Linkovi

EU izdvaja još 500 miliona eura za oružje Ukrajini


ARHIVA - Ukrajinske snage u Donjecku (Foto: AP/Nariman El-Mofty)
ARHIVA - Ukrajinske snage u Donjecku (Foto: AP/Nariman El-Mofty)

Ministri inostranih poslova Evropske unije (EU) u ponedeljak su postigli dogovor da izdvoje dodatnih 500 miliona eura za snabdijevanje Ukrajine oružjem, ukupno 2,5 milijardi od početka ruske invazije 24. februara.

"Na sastanku ministara inostranih poslova EU postignut je politički dogovor o petoj tranši vojne pomoći Ukrajini", saopštila je švedska šefica diplomatije An Linde.

Novac bi trebalo da pomogne EU da nastavi da kupuje opremu i zalihe za ukrajinsku vojsku, uključujući i oružje za koje blok kaže da bi trebalo da se koristi za odbranu, prenosi agencija Rojters.

Pravila EU obično zabranjuju da se sedmogodišnji budžet koristi za finansiranje vojnih operacija, ali je takozvani Evropski mirovni fond, koji ima limit od 5 milijardi eura, van budžeta i može da se koristi za vojnu pomoć.

EU je odobrila prvu tranšu pomoći ubrzo nakon početka ruske invazije, a evropski zvaničnici su tada saopštili da je riječ o prekretnici za Uniju koja je dugo bila oprezna kada je riječ o vojnoj intervenciji van njenih granica.

Međutim, polovina sedmogodišnjeg fonda je već data Ukrajini poslije samo pet meseci, pa još nije poznato kako EU može da nastavi da finansira kupovinu i isporuku oružja i druge opreme dok se nastavlja ruska invazija.

Visoki predstavnik Žozep Borelj je na konferenciji za novinare pokušao da pokaže Ukrajini da EU ne odustaje i naglasio da očekuje da će ambasadori zemalja članica odobriti novu zabranu uvoza ruskog zlata tokom nedelje.

"Siguran sam da (ruski predsjednik Vladimir) Putin računa na demokratski zamor...Vjeruje da su demokratije slabe. Ne. Evropska društa ne mogu da priušte zamor", poručio je Borelj.

Litvanski šef diplomatije Gabrielius Landsbergis takođe je pozvao Evropljane da ne skreću sa aktuelnog kursa, uz opasku da dok vlade i parlamenti idu na ljetnju pauzu, "ruske trupe ne planiraju da uzmu slobodne dane dok napadaju Ukrajinu".

Zapadne sankcije, uvedene Rusiji, obuhvataju naftni embargo, zabranu transakcija sa ruskom centralnom bankom i zamrzavanje njene imovine, kao i zaustavljanje novih investicija u Rusiji.

Međutim, Putin je ponovio da je odlučan da nastavi, kako je zove, "specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini", uprkos razaranju ukrajinskih gradova i stradanju hiljada ljudi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG