Linkovi

SAD preporučile svojim građanima da 'preispitaju' putovanje u Izrael


Dim se diže nakon izraelskih zračnih napada na zgradu u gradu Gazi. Palestinci sumorno obilježavaju kraj muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, dok Hamas i Izrael razmijenjuju rakete i zračne napada.
Dim se diže nakon izraelskih zračnih napada na zgradu u gradu Gazi. Palestinci sumorno obilježavaju kraj muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, dok Hamas i Izrael razmijenjuju rakete i zračne napada.

State Department je preporučio državljanima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da preispitaju planove za putovanja u Izrael i palestinske teritorije zbog porasta izraelsko-palestinskog nasilja.

U uputstvu izdatom u četvrtak uveče, 13. maja, State Department je izmijenio svoje preporuke za putovanje u Izrael, Zapadnu obalu i pojas Gaze i podigao ih na nivo tri, što znači "preispitati putovanja".

Prethodno je to bilo na nivou dva kada se putnicima u te oblasti preporučuje "pojačan oprez".

U izmijenjenom upozorenju navodi se kao razlog nastavak raketiranja iz Gaze više oblasti u južnom i centralnom Izraelu uključujući Jerusalim, i izraelski vojni odgovor na napade, uz, kako se ukazuje, "osjetnom jačanju" nasilja i protesta širom Izraela.

"Protesti i nasilje mogu da se nastave s malo upozorenja ili bez ikakvog prethodnog upozorenja", naveo je State Department.

Tokom četvrtka i petka rano ujutro došlo je do dodatne eskalacije sukoba izraelskih snaga i palestinskog Hamasa, započetog u ponedjeljak. Hamas je u četvrtak ispaljivao rakete duboko u teritoriju Izraela koji je uzvraćao napadima iz vazduha.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je 14. maja da se broj poginulih popeo na 109 Palestinaca, uključujući 28 djece i 15 žena, a da je 621 osoba ranjena. Militantne grupe Hamas i Islamski džihad potvrdile su 20 smrtnih slučajeva u svojim redovima, iako Izrael kaže da je taj broj mnogo veći. U Izraelu je ubijeno sedam ljudi, uključujući šestogodišnje dijete.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG