Linkovi

Kompanija Merck pomaže konkurentu Johnson&Johnson da proizvodi vakcinu


ARHIVA: Ampule sa vakcinom Džonson i Džonson
ARHIVA: Ampule sa vakcinom Džonson i Džonson

Farmaceutska kompanija Merk (Merck & Co.) pomoći će svom rivalu "Džonsonu i Džonsonu" da pravi nedavno odobrenu vakcinu protiv koronavirusa, kako bi se ubrzao proces proizvodnje te vakcine, potvrdio je jedan zvaničnik Bajdenove administracije.

Bijela kuća nastoji da ubrza proizvodnju vakcine koja se daje u jednoj dozi. Zvaničnici navode da je kompanija "Džonson i Džonson" naišla na neočekivane probleme u proizvodnji, i proizivela samo 3,9 miliona doza prije nego što je, u subotu, njena vakcina dobila dozvolu za hitnu upotrebu. Kompanija je saopštila da je na putu da do kraja juna dostavi 100 miliona doza.

Merk, koji je u januaru odustao od razvoja sopstvene vakcine protiv COVID 19, saopštio je prošlog mjeseca da radi na planu da svoje proizvodne kapacitete otvori za druge proizvodjače vakcina.

Očekuje se da će, uz pomoć Merka, Džonson i Džonson uspjeti da ispuni svoje obaveze i proizvede čak više vakcina nego što je planirano, ali Bijela kuća nije još saopštila više detalja.

Predsjednik Džo Bajden trebalo bi da objavi partnerstvo Merka sa kompanijom Džonson i Džonson kasnije tokom dana. Vijest je prvo objavio Washington Post.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG