Linkovi

Johnson & Johnson počinje isporuku vakcina u EU


Medicinske sestre u Northwell Health pune špricu cjepivom Johnson & Johnson COVID-19 na mjestu za cijepljenje, Albanski islamski kulturni centar, u četvrtak, 8. travnja 2021., u općini Staten Island u New Yorku.
Medicinske sestre u Northwell Health pune špricu cjepivom Johnson & Johnson COVID-19 na mjestu za cijepljenje, Albanski islamski kulturni centar, u četvrtak, 8. travnja 2021., u općini Staten Island u New Yorku.

Johnson & Johnson je započeo isporuku svojih vakcina protiv COVID-19 u Evropsku uniju potvrdio je jedan od evropskih zastupnika za Reuters.

Kompanija je ranije planirala da započnu sa isporukom početkom aprila, ali je isporuka bila odgođena zbog problema sa proizvodnjom.

Johnson & Johnson je danas započeo isporuke vakcina u EU. Veoma dobre vijesti”, rekao je Peter Liese zastupnik iz stranke njemačke kancelarke Angele Merkel.

Ova američka kompanija obvezala se da će isporučiti do kraja juna 55 miliona doza i još 120 miliona u trećem tromjesečju, rekao je Thierry Breton povjerenik EU za industriju.

Johnson & Johnson je jedina vakcina protiv COVID-19 za čiju je efikasnost dovoljna jedna doza, a 66 posto je efikasna protiv korona virusa.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 44.000 volontera sprovedeno je na tri kontinenta i na više sojeva korona virusa.

Iz kompanije su također saopštili da njihovi preliminarni rezultati pokazuju da jedna doza spriječava 85 posto teških slučajeva. Dio testiranja koje je sprovedeno u Južnoj Africi pokazalo je da je J&J vakcina efikasna samo 57 posto protiv soja koji se razvio u ovoj zemlji.

Američka uprava za hranu i ljekove odobrila je ovu vakcinu krajem februara. Vakcina je također odobrena u Kanadi i Bahreinu.

Svjetska zdravstvena organizacija odobrila 12. marta Johnson & Johnsona vakcinu za hitno korišćenje, uz Pfizer i britansku AstraZenecu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG