Linkovi

Počela distribucija Johnson & Johnson vakcina u SAD


Ampul-ampul vaksin virus corona buatan Jonhson & Johnson. (Foto: Johnson & Johnson via Reuters)
Ampul-ampul vaksin virus corona buatan Jonhson & Johnson. (Foto: Johnson & Johnson via Reuters)

Američki distributer lijekova McKesson Corp saopštio je u ponedeljak da su krenuli sa distribucijom Johnson & Johnson vakcine protiv korona virusa.

Za razliku od ranije odobrenih Pfziera i Moderne, za vakcinu Johnson & Johnsona dovoljna je jedna doza.

Vakcina štiti nakon samo jedne doze i može biti pohranjena i do tri mjeseca u frižiderima sa standardnim temperaturama, što olakšava rukovanje u odnosu na druge odobrene vakcine koje moraju biti zamrznute.

Ova vakcina postala je treća odobrena u Sjedinjenim Državama nakon što je odobrena tokom prethodnog vikenda.

Dvije doze Pfizera i Moderne pokazale su 95 posto efikasnost, dok studije pokazuju da vakcina J&J nije toliko efikasna. Jedna doza pokazala je efikasnost od 85 posto u najtežim slučajevima, dok je kod umjerenih slučaja COVID-19 pokazana efikasnost od 66 posto.

McKesson je također partner američke vlade kada je u pitanju distribucija vakcina, te su za sada uspostavljena četiri centra koja će se koristiti za distribuciju ove vakcine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG