Linkovi

Pucnjave u SAD-u pokreću debatu o starosnoj granici za kupovinu oružja


Prodavnica oružja u Oregonu
Prodavnica oružja u Oregonu

Dva masovna ubistva u Americi u skorije vrijeme, u Buffalu i Uvaldeu, počinjena su istim oružjem – poluautomatskom puškom koju su legalno kupili 18-godišnjaci.

To je podstaklo Kongres, ka oi neke guvernere i državne skupštne da prespitaju pitanje pomjeranja starosne granice za kupovinu takvog oružja.

Samo šest država zahtijeva da onaj ko kupuje automatsku pušku bude stariji od 21 godine i neke organizacije smatraju da bi takva odredba mogla da spriječi masakre u Buffalu i Texasu.

New York i Utah sada predlažu nove zakone kojima se podiže starosna granica na 21 godinu, a sličan prijedlog se očekuje i u Predstavničkom domu, gdje ima i podršku nekih republikanaca, što nije slučaj u Senatu.

Guverner Arkansasa Asa Hutchinson koji predsjedava Nacionalnim udruženjem guvernera, kaže da se o tome treba diskutopvati. Ali, i Hutchinsonu svojoj državi ne riješava da pitanja jer nemaju podršku republikanskih poslanika u državnoj skupštini.

Republikanci iz Arkansasa govore ono što i njihova partija na nacionalnom nivou – da pitanje masovnih ubistava treba povezati sa mentalnim zdravljem i pojačanom bezbjednošću u školama.

U nedavnoj anketi koju je AP sproveo među guvernerima, pokazalo se da su oni podijeljeni po partijskoj liniji kada je riječ o podizanju starosne granice za kupovinu oružja. Demokrate podržavaju pomjeranje starosne granice za kupovinu poluautomatskog oružja, dok je to podržao samo jedan republikanac, Phil Scott iz Vermonta.

Organizacije koje se bore za strožiju kontrolu oružja smatraju da bi podizanje starosne granice moglo da spriječi nedavna masovna ubistva u Texasu i Buffalu. Salvador Ramos, ubica iz Texasa, legalno je kupio poluautomatsku pušku AR-15, a da je starosna granica pomjerena, to ne bi mogao da uradi.

Federalni zakon zabranjuje licenciranim prodavcima da prodaju oružje mlađima od 21 godine, ali oružje mogu da kupe i mlađi, u državama u kojima ima i nelicenciranih prodavaca.

Florida je rijedak primjer republikanske države koja je brzo reagovala poslije masovnog ubistva u školi u Parklsndu 2018. Zbog djece koja su postala aktivisti i vršila pritisak na vlasti, pomjerena je starosna granica za kupovinu oružnja na 21 godinu.

New York, poslije masakra u Buffalu, podiže starosnu granicu za kupovinu poluautomatskih pušaka, a uvodi se i pravilo da oni koji kupuju treba da za to imaju dozvolu.

“New York već ima neke od najstrožijih zakona u zemlji, ali očigledno da moramo još da ih pooštrimo”, rekla je guvernerka Kathy Hochul.

U državi Utah je predloženo da se starosna granica također pomjeri na 21 godinu ili više, ali s obzirom na to da su tamo na vlasti republikanci, to je cilj na duži rok.

“Ako ne možete da kupite alkohol prije 21 godine, zašto biste mogli oružje”, rekao je demokratski senator Derek Kitchen koji je to predložio.

U Predstavničkom domu postoji saglasnost oko toga da se starosna granica za kupovinu oružja pomjeri na 21 godinu, ali nije poznato da li bi takva mjera prošla u Senatu.

Predstavnički dom će također predložiti da uvoz, proizvodnja i posjedovanje pušaka sa velikim kapacitetom municije bude krivično djelo. Također će predložiti i da se napravi program, po kojem bi se otkupljivalo oružje. Zabranjuje se prodaja dodataka koji obično oružje pretvaraju u automatsko, kao i pravljenje pištolja u 3D štampačima.

Neki republikanci, međutim, nisu za zabrane.

Guverner Zapadne Virginije rekao je da podržava podizanje starosne granice za kupovinu automatskog oružja kao što je AR-15 na 21 godinu, ali da tako nešto neće predložiti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG