Linkovi

Direktor CIA: Putin vjeruje u svoje mitove


Russian President Vladimir Putin listens during a youth forum in Moscow, July 20, 2022.
Russian President Vladimir Putin listens during a youth forum in Moscow, July 20, 2022.

Čini se da je ruski predsjednik Vladimir Putin podlegao stvaranju mitova i hiperbola, nesposoban odustati od svoje želje da osvoji Ukrajinu, bez obzira na cijenu, prema javnoj procjeni glavnog američkog špijuna, direktora CIA.

Direktor CIA-e William Burns, posljednji američki dužnosnik koji se sastao s Putinom prije nego što je naredio ruskim snagama da uđu u Ukrajinu u februaru, upozorio je kasno u srijedu da ruski čelnik doista vjeruje da mora osvojiti Ukrajinu kako bi ispunio svoju sudbinu.

“Putin doista vjeruje svojoj retorici, a čuo sam ga kako to privatno govori tokom godina, da Ukrajina nije prava država. … Stvarno je mislio da može zauzeti Kijev za manje od sedam dana,” rekao je Burns publici na godišnjem Aspen Security Forumu u Aspenu, Colorado.

"Uvjeren je da je njegova sudbina kao ruskog vođe obnoviti Rusiju kao veliku silu... i ne vjeruje da to možete učiniti bez kontrole Ukrajine i njezinih izbora", dodao je Burns. "On vjeruje da je njegovo pravo, da je pravo Rusije da dominira Ukrajinom."

Prethodne američke obavještajne procjene sugerirale su da, iako Putin nije imao namjeru odustati od svojih napora da osvoji cijelu Ukrajinu, moguće je da bi on možda bio voljan službeno prekinuti borbe kako bi svojim snagama dao vremena da se reorganiziraju nakon značajnih gubitaka od početka invazije.

"Potpuno je moguće, iz naše perspektive, da će, ovisno o tome kako će se stvari razvijati u nadolazećim mjesecima i tako dalje, on [Putin] biti uvjeren da postoje rezultati, doći do neke vrste sporazuma", direktor američke Nacionalne obavještajne službe Avril Haines rekla je prošli mjesec.

Procjene američkih obavještajnih službi govore da je približno 15.000 ruskih vojnika ubijeno u Ukrajini, a još 45.000 je ranjeno.

Ukrajinski vojni dužnosnici navode da je broj poginulih ruskih vojnika oko 38.000.

Čini se da je Burns bacio sumnju na ideju da bi neka vrsta dogovora mogla biti u igri, opisujući to kao nekonzistentno s Putinovim pogledom na svijet.

Putin "uveliko vjeruje u kontrolu i zastrašivanje i obračun", rekao je Burns, nazivajući ruskog čelnika "apostolom osvete".

Central Intelligence Agency Director William Burns speaks during an event at the Georgia Institute of Technology, April 14, 2022, in Atlanta.
Central Intelligence Agency Director William Burns speaks during an event at the Georgia Institute of Technology, April 14, 2022, in Atlanta.

"Kako je njegov stisak moći čvršći, kako se njegov krug savjetnika sužavao, njegov osobni osjećaj sudbine i njegov apetit za rizikom su rasli", rekao je Burns. “Putinova opklada... je da može uspjeti u teškom ratu iscrpljivanja, da oni mogu iscrpiti ukrajinsku vojsku, da dolazi zima i tako da može zadaviti ukrajinsko gospodarstvo, može iscrpiti europsku javnost i vodstvo, i on može iscrpiti Sjedinjene Države."

"Moje čvrsto stajalište je da je Putin bio u krivu u svojim pretpostavkama o razbijanju [NATO] saveza i slamanju ukrajinske volje prije početka rata i mislim da je jednako u krivu i sada", rekao je Burns.

Postoje neki pokazatelji da je Rusija naučila lekcije iz svojih ranih neuspjeha u Ukrajini, ograničavajući svoje ciljeve na one u regiji Donbasa i povećavajući svoju upotrebu dalekometnog topništva, područja u kojem Moskva održava prednost nad Kijevom.

U isto vrijeme, međutim, postoje znakovi da se Putinove ambicije ponovno pojavljuju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu je upozorio da bi ruske snage uskoro mogle proširiti svoju "specijalnu operaciju" zbog isporuke američkih topničkih raketnih sustava visoke mobilnosti (HIMARS) Ukrajini.

“Sada se geografija promijenila. Ne radi se samo o Donjecku i Lugansku, već o Hersonu, Zaporožju i nekoliko drugih teritorija”, rekao je Lavrov državnim medijima u srijedu.

“Ne možemo dopustiti da dio Ukrajine koji će kontrolirati [ukrajinski predsjednik Volodymyr] Zelenskyy, ili tko god ga zamijeni, sadrži oružje koje će predstavljati izravnu prijetnju našem teritoriju i teritoriju republika koje su proglasile neovisnost, onih koje žele sami odrediti svoju budućnost."

Dvije stotine ukrajinskih vojnika obučavano je na HIMARS-u i najmanje osam jedinica do sada je sudjelovalo u akciji, prema američkim vojnim dužnosnicima, ciljajući i uništavajući ruska skladišta oružja i zapovjedno-kontrolne centre.

Američki odbrambeni dužnosnici rekli su da se još četiri HIMARS-a šalju ukrajinskoj vojsci i obećali isporuku još četiri sistema u sigurnosnom paketu koji će biti objavljen.

"Ne radimo samo na pružanju sigurnosne pomoći u kratkom roku", rekao je novinarima u srijedu general Mark Milley, predsjednik Združenog stožera američkih snaga. "Također gledamo unaprijed kako bismo Ukrajini osigurali sposobnosti koje će joj trebati za odvraćanje i obranu na duži rok."

I drugi ukrajinski saveznici vide da se rat nastavlja.

"Ne vidimo nikakve znakove da će rat uskoro završiti", rekao je pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za obavještajne poslove i sigurnost David Cattler u utorak na internetskom forumu.

"Zapravo, ima još više znakova da će ovaj rat biti jako dug", rekao je.

Rusija i Iran

Američki odbrambeni i obavještajni dužnosnici upozoravaju Iran da se ne miješa u ruski rat u Ukrajini, dan nakon što se Putin sastao s iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Khameneijem u Teheranu.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je novinarima u Pentagonu da bi bila "stvarno, jako loša ideja" da Iran Rusiju opskrbi naoružanim bespilotnim letjelicama.

"Što se tiče iranske potpore Rusiji, savjetovali bismo Iranu da to ne čini", rekao je Austin.

"Stvarnost je da Rusi i Iranci trebaju jedni druge upravo sada, obje zemlje pod strogim sankcijama, obje žele izaći iz političke izolacije", dodao je Burns. "Ali mislim da koliko god zabrinjavajući bili neki od koraka između te dvije strane, i mi u CIA-i se vrlo oštro usredotočite na njih, mislim da postoje ograničenja u načinu na koji će moći pomoći jedni drugima upravo sada.”, rekao je Burns.

Lekcije za Kinu

Burns je rekao da Moskva dobiva određenu pomoć od Kine, a Peking je pojačao kupovinu energenata kako bi podržao rusko gospodarstvo. No upozorio je da su Kinezi bili vrlo oprezni u pogledu davanja bilo kakve vojne potpore Rusiji.

“Čini mi se da su predsjednik Xi [Jinping] i kinesko vodstvo bili donekle uznemireni, posebno u prvoj fazi Putinova rata u Ukrajini … uznemireni vojnim učinkom Rusa u početku i učinkom ruskog oružja, uznemireni ekonomskim neizvjesnostima koje je rat izazvao”, rekao je.

Međutim, Burns je rekao da borba Rusije vjerovatno neće promijeniti kinesku računicu o korištenju sile za preuzimanje Tajvana.

"Naš je osjećaj da to vjerovatno manje utječe na pitanje hoće li kinesko vodstvo možda odabrati nekoliko godina kasnije da upotrijebi silu za kontrolu Tajvana, nego kako i kada će to učiniti", rekao je.

"Ako postoji jedna lekcija koju mislim da bi mogli izvući iz Putinova iskustva u Ukrajini, to je da se ne postižu brze odlučujuće pobjede neodoljivom snagom", rekao je Burns.

Govoreći na Sigurnosnom forumu u Aspenu ranije u srijedu, kineski veleposlanik u Sjedinjenim Državama umanjio je vjerovatnost da će Peking upotrijebiti silu protiv Tajvana.

“Posljednje što želimo učiniti je boriti se s našim sunarodnjacima [u Tajvanu],” rekao je veleposlanik Qin Gang, optužujući SAD za slanje sofisticiranog oružja kao podršku tajvanskoj vojsci.

“Dat ćemo sve od sebe u našoj velikoj iskrenosti da postignemo mirno ponovno ujedinjenje,” dodao je Qin. “Načelo 'Jedne Kine' politički je temelj za kinesko-američke odnose i temelj je mira i stabilnosti diljem Tajvanskog tjesnaca... ali pozivamo Sjedinjene Države da ispoštuju svoje obveze djelima."

XS
SM
MD
LG