Linkovi

Hoće li Republikanska stranka ostati Trumpova?


Republikanci u Predstavničkom domu tokom sjednice o potvrdi izbornih rezultata 6. januara
Republikanci u Predstavničkom domu tokom sjednice o potvrdi izbornih rezultata 6. januara

Donald Trump više nije u Bijeloj kući, ali je i dalje veoma uticajan na Capitol Hillu, gdje su neredi koje su izazvale njegove pristalice 6. januara duboko podijelili Republikansku partiju.

Republikanci iz Predstavničkog doma sastali su se da odluče o sudbini dvije članice: Liz Čejni iz Vajominga, koja je glasala za Trumpov opoziv i Mardžori Tejlor Grin iz Džordžije, koja je promoterka teorije zavjere QAnon.

Odlučivalo se da li Tejlor Grin treba da ostane članica odbora u Predstavničkom domu, i da li Liz Čejni treba smijeniti iz vrha partije. 145 republikanaca glasalo je da Čejni ostane na svom mjestu, a 61 je bio protiv.

"To veoma jasno pokazuje da moramo da idemo naprijed i pobijedimo lošu i opasnu politiku demokrata", rekla je Čejni.

Liz Čejni je glasala za opoziv Donalda Trampa
Liz Čejni je glasala za opoziv Donalda Trampa

Ona je bila među deset republikanaca koji su u Predstavničkom domu glasali za opoziv Donalda Trumpa i najviše je rangirana u stranci od svih njih.

Njena osuda Trumpa je bila toliko snažna da se čak našla u optužnici koju će demokrate predstaviti na suđenju Trumpu u Senatu.

"Ništa od ovoga se ne bi desilo da nije predsjednika. Predsjednik je mogao odmah da interveniše i spriječi nasilje. Nije to uradio. Nikada u istoriji SAD nijedan predsjednik nije tako pogazio ustav i zakletvu", rekla je Čejni poslije nereda u kojima je stradalo pet osoba.

Lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti sastao se privatno sa drugom republikankom o kojoj se odlučivalo, Mardžori Tejlor Grin, čije je širenje teorija zavjere po društvenim mrežama izazvalo bijes demokrata.

Ona je objavljivala teorije zavjere o napadu 11. septembra, masovnim ubistvima u školama, a na Facebooki je podržala objave ljudi koji su pozivali na ubistvo predsjedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Grin je rekla da ima tim koji upravlja njenim nalozima na društvenim mrežama, i da ne kontroliše svaku objavu. Na Twitteru je napisala da "demokrate žele da unište republikance, američku ekonomiju, ukinu slobode i izbrišu sve što je Bog stvorio". Ona je ranije ove nedjelje razgovarala sa Trumpom i ima njegovu podršku.

Demokrate u Predstavničkom domu su, zbog njenih objava, pokrenule postupak da se ona smijeni sa mjesta članice odbora. O tome treba da se glasa u četvrtak.

Mardžori Tejlor Grin ima podršku Donalda Trampa
Mardžori Tejlor Grin ima podršku Donalda Trampa

Ovaj potez demokrata stavio je lidera republikanaca u Predstavničkom domu, Kevina Mekartija, u tešku poziciju jer mora da odluči da li će stati uz Grin - koju Trump zove "zvijezdom u usponu" - ili će je kazniti onako kako žele demokrate, ali i neki republikanci.

On je nakon sastaka sa republikancima rekao da su jedinstveni, kao i da se Grin ogradila od ranijih izjava.

"Odbacujemo sve što ima veze sa QAnonom, tome nema mjesta u našoj partiji, i Mardžori Grin je to rekla na sastanku", rekao je Mekarti.

Kontroverze u Republikanskoj stranci dešavaju se pred početak suđenja Donaldu Trumpu u Senatu. Trump je jedini predsjednik u istoriji SAD koga je dvaput opozvao Predstavnički dom, i prvi kome će se suditi u Senatu nakon što je napustio položaj.

Malo je vjerovatno da će Trump biti proglašen krivim za podsticanje pobune u Senatu, jer bi za to, uz demokrate, trebalo da glasa još 17 republikanaca.

XS
SM
MD
LG