikes, near the site of a tower building destroyed in earlier strikes in Gaza City.
A Palestinian boy pulls a cart carrying his brother and their belongings as they flee their home during Israeli air and artillery strikes, near the site of a tower building destroyed in earlier strikes in Gaza City.

Američki izaslanik u Izraelu

Američki izaslanik Hadi Amr stigao je u Tel Aviv gdje će učestvovati u razgovorima sa izraelskim, palestinskim i zvaničnicima Ujedinjenih nacija i pojačati ono što su američke diplomate nazvale "održivom smirenošću".

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija trebalo je da se sastane u nedelju, ali je Izrael odbio egipatski prijedlog o jednogodišnjem primirju koje su prihvatili čelnici Hamasa, rekao je u petak egipatski zvaničnik pod uslovom anonimnosti, prenosi AP.

Obje strane nastoje da steknu prednost dok jačaju nastojanja za postizanje primirja.

Petak

Sukob u Gazi nastavljen je artiljerijskom paljbom i brojnim vazdušnim napadima Izraela na mrežu podzemnih tunela palestinskih militanata, dok je Hamas nastavio da raketira izraelske gradove.

Izrael je pojačao napade na Gazu dok palestinski militatni nastavljaju da ispaljuju rakete prema Izraelu u sukobima koji traju već pet dana.

Izraelski vojni glasnogovornik rekao je da iako su kopnene snage učestvovale u 40 minuta dugoj ofanzivi, niko nije prešao Pojas Gaze.

Ovo je najveća izraelska akcija od početka sukoba koja je uključila 160 letjelica i tenkove izvan pojasa Gaze, rekao je portparol izraelske vojske.

Izrael je granatirao tunele ispod Gaze, poznate kao "Metro", koje koriste militanti.

Portparol izraelske vojske je rekao da kopnene trupe nisu ušle u pojas Gaze.

Stanovnici sjevernog dijela Gaze kod izraelske granice kažu da nisu vidjeli vojsku na terenu, ali da jesu svjedočili brojinim vazdušnim udarima.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama napisala je da će se o situaciji u Gazi na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a raspravljati u nedelju.

Četvrtak

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u četvrtak rekao da će "vojna kampanja još potrajati". Izraelski zvaničnici kažu da Hamasu, koji je najmoćniji u Gazi, treba uputiti jasnu poruku da se odvrati od daljih napada prije bilo kakvog prekida vatre.

Samo u četvrtak ubijeno je 52 Palestinaca. U Izraelu je poginulo osmoro, uglavnom civila, ukljućujući i dvoje djece.

Ghassan Al-masri, 22, odmara se u bolnici Shifa u gradu Gazi, u četvrtak, 13. svibnja 2021. godine, gdje je na liječenju od rana izazvanih izraelskim napadom koji je pogodio njegovu obiteljsku kuću u gradu Beit Hanoun.
Ghassan Al-masri, 22, odmara se u bolnici Shifa u gradu Gazi, u četvrtak, 13. svibnja 2021. godine, gdje je na liječenju od rana izazvanih izraelskim napadom koji je pogodio njegovu obiteljsku kuću u gradu Beit Hanoun.

Diplomate kažu da su SAD, blizak saveznik Izraela, predložile da se virtuelni sastanak održi sljedećeg utorka, dok su neki drugi željeli da se održi danas, u petak.

Državni sekretar SAD Antony Blinken rekao je da se nada da će se, ako se sačeka nekoliko dana, pokazati da li je potrebna "stvarna deeskalacija" i da je Washington otvoren za diskusiju u UN.

Vijeće sigurnosti koji ima 15 članica se sastalo dva puta u sedmici i raspravljalo o sukobima u tom regionu, ali nije bilo saglasnosti oko sadržaja zajedničkog saopštenja.

Izrael je počeo sa napadima na militante u Gazi pošto je Hamas raketirao Jerusalim i Tel Aviv zbog sukoba izraelske policije sa Palestincima kod džamije Al Aksa u Istočnom Jerusalimu, koji i Jevreji i Arapi smatraju svetim mjestom.

Strahujući od toga da sukob izmakne kontroli, SAD su odlučile da pošalju izaslanika u taj region.

"SAD će se angažovati u diplomatskim naporima na najvišem nivou kako bi deesakalirale tenzije", rekla je Linda Tomas Grinfild, ambasadorka SAD u UN.

Do sada su se u pokušaju mirovnih pregovora angažovali Egipat, Katar i UN, ali bez rezultata.

XS
SM
MD
LG