Linkovi

Razgovori o sigurnosti oružja u američkom Senatu


FILE - Activists demand action on gun control legislation, at the Capitol, in Washington, May 26, 2022.
FILE - Activists demand action on gun control legislation, at the Capitol, in Washington, May 26, 2022.

Dvostranački pregovori američkog Senata o tome kako odgovoriti na najnoviji val masovnih pucnjava usredotočeni su na niz opcija, uključujući poboljšanje sigurnosti u školi i zakone o oružju kako bi se policiji omogućilo da zaplijeni oružje od ljudi koje smatra opasnim.

Razgovori će se nastaviti početkom ove sedmice, kada se Kongres vrati s pauze za Dan sjećanja, i nakon prošlosedmičnog govora u udarnom terminu u kojem je demokratski predsjednik Joe Biden molio zastupnike da djeluju.

Prethodne masovne pucnjave poput onih u kojima je ubijeno 19 djece i dvoje odgajatelja u školi u Teksasu, 10 crnaca u trgovini mješovitom robom u državi New York i par pucnjava vikendom u Philadelphiji i Chattanoogi, Tennessee, dovele su do sličnih razgovora, ali bez akcije. u duboko podijeljenom Kongresu.

Demokratski američki senator Chris Murphy, koji vodi razgovore s republikanskim kolegom Johnom Cornynom, rekao je da su opcije na stolu uključivale ulaganja u mentalno zdravlje i sigurnost u školi.

"Neka značajna ulaganja u mentalno zdravlje, nešto novca za sigurnost u školi i neke skromne, ali upečatljive promjene u zakonima o oružju. To je vrsta paketa koji sada sastavljamo. To je vrsta paketa za koji mislim da može proći Senat", rekao je Murphy u intervjuu za CNN u nedjelju "State of the Union".

Demokrati kontroliraju tanku većinu u Kongresu, ali pravila Senata znače da im je potrebno najmanje 10 republikanaca za donošenje velikog zakona. To je težak zadatak s manje od šest mjeseci prije međuizbora u novembru kada republikanci namjeravaju ponovno preuzeti većinu.

Američki senator Pat Toomey, republikanski član pregovaračke skupine, rekao je da je na stolu određeno proširenje provjera prošlosti, zajedno s mogućim zakonima o oružju koji državama dopuštaju da održavaju adekvatan postupak.

"Mislim da postoji mjesto koje je u skladu s Drugim amandmanom", rekao je Toomey, govoreći u CBS-ovom programu "Face the Nation". "To nije konačno riješeno, ali mislim da je nešto u prostoru proširene provjere prošlosti vrlo - pa, svakako je na stolu i nadam se da će biti dio konačnog paketa."

Drugi amandman Ustava SAD-a štiti pravo na držanje i nošenje oružja, a republikanci brane široko tumačenje tog prava, protiveći se većini novih ograničenja posjedovanja oružja.

Dok se Bijela kuća i Kongres bore oko dogovora oko bilo kakvog odgovora na val pucnjave, očekuje se da će Vrhovni sud SAD-a ovog mjeseca donijeti odluku o slučaju u New Yorku koji bi mogao dovesti do značajnog proširenja prava na oružje.

Zakoni o "crvenoj zastavi" koji dopuštaju policiji da zaplijeni oružje od osoba s nekim mentalnim bolestima implementirani su u 19 američkih država. Zagovornici prava na oružje kritiziraju takve mjere, govoreći da krše Drugi amandman i uskraćuju pojedincima pravo da argumentiraju svoje slučajeve uz odgovarajući postupak na sudu.

Murphy iz Connecticuta, gdje je naoružani napadač ubio 26 djece i odgojitelja u osnovnoj školi Sandy Hook 2012., rekao je da su roditelji u njegovoj državi zabrinuti.

"Trenutačno postoji samo dubok, dubok strah za našu djecu. I također, strah da je vlada toliko temeljno slomljena da ne može ostaviti politiku po strani da jamči jednu stvar koja je najvažnija odraslima u ovoj zemlji - fizičku sigurnost njihove djece", rekao je za CNN.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG