Linkovi

Trump neće svjedočiti na suđenju u procesu opoziva


ARHIVA - Članovi Predstavničkog doma koji će na suđenju bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu u Senatu imati ulogu tužioca (Foto: Thomson Reuters)
ARHIVA - Članovi Predstavničkog doma koji će na suđenju bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu u Senatu imati ulogu tužioca (Foto: Thomson Reuters)

Bivši američki predsjednik Donald Trump neće se odazvati pozivu da svjedoči na suđenju o opozivu u američkom Senatu koje počinje sljedeće sedmice, saopštio je njegov savjetnik Džejson Miler - označivši taj proces kao neustavan.

Demokrate u Predstavničkom domu, koji imaju ulogu tužioca na predstojećem suđenju Donaldu Trumpu u Senatu, zatražili su od bivšeg predsjednika SAD da svjedoči naredne sedmice o svojim postupcima prije nego što su stotine njegovih pristalica izvele smrtonosni napad na Kapitol, prenosi agencija Reuters.

Trumpovi pravni savjetnici u odgovoru na zahtjev demokrata nisu precizirali da li će se bivši predsjednik odazvati pozivu – rekavši da su optužbe protiv njihovog klijenta neosnovane.

Vaše pismo potvrđuje ono što je opšte poznato: niste u mogućnost da dokažete optužbe protiv 45. američkog predsjednika koji je sada u svojstvu građanina”, navodi se u odgovoru Trumpovih advokata Brusa Kastora i Dejvida Šouna.

Predstavnički dom je prošlog mjeseca opozvao Trumpa po optužbi da je podsticao pobunu tokom govora ispred Bijele kuće u kojem je pozvao svoje pristalice da se "bore" protiv njegovog poraza na izborima.

Trumpove pristalice su poslije njegovog obraćanja nasilno upale u kompleks američkog Kapitola da bi spriječile potvrdu pobjede predsjednika Džoa Bajdena i sukobile se sa policijom, dok su članovi Kongresa bili primorani da se sklone na sigurno. Pet osoba, među kojima i jedan policajac, preminulo je tokom nasilja.

Trumpovi advokati su ove nedjelje odbacili optužbe, tvrdeći da je Trump "savjesno obavljao dužnost predsjednika" i da su njegove tvrdnje da je poražen na izborima zbog prevare - koje su bile neosnovane - zaštićene prvim amandmanom američkog Ustava (kojim se garantuje sloboda govora).

"U svjetlu vašeg osporavanja ovih faktičkih navoda, pozivam vas da svjedočite pod zakletvom o vašim postupcima 6. januara 2021. godine, prije ili tokom suđenja za opoziv u Senatu,", napisao je demokratski kongresmen Džejmi Raskin, vodeći menadžer za opoziv, u pismu Trumpu i njegovim advokatima.

Raskin je od Trumpa zatražio da svjedoči između 8. i 11. februara

"Ako odbijete ovaj poziv, zadržavamo sva prava, uključujući i pravo da na suđenju ustvrdimo da se iz vašeg odbijanja da svjedočite može izvući negativan zaključak u pogledu vaših poteza (ili izostanka istih) 6. januara 2021." napisao je Raskin.

Trump je dva mjeseca nakon izbora, na kojima je pobijedio Biden, tvrdio da je izgubio zbog rasprostranjene izborne prevare. Sudovi i izborni zvaničnici su odbacili te tvrdnje.

Suđenje Trumpu, prvom američkom predsjedniku koji je opozvan dva puta, trebalo bi da počne naredne sedmice.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG