Linkovi

Njemački vozovi prevoziće ukrajinske žitarice


Njemačke nacionalne željeznice Deutsche Bahn (DB) planiraju pokrenuti usluge teretnih vozova za prijevoz ukrajinskog izvoznog žita do njemačkih luka radi utovara na brodove, rekao je DB.

Žitarice će se dovoziti željeznicom u njemačke luke uključujući Rostock, Hamburg i Brake, rekao je DB.

Pojedinosti o kapacitetu nisu date, ali planirano je nekoliko vozova sedmično, koji će uglavnom preuzimati ukrajinsko žito u Rumuniji.

DB vozi iz Njemačke pomoć za Ukrajinu, a planirano je da će teretni vozovi utovariti žito na svojim povratnim putovanjima.

Ukrajinski poljoprivredni izvoz iznosio je oko 2,5 miliona tona u junu u odnosu na do 6 milijuna tona žitarica mjesečno prije nego što je Rusija napala zemlju 24. februara.

Agencije UN-a upozorile su da nedostatak ukrajinskog žita, koje obično ide na Bliski istok i u Afriku, prijeti gladovanjem i masovnom migracijom u "neviđenim razmjerima".

Velik dio trenutnog ukrajinskog izvoza žitarica premješta se kamionima i riječnim brodovima u susjedne zemlje, uključujući Rumuniju i Poljsku, radi utovara na prekookeanske brodove, ali različita širina ukrajinskih željezničkih čina znači da se većina EU vozova ne može koristiti unutar Ukrajine.

Ukrajina hitno mora izvoziti žito jer njegova žetva počinje ovog ljeta, a poljoprivrednici se suočavaju s nedostatkom skladišnih kapaciteta, s nadom da bi se razgovori o uspostavi sigurnog pomorskog koridora u Crnom moru za ukrajinski izvoz mogli nastaviti ove sedmice.

XS
SM
MD
LG