Linkovi

Trumpov opoziv: Republikanci traže odgodu suđenja do februara


Republikanci u američkom Senatu traže od demokrata da odgode početak suđenja za opoziv bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, do februara.

Čelnik republikanske stranke u Senatu Mitch McConnell predlaže da se početak suđenja za opoziv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa pomakne za sedam dana ili više kako bi Trump dobio vremena da razmotri slučaj.

Demokrati u predstavničkom domu koji su prošle sedmice glasali za opoziv Trumpa nakon što je optužen za poticanje nereda na Kapitolu 6. januara dali su znak da žele brzo suđenje jer predsjednik Joe Biden započinje svoj mandat, rekavši kako je potrebno puno obračunavanje prije nego što zemlja i Kongres krenu dalje.

Mitch McConnell of Ky., speaks as the Senate reconvenes after protesters stormed into the U.S. Capitol on Wednesday, Jan. 6, 2021.
Mitch McConnell of Ky., speaks as the Senate reconvenes after protesters stormed into the U.S. Capitol on Wednesday, Jan. 6, 2021.

No, McConnell je svojim kolegama senatorima GOP-a u četvrtak rekao da će kratko odgađanje dati Trumpu vremena da se pripremi i postavi svoj pravni tim, osiguravajući pravni postupak.

Senator iz Indiane Mike Braun rekao je nakon poziva da će suđenje možda započeti "tek negdje sredinom februara". Rekao je da je to "zbog činjenice da je proces kakav se dogodio u predstavničkom domu evoluirao tako brzo i da nije u skladu s vremenom koje vam je potrebno da se pripremite za odbranu na suđenju u Senatu."

Tajming će odrediti predsjednica Doma Nancy Pelosi, koja može pokrenuti početak suđenja kada Senatu pošalje optužbe za "poticanje pobune", a također McConnell i novi čelnik većinske senatske stranke Chuck Schumer koji su u pregovorima o tome kako uspostaviti 50-50 partijskih podjela u Senatu i kratkoročni dnevni red.

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi

Schumer je zadužen za Senat, nakon što su demokrati osvojili dva nova mjesta u Senatu u Džordžiji, a potpredsjednica Kamala Harris položila je zakletvu u srijedu. Ali s tako uskom razlikom, republikanci će imati određenu riječ nad postupkom suđenja.

Demokrati se nadaju da će voditi postupak, istovremeno donoseći zakone koji su prioritet Bidenu, uključujući olakšanje od koronavirusa, ali za to će im trebati određena suradnja senatskih republikanaca.

Schumer je rekao novinarima u četvrtak da još uvijek pregovara s McConnellom o tome kako voditi suđenje. "Ali nemojte pogriješiti - bit će suđenja. Glasat će se, gore ili dolje, hoće li se predsjednik osuditi."

Chuck Schumer
Chuck Schumer

Pelosi bi mogla poslati članak Senatu već u petak. Demokrati kažu da bi se postupak trebao brzo odvijati jer su svi bili svjedoci opsade, mnogi od njih bježeći zbog sigurnosti dok su se izgrednici spuštali na Kapitol.

"Bit će to uskoro. Mislim da neće biti dugo, ali to moramo učiniti", rekla je Pelosi u četvrtak. Rekla je da Trump ne zaslužuje "kartu za izlazak iz zatvora" u svom drugom povijesnom opozivu samo zato što je napustio funkciju, a Biden i drugi pozivaju na nacionalno jedinstvo.

Bez odvjetničkog ureda Bijele kuće koji će ga braniti - kao što je to učinio na njegovom prvom suđenju prošle godine - Trumpovi saveznici tragaju za odvjetnicima koji bi argumentirali njegov slučaj. Članovi njegovih prošlih pravnih timova nagovijestili su da se ne planiraju pridružiti naporima, ali senator Južne Karoline Lindsey Graham rekao je u četvrtak kolegama da Trump angažira odvjetnika Južne Karoline Butcha Bowersa, prema tvrdnjama osobe upoznate s pozivom kojoj je dana anonimnost. Bowers nije odmah odgovorio na poruku u četvrtak.

Electoral College Protests
Electoral College Protests

Očekuje se da će uskoro biti objavljeni članovi Trumpovog obrambenog tima, rekla je osoba upoznata s Grahamovim komentarima.

Graham u četvrtak nije odgovarao na pitanja o Trumpovom predsatvljanju na Capitol Hillu. No, rekao je novinarima da "mislim da će prilično brzo ovdje dobiti pravni tim."

Slučaj će za Dom voditi devet upravitelja opoziva, koji su se redovito sastajali kako bi razgovarali o strategiji. Pelosi je rekla da će razgovarati s njima "u sljedećih nekoliko dana" o tome kada bi Senat mogao biti spreman za suđenje, ukazujući na to da bi se odluka mogla protegnuti na sljedeću sedmicu.

Capitol Hill protests
Capitol Hill protests

Trump je rekao hiljadama pristaša da se "pakleno bore" protiv izbornih rezultata koje je Kongres potvrdio 6. januara neposredno prije nego što je bijesna rulja napala Kapitol i prekinula brojanje. Pet ljudi, uključujući kaptolskog policajca, umrlo je u haosu, Dom je opozvao odlazećeg predsjednika sedam dana kasnije, a deset republikanaca pridružilo se svim demokratima u znak podrške.

Pelosi je rekla da bi bilo "štetno za jedinstvo" zaboraviti da su "ljudi ovdje umrli 6. januara, u pokušaju potkopavanja naših izbora, podrivanja naše demokracije i sramoćenja našeg Ustava."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG