Linkovi

Nekoliko dana prije početka suđenja za opoziv, Trump imenovao nove branioce


Arhiva – Brus L. Kastor govori dan prije polaganja zakletve pred preuzimanje dužnosti v.d. državog tužioca, tokom konferencije za medije u Harisburku, Pensilvanija. 16. avgusta 2016.

Bivši američki predsjednik Donald Trump objelodanio je u nedjelju novi tim advokata koji će voditi njegovu odbranu pred Senatom, na njegovom drugom suđenju za opoziv.

Advokat odbrane Dejvid Šoen, čest televizijski pravni komentator, i Brus Kastor, bivši okružni tužilac u Pensilvaniji koji se suočio s kritikama zbog svoje odluke da glumca Bila Kosbija ne tereti u slučaju seksualnih krivičnih prestupa, zastupaće Trumpa na suđenju u Senatu koje počinje naredne sedmice.

U izjavi objavljenoj putem Trumpove kancelarije, oba advokata rekla su u nedjelju da su počastvovani što su prihvatili taj posao.

"Snaga našeg Ustava uskoro će biti testirana kao nikada ranije u našoj istoriji. Snažan je i elastičan. Dokument napisan za vijekove i opet će trijumfovati nad partijskim odnosima kao i uvijek", rekao je Kastor.

Očekivalo se da će dva istaknuta advokata iz Južne Karoline, Buč Bovers i Debora Barbir, biti Trampovi glavni advokati.

Međutim, prema izvještajima medija koji se pozivaju na ljude upućene u tu stvar, dogovor se raspao zbog razlika oko toga koja bi pravna strategija bila prikladna za suđenje, uključujući Trumpovo insistiranje na navodnim izbornim prevarama.

Bivši predsjednik suočava se sa optužbama za "podsticanje na pobunu" u vezi sa ruljom koja je napala američki Kapitol 6. januara.

Menadžeri opoziva ispred Predstavničkog doma, koji rade kao tužioci, suočavaju se sa teškim zadatkom da ubijede najmanje 17 republikanaca da glasaju za opoziv Trumpa. Toliko bi bilo potrebno da bi se dostigao prag od dvije trećine Senata, pod pretpostavkom da sve demokrate podrže opoziv.

Nekoliko republikanaca usprotivilo se suđenju za opoziv, tvrdeći da je ono neustavno, budući da je Trump već otišao sa funcije.

Trump je prvi predsjednik SAD koji je dva puta opozivan. Senat ga je prije godinu dana oslobodio optužbi za zloupotrebu položaja i ometanje Kongresa.

XS
SM
MD
LG