Linkovi

Crna Gora: Stigla kineska donacija od 30.000 Sinofarmovih vakcina


Arhiva - Medicinski radnici pripremaju doze ruskih vakcina protiv koronavirusua Sputnjik V, u Podgorici, Crna Gora, 22. februara 2021. (Foto: Rojters, Stevo Vasiljević)
Arhiva - Medicinski radnici pripremaju doze ruskih vakcina protiv koronavirusua Sputnjik V, u Podgorici, Crna Gora, 22. februara 2021. (Foto: Rojters, Stevo Vasiljević)

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović rekla je u srijedu da je proces vakcinacije “počeo po planu” i potvrdila da je Crna Gora danas dobila 30.000 Sinofarmovih vakcina.

“Dogovor sa kineskim ambasadorom je da će oko 200.000 vakcina najkasnije do kraja aprila stignu u Crnu Goru”, rekla je Borovinić Bojović na sjednici Skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje koji je danas raspravljao o procesu imunizacije protiv COVID19.

Ona je dodala i da je dogovoreno dodatnih 200.000 Sputnjih V vakcina, mimo ranije dogovorenih 50.000, od kojih je stiglo 5.000, te da se drugi kontigent ruskih vakcina očekuke do kraja sedmice.

Borovinić je navela i da se, u okviru Covax inicijative, očekuje da 84 hiljade AstraZeneca vakcina po predvidjenom mehanizmu stigne u Crnu Goru.

„Što se tiče Pfizer vakcina, o kojima smo takođe intenzivno pregovarali od 4. decembra, imamo preliminarne dogovore za 150 hiljada vakcina, ali imajući u vidu da je Pfizer na globalnom nivou trenutno zaustavio distribuciju i proizvodnju vakcina, u iščekivanju smo njihovog odgovora“, rekla je Borovinić Bojović.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić rekao je da je zdravstveni sistem je dobro organizovan, te da očekuje da vakcinacija protekne u najboljem redu.

On je ocijenio zabrinjavajućim što se do sada za vakcinaciju prijavilo samo 385 zdravstvena radnika, i dodao da je to “mali broj u odnosu na cjelokupan broj zdravstvenih radnika” u zemlji.

“Nešto što je zabrinjavajući podatak, a to je da se za vakcinaciju prve doze, u ovom momentu, prijavilo 385 zdravstvenih radnika”, rekao je Jokić.

“Dobro smo organizovani i mislim da će vakcinacija da protekne u najboljem redu”, kazao je Jokić.

Poslanik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković ocijenio je epidemiološku situaciju “katastrofalnom” i “van kontrole”, navodeći da Kina sa 1,4 milijarde stanovnika ima oko 90.000 oboljelih od COVID 19, a Crna Gora sa 650.000 stanovnika ima blizu 80.000 slučajeva.

„Crna Gora je danas po neslavnom rekordu blizu Kine“, rekao je Eraković i dodao da je ovo "ozbiljna igra sa zdravljem građana", poručujući da “zbog svega neko mora da odgovara”.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša smatra da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori dramatična i navodi da se u javnosti stekao utisak da su epidemiološke mjere “motivisane političkim prilikama”.

„Vrlo sam blizu da kažem da jesu, iz prostog razloga što je neshvatljivo da su granice otvorene, a da ljudi ne mogu da idu iz grada u grad“, rekao je Mugoša i upitao “ko treba da poštuje mjere za suzbijanje koronavirusa, ako ih ne poštuje prvi čovjek Vlade”.

Ako prvi čovjek Vlade ne poštuje mjere, kaznimo ga. Počnimo kažnjavanje od takvih ljudi. To što on nama kaže „neću više“, to je neozbiljno“, poručio je Mugoša, aludirajući na nedavno kršenje epidemioloških mjera od strane premijera Zdravka Krivokapića prilikom vjerskog obreda u Sabornom Hramu SPC u Podgorici.

“Vrijedna donacija NR Kine Crnoj Gori još jedan je dokaz izuzetno dobre saradnje i tradicionalnog prijateljstva dviju zemalja i naroda”, saopšteno je iz Vlade.

Prema navodima saopštenja, “upućujući veliku zahvalnost narodu Kine i zadovoljstvo što su danas kineske vakcine Sinofarm iz donacie NR Kine stigle u Crnu Goru, ministarka zdravlja izrazila je očekivanje i nadu da će ovakvih susreta u budućnosti biti još i pozvala sve građane da se odazovu vakcinaciji”.

Vjerujem da će broj vakcinisanih biti onakav kakav očekujemo. Koristim još jednom ovu priliku da apelujem na građane da se vakcinišu, ali i pridržavaju svih mjera, jer proces imunizacije zahtijeva određeno vrijeme djelovanja”, rekla je ministarka Borovinić-Bojović i još jednom zamolila gradjane da poštuju epidemiološke mjere.

Ona je još jednom iskazala veliku zahvalnost zbog dolaska kineskih vakcina u našu državu, navodeći da je to “još jedan dokaz prijateljskih odnosa i velike solidarnosti između naše dvije države”.

Zato želim da se, u ime kompletne Vlade, premijera, i u ime Ministarstva zdravlja i svoje lično ime, još jednom zahvalim Narodnoj Republici Kini, predsjedniku države, njihovim građanima, njegovoj ekseleniciji“, rekla je Borovinić Bojović.

Prethodno je u Crnu Goru stiglo 2.000 vakcina Sputnjik, kao donacija Srbije, i još 5.000 doza istog tipa vakcine od Rusije.

XS
SM
MD
LG