Linkovi

Predstavnički dom u ponedjeljak proslijeđuje Senatu optužnicu protiv Trumpa


Nancy Pelosi i Chuck Schumer

Predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi planira da u ponedjeljak proslijedi Senatu rezoluciju o opozivu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je optužen za podsticanje pobune 6. januara u kompleksu Kapitola.

To bi označilo početak proces suđenja u gornjem domu Kongresa na kojem bi Trumpu moglo da bude zabranjeno i da se ponovo kandiduje za predsjednički položaj, rekao je u petak lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer.

"Predstavnički dom će proslijediti optužnicu Senatu koji će održati suđenje o opozivu Donaldu Trumpu. To će biti puno i fer suđenje", rekao je Šumer tokom obraćanja u Senatu.

To je potvrdila i Pelosi u saopštenju. Trump je prvi predsjednik koji je opozvan dva puta i prvi kojem će biti suđeno nakon što je napustio položaj.

Iako proslijeđivanje optužnice označava formalan početak suđenja, detalji tog procesa još nisu poznati s obzirom na to da Senat, koji sada kontrolišu demokrate, takođe pokušava da brzo potvrdi članove kabineta predsjednika Džoa Bajdena i da razmotri zakonodavne prioritete nove administraciije.

Biden je prethodno ocijenio da Senat može da uradi obje stvari, dok je Šumer naveo da sa liderom republikanaca u Senatu Mičom Mekonelom razgovara o "tajmingu i dužini" predstojećeg procesa.

“Republikanci u Senatu snažno vjeruju da nam je potreban cjelovit i fer proces", rekao je Mekonel.

Takođe je ocijenio da je "opoziv počeo uz do sada nezabilježeno brz i minimalan proces u Predstavničkom domu" i da "nastavak ne može da bude nekompletan proces u Senatu kojim se bivšem predsjedniku Trumpu ne obezbjeđuje adekvatan postupak i kojim se nanosti šteta Senatu ili samom položaju predsjednika".

Prema pravilima Senata, suđenje bi trebalo da počne u 13:00 po lokalnom vremenu, na dan proslijeđivanja optužnice gornjem domu Kongresa, osim ako je riječ o nedjelji.

Međutim, senator Ričard Durbin, drugi po rangu demokrata u Senatu, rekao je za kablovsku mrežu "MSNBC" da će članovi Kongresa da se "sastanu i utvrde detalje procesa na najbolji mogući način i iskoriste svaki minut".

XS
SM
MD
LG