Linkovi

Prva kazna za nerede 6. januara - osam mjeseci zatvora za izgrednika sa Floride


ARHIVA - Pol Alard Hodžkins iz Tampe na Floridi stoji na podijumu u sali Senata u zgradi Kapitola, 6. januara 2021.
ARHIVA - Pol Alard Hodžkins iz Tampe na Floridi stoji na podijumu u sali Senata u zgradi Kapitola, 6. januara 2021.

38-godišnji Pol Alard Hodžkins iz Tampe na Floridi, koji je učestvovao u neredima 6. januara provešće osam mjeseci u zatvoru nakon što je osuđen za krivičnog djelo.

Tužioci su tražili kaznu od 18 mjeseci za Hodžkinsa - pristalicu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji je upao u salu Senata za vrijeme potvrđivanja izborne pobjede predsjednika Joe Bidena.

Hodžkins nikada nije optužen za napad ili nanošenje štete imovini ali je u junu priznao krivicu za opstrukciju zvaničnog postupka.

“Da sam imao ikakvu predstavu da će protest eskalirati na taj način, nikada ne bih otišao dalje od pločnika avenije Pensilvanija", rekao je Hodžkins sudiji, kao prenosi AP, i dodao: "To je bila glupa odluka sa moje strane."

Njegov advokat je njegovo učešće opisao kao "priču o čovjeku koji je na samo jedan sat, u toku jednog dana, izgubio moć rasuđivanja ... i donio fatalnu odluku da slijedi gomilu."

Tužioci kažu da je, umjesto da se okrenuo kada je ušao u Kapitol, Hodžkins "odlučno nastavio naprijed", a njegove su postupke opisali kao "ozbiljnu opasnost za našu demokratiju."

Više od 500 osoba je optuženo za različita krivična djela u vezi sa upadom u Kongres, a 165 je optuženo da je napalo policajce ili ih sprječavalo da obavljaju dužnost, navodi Sekretarijat za pravosuđe.

Neke od informacija iz ovog izvještaja potiču od agencija AP i Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG