Linkovi

SAD šalju dodatnu vojnu pomoć Ukrajini dok se rat nastavlja


Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin i načelnik Združenog generalštaba američke vojske general Mark Mili govore na brifingu za novinare 20. jula 2022. u Vašingtonu
Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin i načelnik Združenog generalštaba američke vojske general Mark Mili govore na brifingu za novinare 20. jula 2022. u Vašingtonu

Sjedinjene Američke Države i saveznici uputili su više raketnih sistema, municije i druge vojne pomoći Ukrajini, pošto su lideri američke odbrane rekli da vide da rat za blokiranje ruskih osvajanja u istočnom regionu Donbasa traje.

Govoreći na kraju virtuelnog sastanka sa oko 50 lidera odbrane iz cijelog sveta, američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je da će biti "težak posao" održati saveznike i partnere posvećene ratnim naporima dok mjeseci odmiču.

"Trudimo se da održimo i pojačamo zamah donacija", rekao je Ostin. "Ovo će biti oblast fokusa u doglednoj budućnosti, kao što bi i trebalo da bude, u pogledu toga koliko dugo će naši saveznici i partneri ostati posvećeni... Nema sumnje da će ovo uvijek biti naporan rad, uz trud da održimo jedinstvo".

Top US Defense Officials See ‘Grinding War of Attrition’ in Ukraine
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Zvaničnici nisu bili voljni da kažu koliko bi rat mogao da traje, ali general Mark Mili, predsjedavajući Združenog generalštaba američke vojske, sugerisao je da bi to moglo biti dugo.

"U Donbasu se vodi veoma ozbiljan rat iscrpljivanjem. I ukoliko ne dođe do proboja na bilo kojoj strani – što trenutno analitičari ne misle da je naročito vjerovatno u bliskoj budućnosti – vjerovatno će se nastaviti kao brusni rat iscrpljivanjem na neko vrijeme dok obje strane ne pronađu alternativni izlaz iz ovoga, možda kroz pregovore ili nešto slično".

Zvaničnici su u srijedu rekli da će SAD Ukrajini poslati još četiri artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) i precizno navođene rakete za njih, kao i dodatnu artiljerijsku municiju. Detaljnije saopštenje očekuje se kasnije ove nedelje.

Pomoć dolazi dok ruske snage pokušavaju da učvrste dobitke u dvije pokrajine u istočnom ukrajinskom regionu Donbas - Donjecku i Lugansku, dok takođe proširuju napade na druga područja. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je za državnu televiziju RT i novinsku agenciju RIA Novosti da je Rusija proširila svoju "specijalnu vojnu operaciju" sa Donbasa na Hersonsku i Zaporošku oblast i druge osvojene teritorije.

Ostin je rekao da Lavrovljevi komentari nisu iznenađenje za saveznike koji znaju da Rusija ima veće ambicije u osvajanju Ukrajine.

Ali ukrajinske trupe koriste HIMARS za napade na ruske logističke čvorove i komandne i kontrolne centre, uključujući i iza linija fronta kako bi poremetili lance snabdijevanja. U srijedu su napali i oštetili most koji je ključan za snabdijevanje ruskih trupa u južnoj Ukrajini, gdje je Lavrov rekao da Moskva pokušava da konsoliduje svoje teritorijalne dobitke.

Sjedinjene Države su već pružile pomoć od sedam milijardi dolara Ukrajini od početka rata krajem februara. Ostin je rekao da je tokom sastanka lidera odbrane bilo riječi i o tome kako da se osigura da Ukrajina bude u stanju da održava i popravlja sisteme naoružanja u budućnosti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG