Linkovi

Čikaški demonstranti u povorci protiv Izraela, bombardiranja Gaze


Stotine prosvjednika okupljaju se i prosvjeduju u znak podrške Palestincima ispred Generalnog konzulata Izraela 12. maja 2021. u Chicagu.
Stotine prosvjednika okupljaju se i prosvjeduju u znak podrške Palestincima ispred Generalnog konzulata Izraela 12. maja 2021. u Chicagu.

Stotine demonstranata prodefiliralo je glavnom poslovnom četvrti Chicaga u srijedu protiveći se Izraelu i zahtijevajući okončanje izraelskih napada na Palestince u pojasu Gaze u kojima su poginule desetine ljudi.

Demonstracije su se dogodile nakon što je Izrael nastavio vojnu ofanzivu u kojoj je, među ostalima, ubijeno čak 10 visokih časnika Hamasa i pokrenuo zračne napade koji su srušili dvije visoke kule u kojima se nalaze objekti Hamasa. Islamska militantna skupina nastavila je ispaljivati stotine raketa na izraelske gradove.

Mnogi su sudjelovali u demonstracijama iz Bridgeviewa, koji ima jedno od najvećih palestinskih zajednica u metropoli Chicago.

"Teško je gledati vijesti i vidjeti što se događa s našim obiteljima i prijateljima tamo", rekao je Hatem Abudayyeh, predsjedavajući američke mreže Palestinske zajednice Hatem Abudayyeh za NBC-Chicago. "Vrlo su oprezni kad su kod kuće i vrlo nestrpljivo osluškuju zračne napade."

Nasilje je započelo prije mjesec dana u Jeruzalemu, gdje su teške taktike izraelske policije tijekom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana i prijeteće deložacije desetina palestinskih obitelji od strane židovskih naseljenika zapalile proteste i sukobe s policijom.

Čikaški kardinal Blase Cupich izdao je izjavu u kojoj poziva na "molitvu i mir" između dviju strana.

"Ne može biti sumnje u pravo Izraela na sigurno postojanje. I Palestinci imaju pravo na državnost, teritorijalni integritet i sigurnost", rekao je Cupich.

Čikaški rabin Elisha Prero rekao je za ABC-Chicago da je bio u Ramat Beit Emetu na pola puta između Jeruzalema i Tel Aviva u posjeti svojoj kćeri dok je nasilje eskaliralo.

"Sa suprugom sam posjetio grobno mjesto roditelja i odjednom smo čuli kako zvuči kao grmljavina, ali ovo je sušna sezona, nema oblaka na nebu, nema kiše", rekao je. "To su bombe. Ne znate gdje će sletjeti."

Rabin je rekao da palestinska agresija neće promovirati bolji dogovor za njihov narod.

XS
SM
MD
LG