Linkovi

SAD: Rusija priprema aneksiju ukrajinske teritorije


Ukrajinske snage u Donjecku (Foto: REUTERS/Gleb Garanich)
Ukrajinske snage u Donjecku (Foto: REUTERS/Gleb Garanich)

Rusija priprema teren za aneksiju ukrajinske teritorije i postavlja nelegitimne zvaničnike u područja koja kontroliše, saopšteno je u utorak iz Bijele kuće.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je na konferenciji za novinare da se Rusi pripremaju da postave zvaničnike bliske Moskvi, uspostave rublju kao valutu i primoraju stanovnike da se prijave za rusko državljanstvo. Takođe je dodao da Rusija pokušava da preuzme kontrolu nad predajnicima.

Kirbi je takođe najavio da će Sjedinjene Države narednih nekoliko dana objaviti novi paket oružja Ukrajini, koja se bori protiv ruske ofanzive na istoku. Očekuje se da će nova vojna pomoć obuhvatiti pokretne raketne lansere, kao što su HIMARS, i municiju za višestruke raketne sisteme, kao i artiljerijsku municiju, prenosi agencija Reuters pozivajući se na neimenovane izvore.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u međuvremenu je proširio istragu o svojim bezbjednosnim službama. U utorak je objavio da je smijenio zamenika šefa obaveštajne službe.

Prethodno je, u svom noćnom video obraćanju u ponedeljak, rekao da je u toku "kadrovska revizija" Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i da se razmatra otpuštanje 28 zvaničnika.

"Različiti nivoi, različite oblasti fokusa. Ali razlozi su slični – nezadovoljavajući rezultati rada", rekao je Zelenski.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG