Linkovi

SAD: Pojačano obezbjeđenje na Capitol Hillu zbog mogućeg upada ekstremista u Kongres


Policija je upozorila na moguć upad ekstremista u Kongres
Policija je upozorila na moguć upad ekstremista u Kongres

Policija Capitol Hilla saopštila je da je ozbiljno shvatila obavještajne podatke o potencijalnom organizovanom upadu militantnih grupa u Kongres u četvrtak.

"Pojačali smo obezbjeđenje, uključujući i fizičke barijere, ali i veći broj policajaca, kako bismo osigurali da Kongres i građani budu zaštićeni. Radimo sa lokalnim, državnim i federalnim agencijama kako bismo otklonili bilo kakvu prijetnju", navodi se u saopštenju.

Nadležni su saopštili da desni ekstremisti koji su planirali upad u Kongres pripadaju grupi pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji su 6. januara upali u Kongres kako bi spriječili potvrdu pobjede Joe Bidena na predsjedničkim izborima.

U desničarskim teorijama zavjere 4. mart se pominje kao dan kada će bivši predsjednik Donald Trump, koji je poražen na izborima 3. novembra, položiti zakletvu za drugi mandat.

Predstavnički dom američkog Kongresa otkazao je planiranu sjednicu u četvrtak poslije upozorenja policije Kapitola da je moguć upad militantne grupe u zgradu, po ugledu na nerede u Kongresu 6. januara.

Predstavnički dom je trebalo da raspravlja o prijedlogu zakona o reformi policije. Ali, jedan od članova tog tijela je rekao da upozorenje policije, bazirano na podacima obavještajnih službi, predstavlja veliki rizik i da su zato izmijenjeni planovi.

Nadležni su saopštili da desni ekstremisti koji su planirali upad u Kongres pripadaju grupi pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji su 6. januara upali u Kongres kako bi spriječili potvrdu pobjede Joe Bidena na predsjedničkim izborima.

Policija Kapitol hila nije imenovala organizaciju, već ju je nazvala "neidentifikovanom militantom grupom."

4. mart je datum koji se pominje u desničarskim teorijama zavjere kao dan kada će bivši predsednik Donald Trump, koji je poražen na izborima 3. novembra, položiti zakletvu za drugi mandat.

ARHIVA: Policija baca suzavac na masu Trampovih pristalica tokom nereda 6. januara 2021. za vreme potvrde rezultata predsedničkih izbora.
ARHIVA: Policija baca suzavac na masu Trampovih pristalica tokom nereda 6. januara 2021. za vreme potvrde rezultata predsedničkih izbora.

Rulja Trampovih pristalica, u kojoj je, prema saopštenju nadležnih, bilo više desničarskih ekstremista, upala je u zgradu Kongresa 6. januara, i poremetila formalnu potvrdu pobjede predsjednika Joe Bidena na Trampom. U neredima je poginulo petoro ljudi, među kojima i jedan policajac. Među uhapšenima su bili članovi desničarskih organizacija Ponosni momci i Čuvari zakletve.

U saopštenju policije Kapitola ističe se da je već "uvela značajne promjene i pojačala mjere bezbjednosti" u Kapitolu, gdje su smješteni Predstavnički dom i Senat. Još se ne zna da li su te promjene uvedene povodom najnovije prijetnje, ili su u pitanju mjere koje su već na snazi poslije nereda 6. januara.

U utorak, šef protokola Predstavničkog doma Timoti Blodžet obavijestio je sve članove Kongresa o mogućoj bezbjednosnoj prijetnji od četvrtka do subote, koja se odnosi na potencijalne proteste i demonstracije u vezi sa događajem koji neki opisuju kao "pravi dan inauguracije".

Već skoro cijeli vijek, inauguracija američkih predsjednika se održava 20. januara, što je bio slučaj i sa Bajdenom, koji je položio zakletvu ispred Kapitola. 4. mart u prošlosti je bio datum polaganja predsjednikove zakletve.

General: Pentagon oklijevao da pošalje Nacionalnu gardu

Sekretarijatu za odbranu je bilo potrebno više od tri sata da pošalje Nacionalnu gardu tokom smrtonosnog upada u kompleks Kapitola, uprkos hitnom zahtjevu policije da se pošalju pojačanja, posvjedočio je u srijedu u Kongresu general-major Vilijam Volker, komandant Nacionalne garde za prijestonicu Vašington.

Volker je senatorima rekao da je tadašnji šef policije Kapitola zatražio vojno pojačanje tokom razgovora u 1:49 popodne po lokalnom vremenu, ali da je tek u 5 popodne informisan da je Pentagon odobrio zahtjev, navodi se u izvodima iz njegovog svjedočenja. Pripadnici Nacionalne garde, koji su čekali u autobusima, su zatim krenuli ka Kapitolu.

Tokom nemira i protesta zbog rasne nepravde, koji su potresali američke gradove prošlog proljeća, raspoređivanje pripadnika Nacionalne garde je odmah odobreno, podsjetio je Volker. Dodao je da su, dok su lokalni zvaničnici tražili pomoć, vojni zvaničnici izrazili zabrinutost kako će u javnosti izgledati pojačano prisustvo garde u kompleksu Kapitola.

"Vojni lideri su tokom razgovora prenijeli zvaničnicima da ne bi bilo dobro imati uniformisane pripadnike Nacionalne garde u kompleksu Kapitola", rekao je Volker na pretresu u Senatu, drugom o događajima 6. januara.

Dok je Volker iznio tvrdnje o odloženom slanju Nacionalne garde, drugi vojni zvaničnik je naveo da su lokalne vlasti u Vašingtonu nekoliko dana ranije navele da takva podrška nije potrebna.

Na prošlonedeljnom pretresu, zvaničnici zaduženi za bezbjednost u Kongresu krivili su jedni druge, kao i federalne agencije, za nedovoljnu pripremljenost za napad Trumpovih pristalica.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG